Castellà

Novetats

Trobada literària amb Nando López

13 de maig de 2024

Este trimestre, alumnat de 4 de l’ESO i 1 Batxillerat ha triat la lectura de ‘L’Edat de la Ira’. La proposta lectora va incloure des de textos expositiu-argumentatius sobre temes de l’obra fins a la representació teatral en el teatre El Raval de Castelló, organitzada per Trobada de Teatre Jove. L’experiència s’ha enriquit amb la participació del mateix autor, Nando López, qui ha respost a les seues preguntes i els ha animat a respectar la diversitat per a viure en un món més plural.

Trobada de Teatre Jove 2024

3 de maig de 2024

Que emocionant ha sigut l’estrena en la Trobada de Teatre Jove 2024 a Castelló! Ens sentim molt orgulloses per les actuacions que han presentat els nostres estudiants i dels talentosos joves de l’IES Miquel Peris i Segarra (Grau de Castelló) i de l’IES Betxí.

El grup de 4t ESO A ha presentat escenes de “La edad de la ira” de Nando López, i l’alumnat de 4t ESO B s’ha animat a crear un guió i dirigir la seua obra original, per l’últim ha arribat el torn del Laboratori d’Arts Escèniques que ha representat quatre escenes d’una adaptació de la pel.lícula ‘Tú a Londres y yo a California’.

Després d’un merescut esmorzar, els nostres estudiants han tingut l’oportunitat d’explorar i aprendre en tallers liderats per experts en diverses disciplines: interpretació amb Cesca Salazar, veu i cant amb Arantxa Domínguez, improvisació teatral amb Fanfi García, dansa i cos amb Ainhoa Cebrà, i dramatúrgia amb Núria Vizcarro. Tot un luxe que segurament no oblidaran!

Agraïm a tots els professionals i participants per fer d’este esdeveniment una experiència tan enriquidora. Continuem celebrant el poder transformador del teatre en l’educació!

Cinema i literatura

6 d'abril de 2024

Imagina transformar la manera en què els joves perceben els clàssics literaris, convertint obres centenàries en experiències vibrants i rellevants per a l’estudiant digital de hui. Com aconseguir-ho? A través de la fusió de la literatura amb la creació audiovisual, donant vida a personatges i narratives que transcendixen el temps. Este projecte audiovisual únic, naix d’una espurna d’inspiració de Sonia Alonso i Vero Espinosa. Ambdues, amb la seua experiència en la creació de curts han sigut fonamentals en el disseny i adaptació d’este projecte innovador per a l’assignatura de Llengua Castellana i Literatura.

En el primer pas van presentar relats propis que pogueren vincular-se amb els clàssics literaris previstos per a este curs (1r Batxillerat). La resposta va ser molt creativa i variada, però va ser la trama inspirada en “El Quijote” la que va capturar la imaginació de tots, destacant-se per la seua originalitat i connexió emocional. Este entusiasme col·lectiu no sols va demostrar el potencial latent en els nostres estudiants per a reinterpretar i donar nova vida a les històries clàssiques, sinó que també va marcar l’inici de la nostra aventura cap a la reinvenció de l’ensenyament de la literatura, assegurant que el projecte que emprendríem tindria una base sòlida en els interessos i les passions dels joves aprenents.

Esta emprenedoria educativano és només un exercici acadèmic, sinó una verdadera trobada entre generacions, disciplines i comunitats, buscant connectar als joves amb la riquesa de la literatura clàssica d’una manera fresca i rellevant. Per a això Sonia Alonso ens ha anat acostant professionals actuals del món del cinema, com la contribució de María Escrig, que treballa desenvolupant projectes per a Amazon Prevalga, va injectar una dosi de professionalisme i coneixement pràctic inavaluable, oferint als estudiants les ferramentes necessàries per a transformar una obra literària centenària en un guió contemporani i captivador.

Para garantizar una participación inclusiva y enriquecedora, el proyecto se estructuró en diversas fases, permitiendo que cada estudiante encontrara su nicho de acuerdo con sus pasiones e intereses personales. Desde la guionización y la dirección hasta la actuación, la edición y el diseño de producción, todos tuvieron la oportunidad de sumergirse en el aspecto del cine que más les apasionaba.

Para asegurar una participación activa y aprovechar las aficiones e intereses de cada alumno/a, el proyecto se desglosó en equipos especializados, cada uno bajo la guía de líderes apasionados y experimentados. En la dirección, Sonia Alonso encabezó el equipo, inspirando a todos con su visión. Javier tomó las riendas del script, mientras que el equipo de guion, compuesto por Isabela, Carmilla y Sara, contó con la supervisión de María Pareja. En producción, Emma lideró como productora ejecutiva, con Maymara en contabilidad, Natalia como runner, Ana en localización y Roque en asistencia de dirección.

Per a la postproducció, Luis Bernal aportarà el seu talent en la banda sonora, enriquint el projecte amb la seua musicalitat. Este desplegament de talents assegura que cada faceta del curtmetratge siga manejada amb dedicació i professionalisme, reflectint el compromís i la diversitat d’interessos dels nostres estudiants. Este enfocament col·laboratiu no sols fomenta l’aprenentatge pràctic sinó que també celebra la individualitat dins d’un projecte col·lectiu.

També ens van visitar Marc i Pau Cara, cofundadors de la @mostraudiovisual_alcora, convidant a la classe a projectar el curt resultant del seu treball durant tot el curs.

El verdaderament meravellós d’este projecte és com ha aconseguit reunir una àmplia gamma d’agents del nostre poble, des de professionals del cinema fins a exalumnes que un dia van caminar pels mateixos corredors que els nostres estudiants actuals. Estos col·laboradors no sols van aportar la seua experiència i coneixements al projecte, sinó que també van servir com a font d’inspiració, mostrant als joves el potencial i les oportunitats que oferix el llenguatge audiovisual. Més que un simple projecte educatiu, hem creat una comunitat vibrant i unida per la passió pel cinema i l’educació. Esta sinergia entre el passat i el present del centre educatiu no sols enriquix l’aprenentatge actual, sinó que també sembra llavors de creativitat i col·laboració per a futures generacions. En essència, hem transcendit els límits tradicionals de l’aula per a forjar un espai on l’aprenentatge cobra vida a través de la connexió i la comunitat.

Félix Villarroya guanyador en el concurs de relats Castelló Negre

7 de març de 2024

En el blog del departament, volem estendre una càlida felicitació a Félix Villarroya pel seu destacat assoliment en el concurs de relats de castellà de la província de Castelló, on ha quedat finalista amb el seu envolupant relat negre. Este reconeixement no sols reflectix el seu innegable talent i dedicació a l’escriptura, sinó que també subratlla l’important paper que juguen iniciatives com aquesta per a fomentar l’expressió literària entre els joves. En obtindre el segon lloc, Félix no sols ens ha regalat una obra digna de ser llegida i celebrada, sinó que també ha portat honor i reconeixement al nostre centre, acompanyat d’un premi econòmic que sens dubte contribuirà a continuar incentivant la creativitat i l’amor per les lletres. Et convidem a descobrir el seu relat i deixar-te capturar pel seu talent a Castelló Negre Jove: https://www.castellonegrejove.com/

Este triomf és un recordatori del potencial que residix en els nostres joves escriptors i de la importància d’espais que permeten el seu creixement i expressió. Enhorabona, Félix, per este increïble assoliment! Estem ansiosos per veure on et portaran les teues paraules en el futur.

https://www.elperiodicomediterraneo.com/vilareal/2024/02/29/castello-negre-premia-vila-real-relatos-jovenes-castello-negre-98843771.html

Eixida teatral: “Historia de una escalera”

7 de febrer de 2024

Hui ha sigut un dia especial per al nostre alumnat de segon de batxillerat. Han tingut l’oportunitat de viure la literatura en primera persona, eixint d’excursió al teatre per a gaudir de “Historia de una escalera” de Antonio Buero Vallejo. Esta obra, no sols és un clàssic imprescindible sinó també part essencial de l’examen de les PAU.

L’experiència ha sigut inoblidable: han gaudit de cada acte i s’han convertit en el grup més participatiu de la sala.

Estem segurs que moments com este enriquixen el seu aprenentatge i els preparen per a afrontar amb èxit els reptes acadèmics.

Taller literari amb J. M Barat

15 de gener de 2024

Hui, el nostre centre educatiu s’ha vestit de gala per a rebre a un convidat molt especial: J.R. Barat, el canviat de nom escriptor de l’obra juvenil “Deja en paz a los muertos”. La jornada ha estat marcada per moments de inspiració literària i artística.

Des del primer moment, Barat ens va embolicar en el seu món de narratives i creativitat. En la seua xarrada, va revelar el que li va inspirar a dedicar-se a l’escriptura: un encantador episodi de la seua joventut, quan va començar a escriure i llegir poesia per a connectar amb una xica que li agradava. Este anecdòtic inici de la seua carrera literària no sols ens va arrancar somriures, sinó que també ens va recordar com els camins inesperats poden conduir a destins sorprenents.

El nostre alumnat va tindre l’oportunitat d’interactuar amb Barat, qui amb la seua habilitat innata de comptador d’històries, no sols va captar la seua atenció, sinó que va deixar un aire de misteri i intriga sobre les seues altres novel·les juvenils. Va ser un vertader delit escoltar les seues respostes i veure com connectava amb els joves.

L’alumnat del taller de teatre, sota la direcció d’Elena Verchili, ens va obsequiar una representació de quatre escenes de “Deja en paz a los muertos”.

El grup de FPB de Agrojardinería va preparar bells centres de taula i un ram especial per a l’autor, demostrant el seu talent i sensibilitat cap a la naturalesa i l’art floral.

Un aspecte destacat de l’esdeveniment va ser la participació de tres dels nostres alumnes en la presentació de l’escriptor: Izan Sánchez, Greta Bueno e Irene Zaragozá.

En un moment íntim de la xarrada, J.R. Barat va compartir amb nosaltres que la història ” Deja en paz a los muertos” es va inspirar en els seus dos fills, Ángel i Daniel.

Després de la presentació, es va quedar un temps addicional per a interactuar de manera més personal amb l’alumnat interessat en l’escriptura. Esta oportunitat única va permetre que els estudiants compartiren les seues aspiracions literàries, reberen consells valuosos i, sobretot, se sentiren inspirats per la proximitat d’un autor exitós. A més, Barat va tindre l’amabilitat de signar exemplars de la seua obra, la qual cosa sens dubte es convertirà en un record preuat.

La visita de J.R. Barat ha sigut una experiència que ha enriquit a la nostra comunitat educativa. Ens ha deixat amb una major apreciació per la literatura i l’art.

Taller poètic amb Lluïsa Lladó

10 de novembre de 2023

Hui els lectors del poemari de “La complejidad de Electra” de Lluïsa Lladó han tingut l’oportunitat de compartir amb ella la seua interpretació personal dels seus textos poètics en un diàleg entre lectors i poeta, en el qual tots dos s’han enriquit i contagiat.

Marc Toumi ha sigut l’encarregat de presentar-la. La poeta també s’ha quedat al pati per a oferir un taller poètic que tenia 🏆

Agrair també al Departament d’Informàtica pel suport tècnic i a l’alumnat de jardineria la seua col·laboració, especialment a Elena i Andrea. Li ha encantat la vostra decoració floral i el ram, li han recordat la professió de la seua mare 💐💝

Pots veure el taller en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=4xvTsP7E-Z4

Bem-vindo

26 d'octubre de 2023

Esta setmana tenim convidats, estudiants del programa Erasmus + del Agrupamento de Escolas Bemposta (#Portimão ). Durant estos dies, han participat en una sèrie d’activitats amb alumnat del centre.

Esport i literatura s’han unit per a crear espais en els quals poder conversar i interactuar. En estes activitats trobem un enriquiment que va més enllà de les paraules, perquè construeixen ponts entre comunitats i persones.

La ruta de viatge es pot seguir ací: https://padlet.com/sdamartins/diario-de-viaje-a-castell-n-de-la-plana-espa-a-8ds4ehvcgqgbu9ne

Taller de poesia actual

24 d'octubre de 2023

Hui hem tingut l’oportunitat d’explorar la bellesa de la poesia a través d’un taller inspirador basat en el poemari “a/brazadas” d’Elia S. Temporal i Mar Busquets-Mataix. En el qual també va col·laborar en l’edició en línia la nostra exalumna Julia Vinuesa.

Rodrigo i Gloria han sigut els encarregats de presentar-nos a les autores i continuar el diàleg poètic amb rap.

Les poetes també ens han revelat la guanyadora del concurs poètic que s’ha dut a terme des de la Biblioteca: Andrea García, enhorabona. I han utilitzat estos poemes com a punt de partida per a les seues pròpies creacions artístiques: dibuixos, audiovisuals i pódcast, entre altres. Les autores estaven encantades amb esta creativitat i sensibilitat que han demostrat a través dels seus treballs.

Agrair també a l’alumnat de jardineria la seua col·laboració, Andrea i Elena els han fet lliurament d’uns rams meravellosos i al Departament d’Informàtica pel suport tècnic.

Pots veure-ho en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=79wekguzfb8&t=81s

Visita de l’alumnat Erasmus

2 de juny de 2023

Hem tingut el plaer d’organitzar una sèrie d’activitats de dinamització per al alumnat Erasmus del Lycée Henaff (#Bagnolet ) y el Liceo Statale De Cosmi (#Palermo) i ha sigut tot un èxit! 💫💻🌍

En col·laboració amb el alumnat del TAFAD, hem creat una ruta que ha unit la literatura, l’esport i les llengües 📝🏋️‍♂️🌍. El departament d’informàtica ha creat un geocaching literari personalitzat que ha desafiat als participants a descobrir tresors literaris per la Via Verda de la Mar.

Ens sentim agraïts i orgullosos de haver pogut unir la literatura, l’esport, les llengües i la bellesa del nostre entorn en una experiència educativa tan memorable. 📚🌍💙

🏖️Un dia ple d’esport i diversió a la platja del Torreón 🌊🎉

L’alumnat del TAFAD ha organitzat activitats esportives per als nostres amics Erasmus. En les activitats de la platja també han participat joves del nostre Institut i del IES Penyagolosa.

Durant tot el curs, hem estat intercanviant vídeos i cartes, creant llaços i compartint les nostres experiències. Hui, finalment, hem tingut l’oportunitat de reunir-nos en persona.

Volem agrair a tots els participants per fer d’aquest dia un esdeveniment inoblidable. Sens dubte, aquestes experiències ens enriqueixen i ens ensenyen el vertader valor de la diversitat cultural.🌍❤️