Manifest Dia de la Dona Treballadora

El dia internacional de les dones o dia de la dona treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (l’ONU). Aquest dia es commemora la lluita de la dona per la seva participació juntament amb l’home al camp del treball i, per tant, del dret a la independència econòmica i, a la societat en general.

En l’origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona, tradicionalment s’han destacat diversos fets puntuals com la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton de Nova York, el dia 25 de març de 1911 on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

A Espanya, el 8 de març adquireix encara més força. Des d’aquest dia de l’any 1910, la dona va poder accedir a l’Ensenyament Superior en igualtat de condicions que l’home.

Les dones hem contribuït decisivament a la civilització humana i, a la vegada, hem aconseguit recuperar la paraula pròpia i donar sentit a la nostra experiència fins al punt de poder començar a modificar les relacions entre homes i dones.

Sempre hem buscat estratègies per a obrir portes tancades, per a fer-nos lloc allà on no en teníem…

En el nostre col·legi, hem volgut commemorar el 8 de març coneixent dones xabieres amb les que poder xerrar i que ens expliquen, de primera mà, com ha estat la seva vida.  Hem fet els murals sobre:

Marta Espinós: diu José Luis Temes, director d’orquestra

 “Para mí, Marta Espinós representa esa nueva generación de músicos que no limitan su esfuerzo a tocar admirablemente su instrumento –y, por supuesto, ella es una pianista de primera categoría– sino que desean poner su sabiduría al servicio de la música como cultura. Estos son los verdaderos solistas que nuestra vida cultural necesita”.

María Cardona: va néixer a Xàbia l’1 de febrer de 1989.  De xicoteta li agradava molt pintar, de fet, en la seva família hi havia molts pintors.  Quan es va fer major va estudiar Belles Arts a la Universitat Miguel Hernández d’Elx.  També li agrada la fotografia.  Ha fet exposicions individuals al Museu Soler Blasco i a Ca Lambert i, col·lectives fora de Xàbia, a Saragossa, Lisboa i Alacant.

María Ferrer Miralles: A la Maria Ferrer, veïna de Xàbia i activista contra el càncer, no li tremola el pols a l’hora de transmetre la seva energia i oferir la seva experiència a totes les dones que estan passant per la mateixa situació: lluitar contra el càncer de mama. Fa dos anys li van diagnosticar aquesta malaltia, però no ha deixat ni un moment de lluitar i ser forta. Ella sap bé el què és, la seva mare va morir als 41 anys a causa del càncer.

“No vaig a parar. Desitge ajudar a altres dones.”

Gema Soliveres Cholbi: El futbol femení gaudeix d’una bona salut a Xàbia. O, almenys, d’una bona representació. Els xabiencs van homenatjar a la futbolista Gema Soliveres, qui s’ha proclamat campiona d’Espanya sub 18 amb la selecció autonòmica valenciana.  Gema ha destacat tot el que li ha regalat el futbol: amistat, esforç, superació, en resum, una forma de vida.  La seva família ha estat sempre amb ella.

A TOTES LES DONES DE XÀBIA, MOLTES FELICITATS!