Història

Centre antic

L’actual Institut de Secundària Sixto Marco és un dels centres educatius més antics de la ciutat d’Elx. El centre naix en 1963 com Institut Tècnic d’Ensenyament Mitjà, per això és conegut per molts conciutadans com “El Laboral”. En 1975, passa a denominar-se Centre Nacional de Formació Professional de 1r i 2n Grau i, posteriorment, Institut Politècnic de Formació Professional. És en aquesta última etapa en 1993 quan és batejat com a Sixto Marco, en homenatge al pintor il·licità del mateix nom.

Sixto Marco

Sixto Marco va nàixer a Elx el 25 de gener de 1916. És conegut fonamentalment com a pintor, però Sixto era un home polifacètic, al llarg de la seua vida va mostrar l’amor pel seu poble i el compromís amb la societat en la que vivia, era un home bo, generós i inconformista que encara creia en les utopies i lluitava contra tot allò que considerava injust o mal fet. Com a pintor i escultor, creà un estil propi que connectava amb el surrealisme i amb els moviments avantguardistes de l’època (algunes de les seues obres es poden vore al nostre institut).

A més Sixto va estar molt vinculat durant la seua vida al Misteri d’Elx, va ser cantor durant molts anys i una bona part de la seua obra està inspirada en la Festa. L’altra passió de Sixto era el futbol , va ser jugador en edat juvenil, i després fou un dels grans afeccionats i defensors de l’Elx C.F., sobretot en els moments difícils, quan el club va estar a punt de desaparèixer.

La vida de Sixto ha estat sempre molt unida a la de la ciutat d’Elx, durant tota la seua vida Sixto va treballar per millorar-la i fer-la més humana , per això fou nomenat en 1999 “fill predilecte de la ciutat” , també hi ha un carrer amb el seu nom i està representat amb una estàtua de bronze en la plaça de Sant Joan , però el seu record està present en la ciutat sobretot a través de les nombroses obres i creacions que hi va fer: el Museu d’Art Contemporani, l’Escola de Pintura de l’Hort del Xocolater, el Museu d’Escultura a l’aire lliure, els mosaics del Pont Vell, les vidrieres de la Casa de la Festa …). Va morir en 2001 als 86 anys, però el seu record i el seu esperit estan encara vius al nostre institut, un institut que porta el seu nom i que en vida ell estimava i visitava moltes vegades.

Biografia apareguda al Rampallà.

Recordant a Sixto

Breus escenes d’una entrevista a Sixto.

 1. Els valors essencials de Sixto Marco.
 2. Conta’ns les principals etapes de la teua vida.
 3. Sixto com a cantant del Misteri d’Elx.
 4. Sixto conta’ns els teus començaments com a pintor.
 5. El secret de l’obra de Sixto.
 6. Les èpoques de l’obra de Sixto.
 7. Explica’ns el procés i la tècnica d’un dels teus quadres.
 8. Quina és la fi de l’obra d’un pintor?
 9. La microscòmica, exposicions inicials.
 10. Aportació de Sixto a la historia de l’Art.
 11. El museu.
 12. Els projectes de Sixto.
 13. Sixto com t’agradaria que et recordassem?
 14. Sixto i Elx
 15. Homenatge a Sixto