Aneu a la barra d'eines

Exposició de cartells “Dones de la II República”

EXPOSICIÓ DE CARTELLS “DONES DE LA II REPÚBLICA”
Treball d’Història dels grups de quart d’ESO A i B

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República. Un procés democratitzador que va implicar grans canvis socials entre els quals destaca la incorporació de les dones a la vida pública i política, gràcies a més d’una desena de lleis i decrets llei.

La proclamació de la Segona República marca un punt d’inflexió per al feminisme espanyol, començant perquè aquell 14 d’abril les dones estigueren presents als carrers i participaren de les manifestacions.

Quan arribà el nou règim fou el moment perfecte per a l’aparició de la figura de la dona moderna, gràcies a tot el treball que havien fet altres dones durant els 20 anys precedents. I, per primera vegada, a les dones espanyoles se’ls obriren les portes de l’espai públic, que no tardaren a ocupar.

Així, començaren a dedicar-se a tota una sèrie de tasques públiques i polítiques com escriure en premsa i participar en mítings. A més, es va multiplicar l’associacionisme femení cosa que els permeté relacionar-se entre elles i reconéixer-se en les companyes, desenvolupant una consciència de classe i feminista sense la qual és impossible entendre l’explosió de feminismes que arribà amb la transició a la democràcia.

Fins i tot es van convertir en elegibles per a ser diputades a les Corts Constituents i, amb molt esforç, aconseguiren el dret a votar, que exerciren per primera vegada en 1933. Però el dret al vot no és l’únic canvi legal que la República va dur a les dones espanyoles, també es van aprovar altres lleis com la del divorci o el matrimoni civil, a més es va reformar el Codi Civil i la legislació laboral, i es va implantar l’assegurança de maternitat.

En definitiva, la Segona República va portar un nou esquema social, que s’estancà de colp el 18 de juliol de 1936, quan el colp d’estat del bàndol sublevat va desencadenar la Guerra Civil que donaria pas als 40 anys de dictadura franquista.

Aquests cartells, que han realitzat els alumnes de quart d’ESO de l’IES Sant Vicent Ferrer, pretén retre un homenatge a aquelles dones que amb la seua empenta i valentia obriren el camí cap a la normalització de la presència femenina en totes les esferes de la vida pública espanyola.

1.Exposició de cartells dones de la II república

2.Clara Campoamor (Daniela Martínez)

3.Maruja Mallo (Ouisal Demouche)

4.Dolores ibàrruri (Elisabeth Chinesta)

5.Federica Montseny (Víctor Miguel Escalante)

6.Enriqueta Otero Blanco (Carol Merino)

7.Margarita Nelken (Maryam Oudjedoub)

8.María de Maetzu (María Rodríguez)

9.María Moliner (Irene Estrela)

10.María Zambrano (Iker Bosch)

11.María Luz Morales (Lua Santos)

12.María Teresa León Goyri (Ihsane Demouche)

13.Matilde de la Torre (Marwa Boulahkouk)