Història

Petit resum històric

El primer institut de la comarca, creat el 1967 com INEM, en 1999 va prendre el nom del promontori que teníem molt prop, la Malladeta. En el curs 2004-05 incorpora el que aleshores era primer cicle d’ESO i estrena noves instal·lacions (aulari, pavelló, frontó, cantina i pistes esportives) al costat del Pati Fosc. En la seua nova ubicació, de nou, una muntanya torna a ser rellevant en la nostra identitat com a centre, ja que la majestuosa Puig Campana, que s’alça a les nostres esquenes, passa a formar part de la nostra imatge i del nostre “logo”.

El 2017, per tant, vam celebrar el 50 aniversari de l’institut.

I ara, que també és història, adaptat de la primera pàgina web que tingué el centre, allà per l’any 2000:

El nom

Allò que se’n diu denominació específica, el centre no n’ha tingut fins l’1-2-99. Però s’ha anomenat de moltes formes, com quasi tots els centres del mateix tipus i antiguitat.

Hem estat: és a dir
INEM Instituto Nacional de Enseñanza Media
INB Instituto Nacional de Bachillerato
IBM Institut de Batxillerat Mixt
IB Institut de Batxillerat canvià el sistema educatiu
Ara som: és a dir
IES Institut d’Ensenyament Secundari
(En certa manera, tornàrem als inicis)

Fins el curs 1997-98, del mateix tipus, en aquest poble, no n’havia cap més: no calia denominació específica. Des d’aleshores els dos que hi havia són del mateix tipus i, com que cap d’ells dos no tenia encara denominació específica, nosaltres érem l’IES número 1, i l’altre era l’IES número 2. Es demanaren les dues denominacions específiques i ara som l’IES La Malladeta, i l’altre és l’IES Marcos Zaragoza. Per la mateixa raó, el nou institut que van fer on estàvem nosaltres abans, es va dir en un principi IES número 3; ara ja té denominació específica i es diu IES Marina Baixa.

La Malladeta (llegiu Mallaeta) és un promontori que hi havia al costat de l’institut. Com ja hem dit, ens han traslladat a una altra zona del poble i ara al costat de La Malladeta hi ha un altre institut, el Marina Baixa.

Diuen els filòlegs que hem d’escriure el nom amb la d, tot i que a la Vila no se sol pronunciar; diuen que ve de mallada:

  • lloc tancat on hom recull el bestiar que pastura al camp o a la muntanya, segons el Diccionari de l’Enciclopèdia Catalana, tot i que ací ningú no hi recorda bestiar tancat.
  • depresiones interdunares con suelos limosos que originan su encharcamiento en época de lluvias y la formación de costras salinas en verano, al evaporarse el agua cercana a la superficie del suelo, segons una pàgina de l’antiga Conselleria de Medi Ambient, tot i que no hi ha dunes pels voltants.
L’edifici vell tenia, a més d’uns trenta anys:

  • tres plantes, amb formes i superfícies diferents.
  • cinc escales, però només dues porten a l’última planta.
  • tres patis interiors; a la foto s’hi veu part del més gran.
  • un gran saló d’actes connectat a l’aulari
L’edifici nou té:

  • també tres plantes, amb la mateixa forma i superfícies més semblants.
  • quatre escales, totes les quals porten a l’última planta.
  • cap pati interior.
  • pavelló i trinquet separats de l’aulari.

En tots dos, cantina i casa de conserge separats de l’aulari.