“MENT I CERVELL”

El passat dijous14 de març ens va visitar José Vicente Sànchez Mut, investigador de l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx. La seua xerrada: “Ment i cervell”, va anar dirigida a l’alumnat de 1r de CFGM Atenció a Persones en Situació de Dependència i a l’alumnat de Biologia de 1r i 2n de batxillerat.

Ens va explicar la importància de conèixer el funcionament del nostre cervell, com emmagatzema informació i es creen el records en la memòria. De la mateixa manera ens va descriure la importància del context quan s’està creant el record i com aquest context unit a les emocions afecten a la nostra memòria, tot això d’una manera dinàmica utilitzant exemples propers a l’alumnat per millorar la seua comprensió. A més a més, ens va comentar la necessitat de tindre un descans de qualitat ja que durant la son el nostre cos emmagatzema i classifica la informació en la memòria, reforça el Sistema Immunològic, elimina toxines del nostre encèfal (acció del sistema limfàtic en l’eliminació de substàncies de rebuig), intervé en el control de l’obesitat…

Entre els consells que ens va donar per tenir un descans de qualitat estarien:

  • Evitar l’ús de pantalles,
  • Defugir fer exercici físic intens poc abans d’anar a dormir,
  • La importància d’un horari regular
  • Mantindre una temperatura adequada de l’habitació,
  • Evitar la migdiada si no es pot dormir per la nit…

Finalment, ens ha comentat que el seu equip està actualment investigant la relació entre una millor qualitat de la son i la malaltia de l’Alzheimer. Existeixen malalts resilients, és a dir, malalts que encara que presenten aquesta patologia no arriben a desenvolupar els seus símptomes. Així, determinar el efectes de la qualitat de la son sobre la resiliència a la infermetat d’Alzheimer i conèixer també a través de quins mecanismes ho fa, permetria trobar teràpies per endarrerir els símptomes d’aquesta malaltia. També ens va apropar al món científic, les seues necessitats i la seua importància en la societat actual.

Agraïm moltíssim la seua visita i, així com vam dir el curs passat, esperem repetir aquesta experiència.