Dia internacional de la dona, la nena i la ciència

El dilluns 12 de febrer de 2024 va haver-hi una conferència relacionada amb el “dia internacional de la dona, la nena i la ciència”. En aquesta es va parlar en primer lloc sobre la baixa presència de dones en els estudis relacionats amb la ciència, com la física, informàtica o mecànica (document PDF de la presentació). A continuació, dues científiques de l’empresa Fyla Laser (Esther Irles i Azahara Almagro) van fer diversos experiments científics.

Esther Irles i Azahara Almagro (gàbia de Faraday)

El primer dels experiments va servir per a veure el funcionament de la gàbia de Faraday. Com veiem en la imatge, van utilitzar un tipus de gàbia que serveix per a bloquejar camps electromagnètics. Vam fer una prova de posar una ràdio dins de la gàbia. Quan la ràdio estava dins no s’escoltava res, però quan aixecaves la gàbia es podia escoltar la ràdio perfectament.

A continuació, van realitzar diversos experiments relacionats amb la llum. Per exemple, van demostrar amb un globus que depenent del color d’aquest, aquest absorbeix o reflecteix la llum blanca del làser. Com el globus blanc reflecteix tota la llum, no explota quan s’apunta amb el làser, mentre que si el globus és negre, s’explota amb facilitat.

Van mostrar també el funcionament de dues làmines polaritzadores. En canviar la direcció d’una d’horitzontal a vertical, deixava passar o no la llum a través, i, per tant, el conjunt de làmines passava d’opac a estat translúcid.

Finalment van explicar la mescla de colors. Van posar un globus d’un color i uns led reflectint al globus, i segons que color posaven el globus canviava d’un color a un altre, depenent de la llum que reflectia.

Text i muntatge: CFGM d'Informàtica (doc. original)
Coordinació de l'activitat: 
  Eva Salvador
  Departament d'Informàtica