Farmacognòsia

Crònica de Mar Ginés García, de 1r BAT C:

El dimecres 14 de febrer, huit alumnes que cursen tercer curs del grau de Farmàcia de la UV acompanyades per dos de les seues professores, ens van donar una xarrada sobre Farmacognòsia que és l’estudi de les drogues i principis actius d’origen natural. Curiosament la nostra professora, Margarita Ortigosa ens va contar que una de les xiques era antiga alumna del Vicent Andrés Estellés: Lucía García Eixea i que havia estat moltes vegades asseguda on nosaltres estàvem ara.

En la xarrada es van centrar en algunes drogues provinents de plantes com la burundanga, el cànnabis, el tabac o la cocaïna. Primer ens van comentar de què planta provenia cadascuna de les substàncies i de quina part concreta de la planta s’extreia. Després ens van explicar quins eren els efectes de cada substància, explicant que algunes d’elles s’utilitzen com a medicaments, encara que en molts casos es fa un consum il·lícit. De fet, ens van comentar els efectes que tenien i les conseqüències que podria patir el nostre cos tant física com mentalment en consumir-les de manera no regulada.

Una vegada acabada la xarrada, ens van deixar preguntar-los qualsevol dubte que ens haguera quedat i van respondre amablement. Quan acabem de preguntar, ens van posar un vídeo sobre la pràctica que anàvem a realitzar. Esta consistia a aïllar nicotina a partir de fulles de tabac.

Durant la pràctica ens van explicar pas a pas el que anaven fent, fent-nos partícips en tot moment del procés, i fins i tot deixant-nos intervindre en algun pas.

Finalment, una vegada acabada la pràctica i observats els resultats, juguem un Kahoot per a comprovar el que havíem aprés i realitzem una enquesta per a donar les nostres opinions sobre l’activitat.

En resum, l’activitat va ser molt entretinguda, perquè a més d’estar relacionada amb el tema de les plantes que estem treballant en classe, les xiques eren encantadores i ens van ensenyar moltes coses noves sobre les drogues, la qual cosa ens pot ajudar a anar amb més compte amb elles. Sens dubte, una experiència totalment recomanable (fotos).

ErasmusPlus

Ja estan a Burjassot els alumnes del centre educatiu de Letònia, Valmieras Valsts ģimnāzija, que participen en un programa ErasmusPlus amb alumnat de 4t d’ESO de l’Estellés del 24 de febrer fins el 2 de març (fotos).

Benvingudes i benvinguts !

El meu dia saludable

L’alumnat de l’assignatura Activitat Física de 2n de batxillerat s’ha submergit en un projecte d’allò més saludable. En primer lloc, han hagut d’aprendre com calcular les calories i els macronutrients necessaris per a ells mateixos en un dia de la seua rutina habitual.

Una vegada adquirits aquests sabers bàsics, han portat a la pràctica una de les receptes incloses en el seu pla nutricional. Com? Iniciant-se com a vertaders i vertaderes xefs en la cuina de la nostra cafeteria (fotos). A més, han creat un vídeo de la recepta a l’estil tecnològic que hui en dia podem observar a les xarxes socials.

Així, allò que és teòric, no sols queda plasmat sobre el paper, sinó que acaba per ser una aplicació pràctica que poden traslladar al seu dia a dia.

XXI Olimpíada Biologia

Crònica d’Ariadna Mariola Fullana i Jordan, de 2n de batxillerat C.

Amb motiu de la celebració de la XXI edició de l’Olimpíada de Biologia, organitzada per la Universitat de València, assistírem el passat divendres 16 de febrer a l’acte cinc alumnes de 2n de batxillerat, acompanyades per la professora Margarita Ortigosa (fotos). 

L’horari de trobada s’establí a les 16:00 hores a la sala Charles Darwin de l’Aulari Interfacultatiu del Campus de Burjassot, que plenàrem de gom a gom. Després de rebre tant una acollidora benvinguda pels organitzadors de les proves, com una explicació al voltant del funcionament de la prova, ens disposàrem a realitzar l’examen. Aquest consisteix en 100 preguntes tipus test referides al temari de l’assignatura de Biologia impartida durant els dos cursos de batxillerat, en un temps màxim de dues hores. Ens va cridar l’atenció especialment el gran nombre de participants femenines (70%), que demostra una vegada més l’interés de la dona per l’àmbit científic.

Abans de començar la prova, es respirava un aire ple de nervis i curiositat, que s’anà transformant en determinació i aprenentatge una vegada li donarem la volta a l’examen. Cada pregunta suposava posar a prova els nostres coneixements i capacitats, descobrint un nova manera d’enfocar la Biologia que, personalment, em va sorprendre i fascinar. Una vegada finalitzà el temps, ens lliuraren una motxilla com agraïment a la participació i l’esforç. Ara només queda esperar als resultats: els tres primers classificats passaran a la fase nacional, que es realitzarà a València en març de 2024, sent el primer lloc l’afortunat de rebre una ajuda de 1000€ en matricular-se a l’UV.

Ha sigut una experiència única que recomanem sense dubtes a les noves generacions de L’Estellés. Com a alumnes, agraïm que se’ns animara a participar per part del professorat, ja que vam poder disfrutar de debó durant tot el procés. Si hi ha sort, potser ens tornen a convocar en març, qui sap…

Visita a Belles Arts

El dijous 15 de febrer, l’alumnat de 1r de Batxillerat Artístic va visitar la Facultat de Belles Arts Sant Carles de la UPV, guiats i acompanyats per Jonay Cogollos, professor de la facultat i antic alumne de l’Estellés.

El nostre alumnat va poder veure, en primera persona, les excel·lents instal·lacions i dotacions de les quals disposa la UPV, processos artístics com la litografia, el gravat de buit o la serigrafia, realitzant fins i tot una pràctica amb esta última tècnica (fotos).

Així mateix, van poder veure per dins dels platós de fotografia i les aules taller de Dibuix i Volum.

Després van poder visitar les obres del festival Pol·linitzats, una sèrie de murals repartits pel campus. Finalment, van realitzar una gimcana interactiva programada pel Museu Campus Escultòric de la UPV, en el qual van seguir un recorregut per les seues escultures.

Voteu-li

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, celebrat l’11 de febrer, s’ha llançat el concurs de microcinema: ‘Pioneres en 60 segons‘.
L’alumna Dolores Elias Noriega, de 2n de Batxillerat C, s’ha animat a participar en este concurs amb un inspirador vídeo que pots veure en el següent enllaç.

Si us agrada el vídeo no deixeu de donar-li el vostre vot abans del 18 de febrer.
Moltes gràcies per la vostra ajuda.

Cinefòrum: Herzog

El passat 8 de febrer, el Teatre Tívoli de Burjassot, es va convertir en un lloc per a la reflexió cinematogràfica, en acollir als alumnes de Batxillerat d’Arts de l’IES Vicent Andrés Estellés en la inauguració del Cinefòrum 2024 de L’Estellés. L’esdeveniment va arrancar amb la projecció del captivador film de Werner Herzog, “Trobades en la fi del món”.

Abans de submergir-se en les profunditats de l’Antàrtida a través de la lent d’Herzog, els estudiants de Cultura Audiovisual van aprofitar l’oportunitat per a compartir i projectar els seus propis exercicis cinematogràfics. Este preludi va marcar l’inici d’un matí que prometia no sols entreteniment, sinó també un espai per a la reflexió i l’intercanvi d’idees.

Una vegada que les llums es van atenuar i la pantalla va cobrar vida amb les imatges del continent antàrtic, els alumnes es van veure immersos en un món desconegut, poblat per científics excèntrics i paisatges surrealistes. L’obra d’Herzog va desafiar les convencions del documental tradicional, qüestionant els límits entre la realitat i la ficció, entre el somni i la veritat.

Després del fascinant visionat, es va iniciar un fòrum obert per al debat, moderat pels professors del Departament d’Arts, José Luis Pascual i David Llavata. Les preguntes que van sorgir van tractar el cinema documental i la seua relació amb la imaginació:

Quin és el límit entre el documental i la ficció? És “Trobades en la fi del món” verdaderament un documental en el sentit convencional? Potser el cineasta, encara que assumisca la condició de documentalista,no és més que un somiador, un narrador de realitats reinterpretades per la seua lent artística?

Premi podcast

El “Teatro Real de Madrid“, dins del “Proyecto LÓVA“, premia el Podcast de la classe de 1r ESO D de l’IES Vicent Andrés Estellés de Burjassot.

L’alumnat de la classe de 1r ESO D de l’IES Vicent Andrés Estellés, que forma la companyia d’òpera ‘L@s Pelotas‘, dins del “Proyecto LÓVA (“La Ópera como Vehiculo de Aprendizaje”), va rebre la gran notícia dijous passat 8 de febrer. Després de participar com a companyia activa en les sol·licituds d’un dels sis kits de ‘Cajas para hacer LÓVA‘, a nivell nacional, amb un podcast realitzat per tots els membres de la companyia, el jove grup ha sigut premiat amb un d’aquests kits compost per dues caixes: una caixa d’eines perquè la companyia construïsca tot el que la imaginació permeta i una caixa de campanes afinades per a jugar amb la música i compondre estupendes melodies.

 La coordinació del “Proyecto LÓVA”, dins del “Departamento de Promoción Cultural y Nuevas Audiencias del Teatro Real de Madrid”, ha qualificat la tasca com a ‘fantàstica i entusiasta’, i prompte ens faran arribar les caixes.

 L’estrena de l’òpera de la companyia està prevista per al dia 28 de maig en la Sala d’actes de la Casa de la Cultura de Burjassot.

Aquaponia

El passat 1 de febrer, els nostres alumnes de 1r de Batxiller en l’assignatura de Projecte d’Investigació van explicar el projecte que estan realitzant sobre sistemes acuapònics a professors del nostre institut i investigadors de la Universitat de València, concretament de Planta Pilot d’Aquaris d’Experimentació (SCSIE).

En esta visita van ser els propis alumnes els qui van explicar amb detall les fases i funcionament del nostre projecte. Així d’esta manera, es va poder veure de prop la forma de cultiu dels peixos KOI, la manera d’alimentar-los, mesuraments de paràmetres físic i químics de l’aigua, els diferents sistemes de decantació i filtres bacterians que fan falta perquè el sistema funcione produint nitrats necessaris en el creixement dels encisams després d’un temps marcat per a l’experimentació.

Per a finalitzar hem d’agrair tant al professorat del centre, com a Lucas Cabrera i Silvia Pineiro, investigadors de la Universitat de València, per vindre al nostre centre i poder veure de prop el nostre projecte. Així d’esta manera ens van comunicar l’enhorabona i al mateix temps ens van transmetre la idea de realitzar possibles projectes relacionats amb la acuaponia entre l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) i la Planta Pilot d’Aquaris d’Experimentació (SCSIE).

Valdelinares

Seguint la tradició al nostre centre, l’1 de febrer passat, va tenir lloc la jornada d’esquí, en aquest cas a l’estació d’Aramón-Valdelinares.

Organitzada per María Amparo Prats, vicedirectora de l’institut, i acompanyats dels professors Fede Escamilla, Raúl García i Andreu Pons, hi van participar 46 alumnes, alguns debutants en l’esport de l’esquí.

Activitat esportiva, convivència, descensos, diversió, algun moment de pànic a pistes que no havien d’haver estat visitades…..al final tot va ser satisfacció sense incidents ressenyables i desitjant la participació a l’activitat en futurs cursos.

Avís de privacitat: Ús de cookies pròpies per a anàlisis de visites

Este lloc web utilitza cookies pròpies amb l'únic propòsit d'analitzar el trànsit i millorar l'experiència de l'usuari. Les cookies són xicotets arxius de text que s'emmagatzemen en el teu dispositiu quan visites el nostre lloc. No compartim esta informació amb tercers ni la utilitzem per a fins publicitaris.

Veure política de cookies