Acció “DEIXA 1 I AGAFA 1” organitzada per Farmamundi

Una Acció que ha deixat empremta.

Volem acomiadar el curs acadèmic compartint amb vosaltres una gran notícia. A vegades sembla que les coses que fem no serveixen per a res; a vegades, se’ns ocorren coses que ens semblen tan xicotetes i insignificants que les rebutgem abans de dur-les a terme i veure què podria passar si les férem realitat. No obstant això… què perdem per intentar-ho?

Enguany, un grup d’alumnat de primer curs del cicle d’Emergències Sanitàries de l’IES Matilde Salvador va decidir dur a terme una Acció per a la defensa de la Salut Planetària com a participants del projecte “Del reconeixement a la mobilització transformadora per a la promoció del dret a la salut a Castelló de la Plana” que finança l’Ajuntament de Castelló i organitza #Farmamundi. Després de remenar moltes opcions van decidir quedar-se amb una cosa senzilla: promoure l’intercanvi de llibres per a col·laborar en la reducció de l’ús i abús de paper i tinta, aportant així el seu granet d’arena a frenar la desforestació i contaminació que pateix el nostre planeta i, a més, sensibilitzar a la resta de l’alumnat del centre en la conveniència de fer un ús responsable i conscient dels recursos.

Amb la intenció de ser coherents amb l’Acció que volien desenvolupar, van renunciar a realitzar la convocatòria a través de la impressió de cartells i van optar per donar-la a conèixer a través del boca a boca, una estratègia que, no sols no contamina sinó que, a més, fomenta la comunicació directa, el diàleg i moltes altres habilitats socials tan necessàries hui dia, si tenim en compte el context altament tecnològic i distant en el qual està creixent i socialitzant la gent jove.

Els dies 2 i 3 de maig va tindre lloc l’Acció sota la premissa “DEIXA 1 I AGAFA 1”. Per a això, es va habilitar al hall del centre un espai per a l’intercanvi de llibres en el qual no sols va participar l’alumnat, també des del centre van fer la seua aportació. I pot semblar que el dia 4 va començar el dia sent un dia igual a tots els altres; podria semblar que eixa xicoteta Acció en res havia canviat la nostra ciutat, Castelló, peròno és cert… Eixa Acció va generar reflexió, va promoure la lectura, va fer que revisàrem les nostres llibreries, que algun o alguna llegira un títol que li va recordar a algú i decidira regalar-li eixe llibre a una persona, que més d’un o una es llançara a agafar un llibre d’un estil totalment diferent al que sol llegir… eixa Acció no va ser una Acció xicoteta per al planeta, ni per a l’aprenentatge i benestar de les persones que van participar en ella; va promoure la lectura, va promoure la cultura de l’intercanvi i la sostenibilitat econòmica, ecològica i social. No va deixar empremta de carboni però sí ha deixat empremta en el nostre centre, i ací ve la notícia: la direcció del centre es planteja seriosament incorporar al hall aquest espai d’intercanvi de llibres per la Salut Planetària de manera permanent. Així que ja sabeu! Aquest estiu, aneu revisant prestatgeries i guardant tot el que llegiu perquè el curs que ve podria arrancar amb aquesta iniciativa permanent.