Activitats de l’alumnat del cicle d’informàtica (Trim. 1)

Aprenentatge entre iguals

Entre dilluns 2 d’octubre i divendres 13 d’octubre els alumnes de l’IES Maestrat del CFGM de SMX van impartir classe a l’assignatura de Digitalització a 4t d’ESO.

Es van realitzar tres sessions una per a cada grup de quart, dividides en dues parts. En la primera, els alumnes van explicar les característiques i els conceptes bàsics sobre els cables de xarxa i el seu muntatge, com es poden fer cables, quins tipus de connexió es poden fer, quines ferramentes es fan servir, tipus d’un cable de xarxa, etc.

Posteriorment, els alumnes de quart, van muntar un cable de xarxa amb un capçal RJ 45, que van crimpar, tallar, muntar i testar ells mateixos.

Ja poden passar cable de xarxa d’un costat a un altre de casa !

Instal·lació de cables de xarxa a la classe de tecnologia

El dimecres 29 de novembre els alumnes de l’IES Maestrat de CFGM SMX1 van realitzar la instal·lació dels cables de xarxa que feien falta en l’aula de tecnologia “Carlos Ruiz”.

Aquesta instal·lació era necessària ja que no hi havien suficients ordinadors amb accés a internet per a l’alumnat de segon de l’ESO, i es va fer una ampliació. Per a dur a terme l’instal·lació els alumnes van preparar els croquis/plànols de la classe, per estudiar com fer arribar els cables als ordinadors de la forma més correcta.

En opinió dels alumnes ha sigut una experiència diferent ja que quan s’aprèn fent pràctica és tot més dinàmic i divertit.

Sortida taller ceràmic – Plateate

El dimarts 5 de desembre els alumnes del CFGM de primer curs del CFGM SMX van anar a visitar un taller de decoració ceràmica per tecnologia d’impressió digital, la empresa “Plateate”, ubicada a Cabanes, acompanyats per la seva tutora i el propietari de la empresa.

Plateate és una empresa on es fabriquen i decoren diferents suports ceràmics en tercer foc, entre els quals destaquen murals personalitzats, plats, peces de reposició ceràmica, etc. La personalització es realitza amb l’ús de programes d’edició d’imatges, i finalment es transfereixen als suports ceràmics, amb una impressora industrial.

Normalment treballen de forma que la gent els demanen les peces per la seva pàgina web i posteriorment els envien.

Els alumnes van conèixer tot el procés productiu de la fabricació ceràmica, una de les principals indústries de la zona centre de la província, el sector ceràmic.

Van vore pas a pas, com s’esmalten els plats o suports, com s’imprimeixen les imatges en els plats, i com s’empaqueten i s’envien les peces per a que no es trenquen.

e forma més específica, van veure i tocar de primera mà, un equip industrial d’impressió digital. Aquesta tecnologia s’empra en la decoració de rajoles ceràmiques, plats, tèxtil, fusta, paper i cartró, fibrociment, i diferents rotllos de PVC o materials similars, per a la decoració de productes laminats, com taulers de fusta, melamina, etc. Hui existeixen aquest tipus de tecnologia en multitud d’empreses de diferents sectors.

Van comprendre com es comuniquen i gestiona digitalment aquest tipus de màquines. Com s’organitzen les xarxes que gestionen la maquinària industrial, i quin és el procés que realitzen les dades i la informació, des que es pren una imatge en format digital, fins que s’imprimeix en un suport concret. Una aplicació que difereix un poc de les xarxes tradicionals.

Anteriorment a la visita, els alumnes havien preparat uns dissenys propis per a plats, els quals van imprimir i després de coure, es van emportar cap a casa. Per lo vist van ser un èxit!.

Carlos Vives i Eva Salvador
Dpt. d'Informàtica