Exposició “El valencià, al cinema!” en l’IES Sant Vicent Ferrer

El departament de Valencià ha organitzat del 15 al 19 de novembre l’exposició EL VALENCIÀ, AL CINEMA!, una exposició que pertany a la Plataforma per la Llengua, amb la col·laboració de l’associació L’Ullal Cultural d’Algemesí. Per què no podem gaudir, amb normalitat, de cinema en la nostra llengua, doblat o subtitulat? El cinema no només és cultura i entreteniment. També és l’espurna que obri ments i fa millorar la societat. Per això és tan important que aquest garantisca drets i igualtat d’oportunitats que fins ara se’ns han negat als valencianoparlants.

L’exposició que podem visitar al centre en horari escolar pretén conscienciar la comunitat educativa de la necessitat de disposar de cinema en llengua propia, però també mostrar els desequilibris del propi sector del cinema i de les institucions públiques. En l’ecosistema comunicatiu el valencià es troba en clar desavantatge davant altres llengües com el castellà i l’anglés, a les sales d’exhibició més pròximes, com Cines El Punt, no es disposa de còpia valenciana, i no és fins al retorn de les emissions publiques de la televisió valenciana el 10 de juny que podem escoltar sèries de ficció com La Vall o cinema en valencià, encara amb índexs d’audiència relativament modestos.

Tal vegada haurem d’actuar com afirmava Groucho Marx: “Trobe la televisió molt educativa. Cada vegada que algú l’engega, em retire a una altra habitació i llig un llibre”.

Si us ve de gust, visiteu l’exposició i que “la força us acompanye!”.