Portes obertes

L’IES Vicent Andrés Estellés té el plaer de convidar als futurs estudiants i a les seues famílies, a la jornada de portes obertes que tindrà lloc el dimecres 19 d’abril de 2023 a les 18.00 h.

Durant la jornada, els visitants podran recórrer les instal·lacions de l’IES i conéixer de primera mà el nostre projecte formatiu. L’IES Vicent Andrés Estellés és reconegut per la seua qualitat acadèmica i per ser l’únic centre públic de la comarca que ofereix Batxillerat d’Arts.

No perdes l’oportunitat de conéixer-nos i formar part de la nostra comunitat educativa! T’esperem.

CiènciaLab

El passat 23 de Març els alumnes de 4t de l’ESO A i B van visitar les instal·lacions de la Universitat Politècnica de València per fer uns tallers pràctics organitzats pel programa CienciaLab. Aquesta activitat ha estat organitzada pels Departaments de Biologia i Física i Química, amb els seus professors, Empar Navarro Gil i Santiago Sirera García.

Es van fer dos tallers pràctics: Geolocalització i Ciència aplicada al Geocaching i Cinètica aplicada a moviments humans i d’animals.

L’activitat de Geocaching va ser molt entretinguda. Els alumnes havien de superar una sèrie de reptes fins arribar a una clau que consistia en les coordenades GPS d’un geocaché, és a dir, un objecte que estava amagat al recinte universitari. Els alumnes van mostrar gran interès i motivació per aquesta activitat, que sens dubte servirà al professorat per poder elaborar activitats basades en aquest sistema de joc (https://www.geocaching.com/play).

Al taller de cinemàtica, els nostres alumnes van aprendre a manejar programes informàtics de fàcil ús, en què insertaven un vídeo del salt d’una llagosta i posteriorment trobaven gràfiques de la trajectòria, velocitat i acceleració. Finalment amb una app de mòbil, els alumnes van poder mesurar la seva acceleració en el moment d’un salt i així comparar el salt humà amb el de la llagosta. Sens dubte, igual que el primer taller, va ser una activitat molt útil per a les assignatures de Física i Biologia en futurs projectes de classe.

Us adjuntem les fotografies més representatives d’aquesta activitat.

Exposició artística

Dilluns passat 20 de març, es va dur a terme la inauguració de l’exposició de treballs realitzats pels estudiants del nostre Batxillerat d’Arts a la Casa de la Cultura de Burjassot. L’esdeveniment va comptar amb la presència de diverses personalitats municipals, com l’edil d’educació Manoli Carrero, el regidor de cultura Javier Naharros i Yolanda Bonell, regidora de participació ciutadana, així com membres de l’Associació de Famílies de l’Alumnat com Teresa Jordan i Laura Sales. A més, es va comptar amb l’assistència de diversos docents del Departament d’Arts, com Andreu Pons, Ana Karina Lema i Jaime Carañana.

Durant l’acte, el Director de l’IES i docent del Departament d’Arts, David Llavata, va prendre la paraula i posteriorment va cedir la mateixa als convidats. Molts dels estudiants que van participar en l’exhibició van ser presents i esperem que hagen gaudit d’aquesta experiència.

Des del Departament d’Arts, considerem de summa importància que aquesta exposició permeta establir una connexió entre l’activitat artística de l’IES Vicent Andrés Estellés i el municipi de Burjassot, propiciant una vivència formativa intensa. Esperem i anhelem que aquesta exposició siga el començament de pròsperes carreres artístiques.

Inauguració

És un gran plaer convidar-vos, un curs més, a la inauguració de l’exposició del nostre alumnat de batxillerat artístic que tindrà lloc dilluns que ve, 20 de març de 2023 a les 18.00 h. a la Casa de la Cultura de Burjassot.

Us esperem!

Jardins del Túria

El dia 10 de març de 2023 va tindre lloc l’activitat final de la segona avaluació programada en l’assignatura de Jardineria. Aquesta activitat consistia en una excursió per un dels principals jardins de la ciutat de València, el Jardí del Túria. Els alumnes de 3r d’ESO, acompanyats pels professors Alberto Sanjuan, Santiago Sirera, Ana Escamilla i Inés Martínez van recórrer a peu l’últim tram del parc i visitaren les instal·lacions del Caixaforum, situat a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Comptem, a més d’amb els docents de l’IES, amb els alumnes del Màster de Formació del Professorat, en l’especialitat de Biologia i Geologia, de la Universitat de València: Lorenzo Mazzetti i Aurora Lozano; així com amb l’ajuda de Rebeca i Alba, membres de l’Associació de Famílies. ​

​L’activitat es va plantejar com una oportunitat per a reconéixer els principals elements que s’utilitzen en la construcció de parcs i jardins. A més, vam poder analitzar la selecció d’espècies vegetals realitzada en els diferents trams del riu. Dins del Caixaforum, la professora Inés Martínez, gràcies a la seua formació en Arquitectura i a la seua àmplia experiència laboral, ens va ensenyar com els dissenyadors de l’edifici es van basar en elements del paisatge per a la construcció de l’elements icònics com el jardí vertical i altres estructures.

La idea de combinar art i naturalesa és el principal motor del projecte que l’equip directiu està duent a terme en el nostre centre, en el qual s’emmarca l’assignatura de Jardineria. Des del departament de Biologia volem agrair especialment a Lorenzo i Aurora la seua implicació en l’organització d’aquesta excursió i l’esforç que han dedicat durant aquests últims mesos a col·laborar amb el projecte.

Més imatges ací.

Jardí escultòric

El docent i artista, Jaime Carañana està duent a terme, junt amb els seus alumnes, una sèrie d’actuacions escultòriques al jardí de l’IES dins de l’assignatura de 1r de Batxillerat d’Arts: Projectes artístics. Aquests projectes busquen la intersecció gnoseològica amb altres camps de coneixement; tal seria el cas de les ciències de la naturalesa.

El primer objecte ha quedat conclòs al març de 2023 i consisteix en una peça d’inspiració brutalista materialitzada en formigó a la qual se li ha donat una patina de sulfat de ferro. La peça és, en realitat, una intervenció paisatgística que té la funció d’una espiral d’espècies vegetals per a l’atracció de pol·linitzadors. En la selecció d’espècies destaquen: erigeron karvinskianus, rosmarinus officinalis prostratus i lavandula dentata.

Més imatges del projecte ací.

Genovés i Plensa

Dimarts 7 de març, l’alumnat de 1r de Batxillerat A de les assignatures de Volum i Projectes Artístics, així com el de 4t d’ESO de l’Assignatura d’Educació Plàstica Visual i Audiovisual, van assistir a la Fundació Bancaixa per a visitar les exposicions de Jaume Plensa i Juan Genovés (fotos).

L’exposició de Jaume Plensa va contar amb una visita guiada d’una hora en la qual se’ls va explicar tot el concepte subjacent  en les seues escultures. Es tracta d’una obra conceptual, en la qual la poesia té molta presència, conformant peces etèries i volàtils en les quals la figura humana, així com els caràcters gràfics, tenen una importància cabdal. Gràcies al guia, els alumnes van poder reflexionar i comprendre la importància de la gestació de la idea en el procés creatiu.

D’altra banda, van poder gaudir per lliure de l’exposició de Juan Genovés en les quals tracta temàtiques polítiques i socials relacionades amb la dictadura, la transició democràtica i els grans moviments de masses. Les seues obres de gran format van impactar molt als nostres alumnes que van eixir entusiasmats de l’exposició.

Projecte Natura

Els alumnes de 1r de batxillerat de l’assignatura Projecte de Investigació formaran part d’un projecte APS desenvolupat per la Universitat de València anomenat Projecte Natura (fotos). En aquest projecte, un alumne de 4t del grau de Biologia, Víctor Pobes Bailo, el qual està tutoritzat per Begoña Renau Morata, professora del Departament de Biologia Vegetal de la UV que imparteix classes a la Facultat de Ciències Biològiques i a la de Farmàcia. La seva tasca d’investigació la desenvolupa al grup de recerca “Metabolisme primari i enginyeria metabòlica vegetal (MePiVe)“.

El projecte s’organitzarà en una sèrie de sessions teòrico pràctiques on Víctor Pobes explicarà als nostres alumnes el seu projecte, anomenat Les plantes aromàtiques, unes grans aliades a l’hort. Aquest projecte se centrarà en l’estudi dels olis essencials de les plantes aromàtiques i el possible efecte quimioatrayent sobre la fauna auxiliar o quimiorepel·lent davant les plagues.

Un cop finalitzades les sessions teòriques i realitzades les pràctiques relacionades amb l’extracció d’olis essencials, començarà el paper actiu dels nostres alumnes, els quals, amb els coneixements adquirits hauran d’organitzar un taller teòric pràctic als alumnes de 2n i 3r de primària del col·legi Sant Joan de Ribera de Burjassot. Aquest taller haurà de ser creat pels alumnes de 1r de Batxillerat i tindrà una finalitat lúdica, creativa i d’aprenentatge del paper dels insectes a l’ecosistema de l’hort escolar.

Des del Departament de Biologia i Geologia ens sembla una iniciativa molt interessant no només pel seu caràcter educatiu, sinó pel paper d’aprenentatge de servei a les escoles del nostre entorn, fomentant la col·laboració activa entre centres de la localitat de Burjassot.

Adjuntem la presentació del projecte.

8 de març

L’IES Vicent Andrés Estellés col·labora amb altres 7 centres en una activitat per a commemorar el 8 de març titulada 8 Mirades 8 Dones. Aquesta activitat s’ha dut a terme gràcies a la coordinació d’InteRed que ens ha proporcionat els materials als huit centres participants. Aquests centres són l’IES Jordi de Sant Jordi (València), Som Escola (València), IES Conselleria (València), Col·legi L’Armelar (Paterna), Col·legi Santa Teresa (Alacant) i el *CIPFP Vall d’Elda (Elda).

En el nostre centre, l’activitat ha consistit en l’elaboració d’un mural col·laboratiu sobre Vandana Shiva realitzat per l’alumnat de 2n de Batxillerat A en l’assignatura de Tècniques d’Expressió Gràfic Plàstiques després d’aprofundir en la seua biografia i aspectes rellevants del seu treball. D’altra banda, en valors Ètics de 4t d’ESO s’han treballat les biografies de les huit dones seleccionades per a l’esdeveniment. En Psicologia han estudiat les personalitats, la seua biografia i han pensat sobre els elements que han pogut influir en elles per a portar avant els seus projectes vitals. A més, el proper dilluns 13, els alumnes de 1r de Batxillerat assistiran a la representació teatral sobre Vandana Shiva que Pilar Martínez està preparant amb la seua tutoria de PR4 per a després realitzar un diàleg.

Finalment, el grup de Joves Solidaris s’ha encarregat de decorar l’hall amb el mural de Vandana Shiva, a més de les imatges impreses de les altres 7 dones restants que s’han treballat en els 7 centres que han participat en l’activitat.

Ones gravitatòries

El passat desembre, alumnat del batxillerat de ciències va assistir a l’Expoinnova-2022, les jornades de ciència divulgativa que organitza el Parc Científic de la Universitat de València. Ara ens arriba un videoresum amb les impressions de l’alumnat sobre l’esdeveniment, que compartim amb vosaltres, així com algunes fotos i altre vídeo.

A l’Expoinnova, vam poder escoltar, entre d’altres, a Isabel Cordero Carrión, matemàtica i astrofísica, qui col·labora amb el projecteinternacional Virgo i que ens va parlar sobre “Catàlegs d’ones gravitatòries.Sorolls i futures deteccions“.

Ariadna Fullana Jordan (1r BAT C) i Hugo Abad Roberto (2n BAT C) intervenenen el videoresum del PCUV.