EPAS

DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

27 de novembre de 2022
Publicado en ,

El Conveni d’Istanbul “(aspira) a crear una Europa lliure de violència contra les dones i de violència domèstica”

El 25 N és una data fonamental en la lluita feminista i en l’avanç dels drets i les llibertats de les dones. Per aquest motiu en l’institut s’han elaborat una sèrie d’activitats amb el nostre alumnat per a fer-los participes i conscients d’aquest greu problema.

Durant els dies previs els alumnes/as van realitzar gran quantitat de cors en origami per a fer un gran cor, paraula que forma part del lema que hem triat per a enguany en l’institut “Al Sixto posem el cor contra la violència de gènere” (En el Sixto posem el nostre cor contra la violència de gènere” que apareix en una pancarta, feta pels alumnes i ha quedat exposada en la balconada del centre.

Durant la setmana del 21 al 25 de novembre, per a fer els canvis de classes van sonar cançons referents al tema substituint al tradicional timbre.

A més, es van posar en marxa diferents activitats a l’aula en tots els nivells educatius:

1ESO, 2ESO i FPB : visualització de vídeos en classe per a promoure la  reflexió   i treballar sobre la violència contra la dona.

3ESO, 4ESO, BAT, CFM i CFS: Per a completar aquestes activitats, els alumnes  de segon de batxillerat van redactar un manifest de conscienciació per a ser llegit al pati  de l’institut abans de res l’alumnat i van assistir a la xarrada de l’escriptora Pilar Iglesias referent a la data commemorativa.

SETMANA EUROPEA DE REDUCCIÓ DE RESIDUS

27 de novembre de 2022
Publicado en ,

La setmana del 19 al 27 de novembre hem celebrat la Setmana Europea de Reducció de Residus (EWWR). El principal objectiu ha sigut promoure entre els ciutadans de la UE l’acompliment d’accions de conscienciació sobre la sostenibilitat.

La reducció del consum i la reutilització de productes als quals els queda molta vida útil abans de convertir-los en deixalles són dues de les  raons per a celebrar aquesta setmana.

La comissió EPAS hem organitzat una sèrie d’activitats a realitzar durant aquesta setmana, i entre elles, un concurs dirigit a tots els nivells educatius del centre amb la col·laboració de l’AMPA que ha sufragat els premis. Hem pretés sensibilitzar a l’alumnat sobre la reducció de residus, la reutilització de productes i el reciclatge d’uns certs tipus de materials, les 3R.

Els concursos han consistit a realitzar vídeos i infografies sobre reutilització o aprofitament intel·ligent dels residus, per mitjà de la seua participació en el concurs.

Aquests concursos han tingut una gran acceptació presentant més de 50 vídeos que han sigut publicats en les xarxes socials com Youtube , facebook, instagram i twiter d’aquesta Escola Ambaixadora durant tota la setmana. Els cursos inferiors van ser els encarregats de realitzar els cartells i infografies també amb gran participació.

Els guanyadors del concurs de “La Setmana Europea sobre Prevenció de Residus” són:

Categoria Vídeo:

1r Premi: Raquel Cucarella Sabuco  2n BACC

2n Premi: Lluïa Carreró Guirao   2n BAHB

3r Premi: Lorena Grisalvo Cañizares   2n BACC

Categoria Infografia:

1r premi: María Jiménez 3° ESO E

2n premi: Sara Martínez Rubiño 1r ESO A

3r premi: Víctor Herráez Gómez   1r ESO F

Al marge del concurs hem procedit a recopilar tots els llibres que han deixat de tindre ús amb el canvi de la llei d’educació per a entregar-les a una plataforma d’estudiants de Madrid que els recicle i amb els diners obtinguts serà entregat a una ONG.

CARTA DELS DRETS FONAMENTALS DE LA UNIÓ EUROPEA

24 de novembre de 2022
Publicado en ,

La Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, en el seu Títol III: Igualtat, inclou l’art.21: Es prohibeix tota discriminació, i en particular l’exercida per raó de sexe, raça, color, orígens ètnics o socials i l’art. 22: La Unió respecta la diversitat cultural, religiosa i lingüística.

En la nostra labor diària d’explicar a les aules de l’IES Sixto Marco el sentit d’Europa, hem demanat la col·laboració de la fundació Elx Acull, que ha realitzat el taller de sensibilització dirigit, en aquesta ocasió, als alumnes de 3r de l’ESO:

Promoció de la Igualtat de Tracte i No Discriminació “Sense Igualtat no hi ha tracte”.

Aquesta activitat, finançada per la Vicepresidència i Conselleria de Polítiques Inclusives ve a dotar la nostra educació de pràctiques transversals que fomenten la multiculturalitat.

És la nostra responsabilitat com a Escola Ambaixadora del Parlament Europeu proporcionar formes pràctiques i positives de fer front al racisme i la xenofòbia així com estimular línies d’actuació que contribuïsquen a mantindre la pau a Europa.

JORNADES EMPRÉN

20 de novembre de 2022
Publicado en , ,

El passat 11/11/2022 va tindre lloc en l’institut Sixto Marco la Jornada “Emprén en el Sector del Calçat.”
Les empreses Laud Reclycled i Sabata Feroç van dur a terme dues xarrades molt interessants sobre com van iniciar el seu negoci i l’experiència que han adquirit al llarg de tota la seua trajectòria.
Laud Reclycled és una empresa il·licitana que s’obri pas en el món amb la fabricació de sabatilles realitzades amb materials reciclats, càpsules de café i matalassos vells, concretament. Sabata Feroç, per part seua, és l’empresa valenciana de calçat infantil que arrasa per la seua creació de la sabata còmoda per excel·lència per als xiquets.
És important que empreses com aquestes, per a les quals preval la sostenibilitat i el respecte mig ambiental s’acosten al nostre alumnat a mostrar com és possible “una altra “ manera de fabricar.

Empreses que representen el talent local, l’esperit emprenedor i els valors lligats al Pacte Verd Europeu, anteposant l’Agenda 2030 en els seus projectes professionals i considerant important la contribució positiva a l’entorn més pròxim.
La *EPAS del Sixto Marco busca complir amb els objectius de l’Agenda 2030, i consegüentment, hem iniciat la setmana del reciclatge amb aquesta Jornada d’Emprenedoria, lligant les polítiques europees relatives a l’economia circular i la sostenibilitat amb el coneixement del “saber fer” d’empreses els valors de les quals coincideixen amb la promoció d’una cultura més ecològica .

L’IES SIXTO MARCO A L’EUROESCOLA

20 de novembre de 2022
Publicado en ,

L’IES SIXTO MARCO EN *EUROESCOLA

El dia 15 de novembre ambaixadors i ambaixadores júnior així com professors i professores sèniors de l’EPAS IES Sixto Marco participem en una nova edició d’Euroescola en línia, connectant en directe amb el Parlament Europeu a Estrasburg.
El tema que tractem, al costat de la resta d’Escoles Ambaixadores Europees va ser: “Està preparada Europa per a l’hivern? La resposta de l’O.E. a la crisi energètica.
Els nostres ambaixadors i ambaixadores júnior van participar activament en el debat generat arran de la crisi energètica que Europa està travessant, tenint l’oportunitat de realitzar una pregunta en directe i diverses reflexions a través de la plataforma slido.
Danoela Senk, Cap de la Unitat de Conferències i Atenció al Visitant va donar la benvinguda als alumnes i alumnes ambaixadors, i Roberta Metsola, Presidenta del Parlament Europeu va emetre un videomensaje per a agrair la nostra participació.
La Vicepresidenta del Parlament Europeu, l’alemanya Katarina Barley va anar responent a les preguntes que se li formulaven en directe i en línia per part dels alumnes dels diferents centres referents al tema energètic i solucions. A continuació Aleyda Hernandez Laviades del Laboratori d’Innovació, Comissió d’Indústria, Investigació i Energia, Direcció de Politícques Interiors de la Unió, i Parlament Europeu va anar contestant a les preguntes formulades, entre les quals es trobava la formulada per la nostra alumna Julia Mula.
Per a acabar el Director General de Comunicació Stephen Clak va fer les conclusions finals.
Una gran experiència la dels nostres ambaixadors i ambaixadores, que van comprovar en directe el funcionament de l’hemicicle del Parlament Europeu.

FENT AMICS EUROPEUS

13 de novembre de 2022
Publicado en , ,

Juntament amb l’Institut  Zespól Szkól Ekonomicznych i Ogólnoksztalcacych d’Elblag (Polònia) vam tindre la idea que els alumnes es comunicaren entre si, rescatant una forma molt bonica i pràcticament perduda per a ells, mitjançant l’ús de les targetes postals a través del correu tradicional. L’activitat va ser realitzada en dos cursos i va consistir a escriure una targeta postal on relataven com era la seua ciutat i el seu centre d’estudis i després rebre la seua resposta.

Quina millor forma que els ciutadans europeus de diferents països estrenyen llaços i se senten pertanyents a una mateixa unitat?

CONCURS SOBRE LA SETMANA EUROPEA DE LA REDUCCIÓ DE RESIDIOS

13 de novembre de 2022
Publicado en , ,

La setmana del 19-27 de novembre se celebra la Setmana Europea de la Reducció de Residus (EWWR).

El principal objectiu  és promoure entre elsc iudadanos de la Unió Europea l’acompliment d’accions  de conscienciació sobre la sostenibilitat

La reducció del consum i la reutilització de productes als quals els queda molta vida útil abans de convertir-los en deixalles són dues de les raons per a celebrar la Setmana per a la Reducció de Residus.

La comissió EPAS organitzarà una sèrie d’activitats a realitzar per a aquesta setmana, i, entre elles, un concurs  dirigit a tots els nivells educatius.

Pretenem sensibilitzar a l’alumnat sobre la reducció de residus, la reutilització de productes i el reciclatge d’uns certs tipus de materials.

Amb això, busquem promoure una cultura més ecològica, enfocada a la pràctica diària de les 3R: Reduir, Reutilitzar, Reciclar.

 Convidem a tots els alumnes i alumnes al fet que compartisquen  totes les idees que se’ls ocórrega en matèria de reutilització o aprofitament intel·ligent dels residus, per mitjà de la seua participació en el concurs.

Les bases de participació són les següents:

  • Els nivells de1, 2n, 3r ESO i FP bàsica participaran amb la  realització d’una  infografia/pòster/cartell de grandària DIN A3 tant a mà com a ordinador.
  • Els nivells de 4ºESO, cicles formatius de grau mitjà i superior i batxillerat hauran de realitzar un vídeo de duració màxima 40-50 segons.
  • El termini límit per al seu lliurament serà el 18/11/2022.
  • Lloc de lliurament: la biblioteca de l’institut.
  • Ha d’aparéixer el nom de l’institut i el vostre.
  • Els premis, finançats per l’A.M.P.A , consistiran:

Un 1r premi per a cadascuna de les dues categories de 2 entrades de cinema.

Un 2n premi per a cadascuna de les dues categories d’entrepà i beguda en la cantina.

Un 3r premi per a cadascuna de les dues categories d’entrepà i beguda en la cantina.

El jurat estarà compost pels Ambaixadors Sèniors del centre, i tindran en compte per a la seua valoració, entre altres, els següents criteris:

  • materials utilitzats en la infografia,
  • creativitat i originalitat en el missatge,
  • relació amb la temàtica,
  • impacte produït en la comunitat educativa.


#SemanaEuropeadelaPrevencióndeResiduos i ajuda a disminuir el fem del món

EL POBLE GITANO A EUROPA

23 d'octubre de 2022
Publicado en , ,

Els gitanos, romaíes o zíngars suposa una part important de la població europea i també d’altres continents.

Des que els països amb grans comunitats  gitanes van entrar a formar part de li O.E., els governs van començar a esforçar-se per integrar-los en la societat i elevar el seu nivell de vida, que ha sigut i és encara molt baix. La percepció que es té hui dia dels gitanos tendeix a ser negativa i en països com Romania i Bulgària suposen el 12% de la població total.

El nostre centre acull  a diversos alumnes d’aquesta ètnia que provenen dels col·legis de primària adscrits, per la qual cosa va resultar interessant portar aquesta exposició sobre la història i cultura del poble gitano de l’Associació d’Ensenyants amb Gitanos i contribuir a lluitar contra l’antigitanismo i aconseguir la plena integració i respecte, com de fet ocorre en l’institut.

L’activitat va consistir a acudir a contemplar l’exposició i assistir a xarrades sobre el tema per a reflexionar sobre el coneixement  que tenim d’ells.  Es va realitzar una enquesta, per tots els alumnes que van assistir, per a saber el coneixement i la percepció cap als gitanos, així com investigar com és la realitat gitana en els diferents països de l’O.E. i que mesures ha dut a terme el Parlament aquest sentit. Fruit del treball dels alumnes va ser descobrir que el primer eurodiputat gitano va ser l’espanyol Juan de Dios Ramírez Heredia en 1994 i com després hi ha hagut uns altres, una eurodiputada gitana sueca, un romanés i una hongaresa que actualment és vicepresidenta del Parlament Europeu, Livia Jaroka.

ERASMUS DAY

15 d'octubre de 2022
Publicado en , ,

L’EPAS IES Sixto Marco amb motiu dels Erasmus Days ha organitzat una sèrie d’activitats per a celebrar aquest esdeveniment. Una pancarta, penjada de la balconera, anunciava durant tota la setmana la celebració d’aqueixos dies.

Van començar les activitats amb una sèrie de xarrades als alumnes explicant els diferents programes Erasmus i el positiu que resulta participar en aquesta sèrie de mobilitats que permeten viure noves experiències, conéixer diferents cultura, idioma i treballar diferents projectes europeus.

Els alumnes que ja han participat en  aquests programes han anat explicant els seus punts de vista i comptant les seues pròpies experiències europees, mostrant en tot moment el grau de satisfacció i el que has suposat en les seues vides, recomanant a tots participar en ells.

Una manera de commemorar aquests dia va ser la connexió en línia amb els nostres partners del projecte Erasmus+ d’Izmir (Turquia) on vam poder tornar a retrobar-nos i recordar el temps viscut junts en les mobilitats.

Per a concloure aquestes jornades en el centre hem plantat un arbre (populus euphratica), al qual el canviem de nom amb el nom Erasmus, perquè perdure la idea d’Europa en el temps i cresca com els programes europeus i el sentit de ciutadania d’aquesta realitat que és la Unió europea.

LLIURAMENT DE DIPLOMES AMBAIXADORS JÚNIOR I SÈNIOR

15 d'octubre de 2022
Publicado en ,

El dia 11 d’octubre ha tingut lloc en el la EPAS IES Sixto Marco el lliurament de diplomes als ambaixadors júnior i sènior del Parlament Europeu del curs 2021-22 d’aquest centre. Se’ls va donar les gràcies pel lliurament i entusiasme mostrat en el curs passat participant activament en totes les activitats encaminades a un millor coneixement i difusió de la Unió Europea i el que significa en el nostre dia a dia.