Proves Cangur de Matemàtiques 2024

El dijous 21 de març de 2024, 142 alumnes (58 alumnes de 3r d’ESO, 44 alumnes de 4t d’ESO i 40 alumnes de 1r de Batxillerat) de l’IES Maestrat de Sant Mateu, es van desplaçar fins a la localitat de Castelló per presentar-se a les Proves Cangur de matemàtiques 2024. La seu de les proves va ser la Universitat Jaume I de Castelló, per segon any per al nostre centre, i va acollir quasi 850 alumnes de 35 centres diferents públics i concertats de la província de Castelló: IES Matilde Salvador, IES Politècnic, IES Vicent Sos Baynat, IES La Plana, IES Bovalar, IES Joan Baptista Porcar, IES Vicent Castell i Domènech, IES Francesc Ribalta, IES Penyagolosa, IES Miquel Peris i Segarra, CITD Penyeta Roja, CP Mare Vedruna Sagrat Cor, CP La Magdalena, CP Grans i Menuts i CP Sant Cristòfol II, tots de Castelló; IES Vila-roja i IES Àlvar Falomir d’Almassora; IES Francesc Tàrrega i IES Professor Broch i Llop de Vila-real; IES Llombai, IES Jaume I i CP Salesians Sant Joan Baptista de Borriana; IES Botànic Cavanilles, IES Benigasló i IES Honori Garcia de La Vall d’Uixó; IES Serra d’Espadà d’Onda; IES Betxí i CP Torrenova de Betxí; IES Ximén d’Urrea i IES L’Alcalatén de L’Alcora; IES La Vall d’Alba de La Vall d’Alba; Secció de l’IES La Vall d’Alba de Cabanes; CRA Penyagolosa d’Atzeneta del Maestrat; IES Pere-Enric Barreda i Edo de Benassal; i IES Maestrat de Sant Mateu. Concretament van participar-hi 842 alumnes, 142 alumnes dels quals eren de l’IES Maestrat convertint-se en el centre que més alumnat va presentar a aquestes proves.

A l’endemà, el divendres 22 de març de 2024, 139 alumnes (77 alumnes de 1r d’ESO i 62 alumnes de 2n d’ESO) de l’IES Maestrat de Sant Mateu van realitzar la mateixa prova, però al propi centre.

La prova, diferent per a cada nivell, va consistir en 30 preguntes de matemàtiques de diferent dificultat, però totes elles de pensar i raonar, que s’havien de resoldre amb 1 hora i 15 minuts com a màxim. D’ací un mes, es publicaran els resultats de les proves i esperem que alguns/es dels/de les nostres alumnes queden classificats/des dins del 5% de les millors puntuacions del seu nivell en l’àmbit autonòmic, i a més a més, que resulten guardonats/des amb algun premi a nivell autonòmic.


I què tenen a veure els cangurs amb les matemàtiques? Per què aquesta prova de caràcter matemàtic rep el nom de Proves Cangur? Doncs, perquè aquesta prova té l’origen a Austràlia, que és el país dels cangurs. L’any 1978, dos matemàtics australians anomenats Peter O’Holloran i Peter Taylor van organitzar el primer concurs anual que fomentava la resolució de problemes matemàtics amb resposta d’opció múltiple anomenat Competència australiana de matemàtiques. Al cap dels anys, l’any 1991, dos professors francesos anomenats André Deledicq i Jean Pierre Boudine, es van interessar per aquest concurs i van convocar-lo a França amb el nom de Cangur Matemàtic. La principal característica d’aquest concurs matemàtic és que està dirigit a tot l’alumnat, no només a l’alumnat que aconsegueix les millors qualificacions en matemàtiques, i tant la comissió organitzadora d’aquestes proves a nivell de la Comunitat Valenciana com l’IES Maestrat recolzen aquest tret diferenciador d’altres concursos, per ser pioner en matèria d’inclusió educativa.

Corriola Universitat Jaume I

Des del departament de matemàtiques pensem que ha sigut una experiència molt enriquidora per a l’alumnat, ja que s’han enfrontat a una prova de pensar i raonar elaborada per personal extern al centre amb un temps limitat, i a més a més, l’alumnat dels nivells superiors ha realitzat aquesta prova fora del centre i juntament amb alumnat d’altres centres educatius. Finalment, volem agrair la predisposició i l’interés que ha mostrat l’alumnat que ha participat en aquestes proves de caràcter matemàtic i encoratgem l’alumnat del centre a seguir participant en futurs concursos de resolució de problemes de lògica i estratègia matemàtica com són les Proves Cangur i l’Olimpíada Matemàtica.

Pablo Jovaní
Dpt. de Matemàtiques.