Mobilitat ERASMUS+ a Illa Reunió d’alumnes i professorat del cicle d’Operacions de Laboratori

A principis del mes de març un grup d’alumnes del nostre Cicle Formatiu de Grau Mitjà Operacions de Laboratori acompanyats per dos professores del Cicle, van viatjar dins del nostre Projecte Alcoi-Reunió-Leeuwarden i gràcies al programa europeu Erasmus a Illa Reunió. 

Illa Reunió situada a l’oceà Índic occidental, a l’est de Madagascar, constitueix un departament d’ultramar pertanyent a la regió de França.  Es tracta d’una illa d’origen volcànic. Una mescla perfecta entre mar i muntanya, des del punt més alt de l’illa dels 3000 m del volcà inactiu Piton des Neiges, a través un bosc tropical que rellisca fins al mar, on es poden trobar platges d’aigües de color turquesa, amb un onatge increïble, sent un paradís per als surfistes.  

Durant 10 dies, els alumnes han pogut estar immersos al sistema educatiu francès. Han assistit a classe, han realitzat pràctiques als laboratoris, analitzant les diferències i semblances entre tots dos sistemes. A més, en tot moment les activitats han estat conjuntes per als alumnes de Reunió (França), Alcoi i Leeuwarden (Holanda), per tant ha estat una immersió lingüística completa en anglès.

Vam aprofitar per visitar EL CIRAD (Centre de cooperació internacional en investigació agronòmica per al desenvolupament). La seva missió és contribuir al desenvolupament rural dels països tropicals i subtropicals mitjançant investigacions experimentals i accions de formació (França i estranger). Va resultar molt interessant perquè  van poder veure equips i tècniques que havien estudiat a les aules, aplicats a línies de recerca reals i aparells d’última tecnologia.  

Les professores també van fer diverses visites a empreses per obrir nous fronts per a futurs convenis de realització de les FCT (formació en centres de treball) a l’illa a través del programa Eramus +.  

Però, sempre hi ha temps per a tot, i no es podia desaprofitar l’oportunitat de gaudir d’aquesta illa tan exòtica. El cap de setmana els alumnes van tenir temps per fer activitats aquàtiques com snorkel, caiac transparent i sorprendre’s amb la reserva natural marina que alberga l’illa. Tampoc podíem abandonar l’illa sense tenir una vista panoràmica d’aquests paisatges exòtics, per això alguns van fer un vol amb helicòpter i altres van voler sobrevolar l’illa amb parapent. 

En resum, una experiència molt enriquidora en tots els aspectes. Els alumnes de tres països diferents han pogut comprovar com el llenguatge científic és universal, eren capaços de resoldre problemes i portar pràctiques a terme aplicant els coneixements adquirits als seus respectius cicles de formació, mentre estaven immersos en una altra cultura i coneixent altres costums. 

Figura 2. Grup d’alumnes i professores al  volcà Piton des Neiges