Dia de la Dona Treballadora

El dia internacional de les dones o dia de la dona treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (l’ONU). Aquest dia es commemora la lluita de la dona per la seva participació juntament amb l’home al camp del treball i, per tant, del dret a la independència econòmica i, a la societat en general.

En l’origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona, tradicionalment s’han destacat diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton de Nova York, el dia 25 de març de 1911 on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

Les dones hem contribuït decisivament a la civilització humana i, a la vegada, hem aconseguit recuperar la paraula pròpia i donar sentit a la nostra experiència fins al punt de poder començar a modificar les relacions entre homes i dones.

Sempre hem buscat estratègies per a obrir portes tancades, per a fer-nos lloc allà on no en teníem…

 

En el nostre col·legi, hem commemorat el 8 de març conegut diverses dones que han marcat i marquen el transcurs de la història.  Hem fet uns murals on destaquen quatre d’elles:

Ana Frank què, gràcies al seu diari, escrit a Amsterdam durant l’ocupació nazi, s’ha convertit en la veu simbòlica que no van tenir milions de víctimes de l’Holocaust.

Malala Yousafzai és coneguda pel seu activisme a favor dels drets civils, especialment dels drets de les dones a la vall del riu Swat, al nord-oest del Pakistà, on el règim talibà ha prohibit l’assistència a l’escola de les xiquetes.  Malala ha iniciat un moviment amb suport internacional. Ha guanyat molts premis, destacant el Nobel de la Pau el 2014.

Amelia Mary Earhart va ser una aviadora nord-americana, cèlebre per les seves marques de vol i per intentar el primer viatge aeri al voltant del món sobre la línia equatorial.

Marie Curie fou una física i química polonesa, pionera en els primers temps de l’estudi de les radiacions; ella fou la primera a emprar el terme radioactivitat.

A TOTES LES XIQUES DE XÀBIA, FELICITATS!

[wowslider id="12"]