Els treballs de programació per al període 2021-2027 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Comunitat Valenciana i Fons Social Europeu Plus (FSE+) Comunitat Valenciana contemplen fonamentalment l’elaboració de l’Acord d’Associació i els Programes.
L’Acord d’Associació (AA) és un document de caràcter estratègic, elaborat per cadascun dels Estats membres, i que recull el plantejament bàsic i les prioritats d’inversió de FEDER, del Fons Social Europeu Plus (FSE+), del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA), i del Fons de Transició Justa (FTJ), atenent el que es disposa en el Reglament de Disposicions Comunes (Reglament (UE) 2021/1060).
Objectius dels Fons
L’article 5 del Reglament de Disposicions Comunes estableix que el FEDER i el FSE+ en el període de programació 2021-2027 han de donar suport als següents cinc Objectius Polítics (article 5):
- OP 1. Una Europa més competitiva i intel·ligent, promovent una transformació econòmica innovadora i intel·ligent i una connectivitat regional a les tecnologies de la informació i de les comunicacions.
- OP 2. Una Europa més verda, baixa en carboni, en transició cap a una economia amb zero emissions netes de carboni i resilient, promovent una transició energètica neta i equitativa, la inversió verda i blava, l’economia circular, la mitigació i adaptació al canvi climàtic, la prevenció i gestió de riscos i la mobilitat urbana sostenible.
- OP 3. Una Europa més connectada, millorant la mobilitat.
- OP 4. Una Europa més social i inclusiva, per mitjà de l’aplicació del Pilar Europeu de Drets Socials.
- OP 5. Una Europa més pròxima als ciutadans, fomentant el desenvolupament integrat i sostenible de tota mena de territoris i iniciatives locals.
El FEDER Comunitat Valenciana 2021-2027 i el FSE+ Comunitat Valenciana 2021-2027 contribuiran a reforçar en el nostre territori la cohesió econòmica, social i territorial de la Unió Europea perseguint dos objectius:
- La inversió en creixement i ocupació, orientada a enfortir el mercat laboral i les economies regionals a través del FEDER i FSE+;
- La cooperació territorial europea, orientada a reforçar la cooperació transfronterera, transnacional i interregional dins de la Unió a través de FEDER (Interreg)
La regulació bàsica es troba recollida en el Reglament de Disposicions Comunes (Reglament (UE) 2021/1060) i cada Fons compta amb una reglamentació específica: FSE+ (Reglament (UE) 2021/1057) i FEDER (Reglament (UE) 2021/1058).
Grups de regions
El Reglament de Disposicions Comunes en el seu article 108 categoritza les regions en tres grups atenent el seu PIB per càpita en relació amb el de la mitjana UE-27
- Regions menys desenvolupades: regions el PIB de les quals per càpita és menor que el 75% de la mitjana de la UE 27. (A Espanya serien les Comunitats Autònomes d’Andalusia, Castella-la Manxa, Ceuta, Extremadura i Melilla)
- Regions en transició: regions el PIB de les quals per càpita es troba entre el 75% i el 100% de la mitjana UE 27. (Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella Lleó, Galícia, La Rioja, Múrcia, Comunitat Valenciana).
- Regions més desenvolupades: regions el PIB de les quals per càpita és major que el 100% de la mitjana UE27. (Aragó, Catalunya, Navarra, Madrid, País Basc).
La Comissió Europea va aprovar el 18 de novembre de 2022 l’Acord d’Associació per a Espanya 2021-2027.
Més informació: https://ceice.gva.es/va/web/fse/periode-programacio-2021-2027/fse
Acciones cofinanciadas por el Fondo Social Europeo
Los trabajos de programación para el período 2021-2027 del Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) Comunitat Valenciana y Fondo Social Europeo Plus (FSE+) Comunitat Valenciana contemplan fundamentalmente la elaboración del Acuerdo de Asociación y los Programas.
El Acuerdo de Asociación (AA) es un documento de carácter estratégico, elaborado por cada uno de los Estados miembros, y que recoge el planteamiento básico y las prioridades de inversión de FEDER, del Fondo Social Europeo Plus (FSE+), del Fondo Europeo Marítimo, de Pesca y de Acuicultura (FEMPA), y del Fondo de Transición Justa (FTJ), atendiendo a lo dispuesto en el Reglamento de Disposiciones Comunes (Reglamento (UE) 2021/1060).
Objetivos de los Fondos
El artículo 5 del Reglamento de Disposiciones Comunes establece que el FEDER y el FSE+ en el período de programación 2021-2027 deben prestar apoyo a los siguientes cinco Objetivos Políticos (artículo 5):
- OP 1. Una Europa más competitiva e inteligente, promoviendo una transformación económica innovadora e inteligente y una conectividad regional a las tecnologías de la información y de las comunicaciones.
- OP 2. Una Europa más verde, baja en carbono, en transición hacia una economía con cero emisiones netas de carbono y resiliente, promoviendo una transición energética limpia y equitativa, la inversión verde y azul, la economía circular, la mitigación y adaptación al cambio climático, la prevención y gestión de riesgos y la movilidad urbana sostenible.
- OP 3. Una Europa más conectada, mejorando la movilidad.
- OP 4. Una Europa más social e inclusiva, por medio de la aplicación del Pilar Europeo de Derechos Sociales.
- OP 5. Una Europa más próxima a los ciudadanos, fomentando el desarrollo integrado y sostenible de todo tipo de territorios e iniciativas locales.
El FEDER Comunitat Valenciana 2021-2027 y el FSE+ Comunitat Valenciana 2021-2027 contribuirán a reforzar en nuestro territorio la cohesión económica, social y territorial de la Unión Europea persiguiendo dos objetivos:
- La inversión en crecimiento y empleo, orientada a fortalecer el mercado laboral y las economías regionales a través del FEDER y FSE+;
- La cooperación territorial europea, orientada a reforzar la cooperación transfronteriza, transnacional e interregional dentro de la Unión a través de FEDER (Interreg)
La regulación básica se encuentra recogida en el Reglamento de Disposiciones Comunes (Reglamento (UE) 2021/1060) y cada Fondo cuenta con una reglamentación específica: FSE+ (Reglamento (UE) 2021/1057) y FEDER (Reglamento (UE) 2021/1058).
Grupos de regiones
El Reglamento de Disposiciones Comunes en su artículo 108 categoriza las regiones en tres grupos atendiendo su PIB per cápita en relación con el de la media UE-27
- Regiones menos desarrolladas: regiones cuyo PIB per cápita es menor que el 75% de la media de la UE 27. (En España serían las Comunidades Autónomas de Andalucía, Castilla La Mancha, Ceuta, Extremadura y Melilla)
- Regiones en transición: regiones cuyo PIB per cápita se encuentra entre el 75% y el 100% de la media UE 27. (Asturias, Baleares, Canarias, Cantabria, Castilla León, Galicia, La Rioja, Murcia, Comunitat Valenciana).
- Regiones más desarrolladas: regiones cuyo PIB per cápita es mayor que el 100% de la media UE27. (Aragón, Cataluña, Navarra, Madrid, País Vasco).
La Comisión Europea aprobó el 18 de noviembre de 2022 el Acuerdo de Asociación para España 2021-2027.
Más información: https://ceice.gva.es/va/web/fse/periode-programacio-2021-2027/fse