El passat 25 d’octubre, els alumnes de 1r ESO, 4t ESO i 1r de Batxillerat de l’IES Joan Corominesde Benicarló, acompanyats de tres professors de biologia, vam anar d’excursió al Barranc delsHorts, a Ares del Maestrat.
Allí ens esperaven Quico i Ana, els dos monitors que van fer de guies al llarg de tot el trajecte.Vam tenir la sort de passejar i estudiar la biodiversitat i les utilitats que s’han fet d’aquest indret alllarg del temps.
En un principi hi havia una zona repoblada amb carrasques i roures valencians i vam aprendre adiferenciar-los. La repoblació ha estat conseqüència de la deforestació que es va produir fins a laprimera meitat del segle XX, quan moltes carrasques monumentals van ser tal·lades per a fer carbó vegetal.
Tal i com anàvem ascendint, els roures eren cada vegada de dimensions més grans. Algun d’ellstenia un perímetre de soca de 5,5 m. la qual cosa indicava que tenia una edat aproximada de 550 anys.
Ho fotografiàrem tot: insectes com escarbats i mantis, erugues, líquens i fongs, falagueres, espígol, espinals, aurons, carrasques i roures valencians de manera que posteriorment ho puguem treballar a l’institut.
Una cosa que ens va cridar poderosament l’atenció van ser les gal·les o macarulles del roure;resulten ser fulles que han estat transformades agafant una forma esfèrica després que un tipus de vespa haja posat l’ou dins, desenvolupant-se una larva posteriorment.
A més de tot això, vam tenir un dia amb un temps excel·lent, cosa que ens va facilitar no solament la possibilitat de conèixer un ecosistema fantàstic, sinó també comprendre la importància que té el conservar-lo, de manera que puga complir amb la seua funció, i nosaltres, les persones, puguem disfrutar-lo.