Projecte Fagoval

Ens informa Jordi Martínez Montañés, de 1r BAT C:

Durant el mes de febrer, investigadores especialitzades en  microbiologia del Departament de Microbiologia i Ecologia de la Facultat de Ciències Biològiques  de la Universitat de València han estat al nostre centre amb l’objectiu de presentar-nos un projecte que ja s’havia realitzat l’any passat: el Fagoval. Hem sigut els alumnes de primer de batxillerat que cursem biologia els que hem pogut gaudir de la segona edició d’aquest projecte tan interessant (fotos).

Les investigadores ens van presentar el problema que tenim mundialment amb el consum excessiu d’antibiòtics i l’ús incorrecte que li dona gran part de la població. Açò ha produït la resistència d’alguns bacteris als antibiòtics i com a conseqüència, la impossibilitat d’utilitzar aquests antibiòtics per curar les malalties que produeixen.

El Fagoval, coordinat per la Dra. Elena González Biosca i finançat pel Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la UV, es un projecte que tracta de la investigació amb bacteriòfags, els quals són virus que s’alimenten de bacteris i les destruïxen, amb l’objectiu principal de trobar una alternativa viable a l’ús d’antibiòtics.

Durant les darreres dues setmanes, hem realitzat quatre sessions analitzant mostres d’aigua d’espais naturals, en busca d’aquests virus depredadors de bacteris.

Les microbiòlogues, amb ajuda de la nostra professora Margarita Ortigosa, ens han guiat en el procés i ens han explicat com és el treball al laboratori i les precaucions que hem de prendre a l’hora d’estar en un.

El nostre treball ha estat exitós ja que aconseguírem trobar aquests microorganismes que buscàvem i hem pogut aportar el nostre gra d’arena en la investigació. Amb certesa, una activitat que cal recomanar i que m’ha fet interessar-me encara més en el món de la biologia. Anime a fer-la a tots els interessats!