FORMACIÓ PROFESSIONAL
CONVOCATÒRIES, RENÚNCIES I ANUL·LACIÓ DE MATRÍCULA
CONVOCATÒRIES
En cada curs acadèmic l’alumnat disposa de 2 CONVOCATÒRIES per a cada mòdul professional, EXCEPTE PER AL MÒDUL DE FCT.
Mòduls de 1r curs: convocatòria ORDINÀRIA al juny i EXTRAORDINÀRIA al juliol.
Mòduls de 2n curs: convocatòria ORDINÀRIA al març i EXTRAORDINÀRIA al juny.
El NOMBRE MÀXIM DE CONVOCATÒRIES és de 4 PER A TOTS ELS MÒDULS, EXCEPTE per al mòdul de FCT, que té 2.
Alumnato amb greus problemes d’audició, visió i motricitat o altres necessitats educatives especials, degudament dictaminades, es podran presentar a l’avaluació i qualificació d’un mateix mòdul professional fins a un màxim de sis vegades (3 en el cas del mòdul de FCT).
En el cas d’esgotar les convocatòries se li podrà ampliar el nombre de convocatòries dels mòduls pendents, atenent les seues característiques pròpies i sempre que això afavorisca la finalització del cicle formatiu corresponent.
La NO PRESENTACIÓ A UNA CONVOCATÒRIA, constarà com «No avaluat», «No avaluada» i serà computada a l’efecte de la limitació indicada. Això és, que es gasta la convocatòria encara que no es presente.
ESGOTAMENT DE LES CONVOCATÒRIES
L’alumnat que haja esgotat el nombre de convocatòries establides podrà optar a les següents alternatives per a superar els diferents mòduls pendents:
a) Realització de les proves lliures per a l’obtenció dels títols de Tècnic/a i de Tècnic/a Superior de Formació Professional que anualment es convoquen.
b) Sol·licitud de convocatòria extraordinària o de gràcia davant la Direcció Territorial d’Educació d’Alacant. Es concedirà, si és procedent, a títol personal i per una sola vegada per mòdul. L’interessat/a presentarà al costat de la sol·licitud, una certificació acadèmica que permeta comprovar que s’han esgotat les convocatòries establides sense haver superat el mòdul o mòduls. S’haurà d’argumentar la causa de la pèrdua de convocatòries (motius de malaltia, discapacitat o altres que condicionen o impedisquen el desenrotllament ordinari dels estudis). La Direcció Territorial d’Educació, previ informe, si és procedent, de la Inspecció Educativa, resoldrà. En la resolució favorable figurarà el centre docent en el qual l’alumne/a haurà de matricular-se dels mòduls pendents. La matricula tindrà lloc almenys amb dos mesos d’antelació a la següent convocatòria ordinari o extraordinària.
RENÚNCIA DE CONVOCATÒRIES
L’alumnat pot renunciar a l’avaluació i qualificació d’una o de les dos convocatòries del curs acadèmic de tots o d’algun mòdul professional, amb la finalitat de no esgotar el límit de convocatòries establides per als mòduls de formació en el centre educatiu (1).
La renúncia a les convocatòries de mòduls professionals no implica la renúncia a la matrícula d’estos mòduls, per la qual cosa serà computada com a matrícula consumida a l’efecte de la limitació establida a este efecte (2). La no presentació a una convocatòria, sense la renúncia prèvia a esta, constarà com “No avaluat (NE)” i consumirà convocatòria.
REQUISITS PER A SOL·LICITAR LA RENÚNCIA
Per a sol·licitar la renúncia ha de concórrer alguna de les següents circumstàncies:
a) Malaltia prolongada o accident de l’alumne/a
b) Obligacions de tipus personal o familiar apreciades per l’equip directiu del centre que condicionen o impedisquen la normal dedicació a l’estudi
c) Ocupació d’un lloc de treball
d) Maternitat o paternitat, adopció o acolliment
e) Altres circumstàncies, degudament justificades, que tinguen caràcter excepcional
Les raons que s’al·leguen per a la renúncia s’han de justificar sempre documentalment.
CONSIDERACIONS IMPORTANTS
La renúncia a la convocatòria no implica la renúncia a la matricula.
La renúncia a la convocatòria es reflectirà en les actes i els certificats acadèmics amb l’expressió RC (renúncia a convocatòria).
FORMA I TERMINI DE LA SOL·LICITUD DE RENÚNCIA DE CONVOCATÒRIA
Mòdul professionals de 1r curs Cicles Formatius (tots els nivells)
Convocatòria ordinària (1 mes abans de l’avaluació ordinària): Fins al 5 de maig.
Convocatòria extraordinària (1 mes abans de l’avaluació extraordinària): Fins al 23 de maig.
Mòduls professionals de 2n curs Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior
Convocatòria ordinària (1 mes abans de l’avaluació ordinària) Fins al 31 de gener.
Convocatòria extraordinària (1 mes abans de l’avaluació extraordinària): Fins al 2 3 de maig.
Mòdul professional de Projecte
2n torn (alumnat que defén el projecte al gener): Fins al 14 de gener.
1r torn (alumnat que defén el projecte al juny): Fins al 6 de maig.
La solicitud [enllaç] es farà amb el model del Annex IX de l’Orde 79/2010, de 27 de agost.
RESOLUCIÓ
La petició de renúncia de convocatòria es resoldrà per la Directora del centre en el termini de 10 dies hàbils, comunicant-se a la persona interessada; el silenci administratiu tindrà caràcter desestimatori.
AJORNAMENT DE QUALIFICACIÓ: FORMACIÓ EN CENTRES DE TREBALL
El alumnat pot renunciar a l’avaluació i qualificació del mòdul Formació en Centres de Treball (FCT), amb la finalitat de no esgotar el límit de convocatòries per al mateix (màxim dos convocatòries).
La renúncia a la convocatòria no implica la renúncia a la matrícula del mòdul de FCT, per la qual cosa serà computada com a matrícula consumida.
La renúncia a l’avaluació i qualificació del mòdul FCT implica la renúncia, en la mateixa convocatòria, a l’avaluació i qualificació del mòdul Projecte en cicles formatius de grau superior.
REQUISITS PER A SOL·LICITAR LA RENÚNCIA
Per a sol·licitar la renúncia a una o a les dos convocatòries ha de concórrer alguna de les següents circumstàncies:
a) Malaltia prolongada o accident de l’alumne/a
b) Obligacions de tipus personal o familiar apreciades per l’equip directiu del centre que condicionen o impedisquen la normal dedicació a l’estudi
c) Ocupació d’un lloc de treball
d) Maternitat o paternitat, adopció o acolliment
e) Altres circumstàncies, degudament justificades, que tinguen caràcter excepcional
Les raons que s’al·leguen per a la renúncia s’han de justificar sempre documentalment
La sol·licitud [enllaç] es farà en el model de l’Annex XIII. Sol·licitud d’ajornament de la qualificació del mòdul de formació de centres de treball, de l’Orde 79/2010, de 27 d’agost.
RESOLUCIÓ
La petició es resoldrà pel director o directora del centre en el termini de 5 dies hàbils, incorporant-se una còpia de la resolució a l’expedient acadèmic de l’alumne o alumna.
ANUL·LACIÓ DE MATRÍCULA
ANUL·LACIÓ DE MATRÍCULA A INSTÀNCIES DE LA PERSONA INTERESSADA.
RÈGIM PRESENCIAL
L’alumnat o els seus representants legals tenen dret a l’anul·lació de la matrícula del curs, que implica la pèrdua dels seus drets a l’ensenyança, avaluació i qualificació de tots els mòduls professionals en els quals s’haguera matriculat.
RÈGIM SEMIPRESENCIAL
L’alumnat matriculat en règim semipresencial o a distància, podrà sol·licitar l’anul·lació de tots o determinats mòduls. En els dos casos perdrà els seus drets a l’ensenyança, avaluació i qualificació dels corresponents mòduls atenent la seua normativa específica.
CONSIDERACIONS IMPORTANTS: ANUL·LACIÓ DE MATRÍCULA
Quan la matrícula només incloga el mòdul de Formació en Centres de Treball i, si és el cas, el de Projecte en els cicles LOE, l’anul·lació se sol·licitarà amb antelació a l’inici d’estos.
L’alumnat al qual se li concedisca l’anul·lació de matrícula del curs en règim presencial o de tots els mòduls en règim semipresencial no serà inclòs en les actes d’avaluació i, en conseqüència, no se li computaran les convocatòries al fet que li haguera donat dret la matrícula.
L’alumnat que cursa les ensenyances en un centre sostingut amb fons públics, perdrà el dret de reserva de la plaça per a posteriors cursos acadèmics, per la qual cosa, si desitja continuar en el futur estos estudis, haurà de concórrer de nou al procediment general d’admissió que s’establisca.
L’anul·lació de matrícula és independent de la renúncia a convocatòries concretes de mòduls que puguen sol·licitar-se, sense que la renúncia a convocatòries implique la renúncia de la matrícula.
La solicitud [enllaç] es farà amb el model de l’Annex VII de l’Orde 79/2010, de 27 de agost.
ANUL·LACIÓ DE MATRÍCULA PER INASSISTÈNCIA
En règim presencial, l’assistència a les activitats de formació i en règim semipresencial o a distància l’assistència a les tutories col·lectives, la realització de les activitats d’autoaprenentatge, l’accés regular a l’aula virtual o la participació en els fòrums, són la condició necessària que, amb caràcter general, manté vigent la matrícula en el cicle de Formació Professional.
RÈGIM PRESENCIAL
En règim presencial, serà necessària l’assistència, almenys, al 85% de les classes i activitats previstes en cada mòdul.
RÈGIM SEMIPRESENCIAL
En règim semipresencial o a distància, serà necessària l’assistència, almenys, al 85% respecte del percentatge de presencialitat que estiga establit en els mòduls per als quals s’exigisca esta.
CONDICIONS GENERALS
En el període que transcórrega des de l’inici del curs escolar fins a la finalització del mes d’octubre, quan un alumne o alumna acumule un nombre de faltes d’assistència injustificades, o amb justificació improcedent, igual o superior a l’establit en la normativa, el director o la directora del centre, a proposta del tutor o tutora del grup, acordarà l’anul·lació de matrícula que s’haguera formalitzat:
El nombre de faltes no justificades, o amb justificació improcedent, que determina l’anul·lació de la matrícula indicada serà el que equivalga al 15 per 100 de les hores de formació en el centre educatiu que corresponguen al total dels mòduls en què l’alumnat es trobe matriculat, excloent els mòduls professionals pendents de cursos anteriors, si n’hi haguera, i els que hagen sigut objecte de convalidació o renúncia a la convocatòria.
Així mateix, serà causa d’esta anul·lació de matrícula la inassistència no justificada de l’alumne o alumna a les activitats formatives durant un període de deu dies lectius consecutius.
A l’efecte del que es preveu en este apartat, se consideren faltes justificadas les absències derivades de malaltia o accident de l’alumne o alumna, atenció a familiars o qualsevol altra circumstància extraordinària benvolguda pel director o la directora del centre on cursa els estudis. L’alumne o alumna aportarà la documentació que justifique degudament la causa de les absències.
L’alumne o alumna la matrícula de la qual siga anul·lada per inassistència, perdrà la condició d’alumne o alumna del cicle de Formació Professional i, en conseqüència, no serà inclòs/a en les actes d’avaluació final. A més, en els centres sostinguts amb fons públics, perdrà el dret de reserva de plaça com a alumne o alumna repetidor/a, i si desitja continuar en el futur estes ensenyances haurà de concórrer de nou al procés general d’admissió que estiga establit.