Activitats

  • VISITA GUIADA A LA SALA DE PREHISTÒRIA DEL CENTRE CULTURAL LA BENEFICÈNCIA
    Voteu-nos per obtenir el premi del públic! 
  • El projecte DONAVEU del Ferrer i Guàrdia finalista dels Premis Sapiència 
    Voteu-nos per obtenir el premi del públic! 
  • El premi literari de l’Amical de Mathausen reconeix dues alumnes de 4t d’ESO  
    Les alumnes de 4t ESO B de l’IES Francesc Ferrer i Guàrdia de València, Banina Mouloud Lehbib i Sofía Monleón Vicente, han vist reconegut el seu treball amb la concessió d’un accèssit en el III Premi Amical de Mauthausen i altres camps en memòria de la deportació, en la modalitat de creació literària Montserrat Roig.  L’Amical de Mauthausen ha atorgat aquest mes de maig el seu III Premi Amical de Mauthausen i altres camps en memòria de la deportació republicana, al que han concorregut nombrosos joves d’arreu de l’Estat.  Pel que fa al premi Montserrat Roig a la creació literària, …

    Llegir més

  • Visita d’alumnat de 4rt d’ESO a l’exhumació de fosses  al Cementeri de Paterna
    Un grup d’alumnes de 4rt d’ESO acompanyat per Andreu Romero i Aina Sebastián del Departament de Geografia i Història ha visitat el Cementeri de Paterna per a presenciar l’exhumació de les fosses comunes d’afusellats desprès de la Guerra Civil, durant els primers anys de la dictadura franquista. Aquesta activitat, organitzada en col·laboració amb l’Associació Arqueoantro, responsable del procés de localització i exhumació de les fosses, va tindre com a objectiu conscienciar el nostre alumnat sobre un dels episodis més foscos de la història recent d’Espanya.  La visita va permetre als estudiants una comprensió directa i profunda dels processos d’exhumació, identificació …

    Llegir més

  • Escape Room Apocalipsi Nuclear 
    L’alumnat de 4t ESO B del Ferrer i Guàrdia ha salvat el planeta de l’apocalipsi nuclear.  Per a aconseguir-ho ha superat amb èxit un Escape Room sobre la Guerra Freda que ha tingut lloc a la biblioteca de l’IES organitzat pel professor Andreu Romero en l’assignatura de Geografia i Història com a examen final del tema.  A proposta del professor, s’ha recreat el món bipolar dels anys de la Guerra Freda construint un teló d’acer imaginari dividint la classe en espies del KGB i de la CIA.  L’objectiu era obtindre informació de l’enemic, estudiant els dos blocs i elaborar una …

    Llegir més

  • Recordem el compromís pedagògic de l’Escola Moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia
    L’alumnat de 4t ESO B ha dut a terme una investigació al voltant de la figura delpedagog i lliurepensador anarquista Francesc Ferrer i Guàrdia.En aquest treball col·laboratiu s’han interessat per conéixer, en primer lloc, més sobreel seu context històric de finals de S XIX i principis del XX, la seua biografia personal(orígens familiars, educació i formació) i els corrents filosòfics i pedagògics que el vaninspirar.En segon lloc, han estudiat el moviment anarquista espanyol de principis del seglepassat així com el procés de repressió i judici que va conduir al seu afusellament.A continuació, l’alumnat s’ha centrat en descobrir les idees educatives …

    Llegir més

  • El nostre centre participa en les III Jornades “Memòria i Prevenció de Terrorisme” a Vitòria
    Aina Sebastián, cap del Departament de Geografia i Història, en representació del claustre del nostre institut, ha participat en les III Jornades “Memòria i Prevenció de Terrorisme”, organitzades en el Centre Memorial de las Víctimes del Terrorisme de Vitòria, amb el suport dels ministeris d’Interior i Educació els dies 18 i 19 d’abril. En aquestes jornades han participat cinquanta docents d’ensenyaments no universitaris de tot Espanya amb l’objectiu de treballar en els processos de desradicalització i de prevenció de la violència a les aules i en contextos socioeducatius, i també de reconèixer la importància de la memòria de les víctimes. …

    Llegir més

  • Visita a les mostres “Les fosses del Franquisme”
    Alumnat de 2n de Batxillerat van acostar-se al projecte “Les fosses del Franquisme” mitjançant la realització d’una visita guiada a càrrec dels responsables del projecte d’Aula de la Memòria Democràtica. En concret, van endinsar-se en l’ exposició “Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna” -organitzada pel Museu de Prehistòria de València-, que és una aproximació a les fosses comunes del franquisme des de la perspectiva arqueològica i a través d’un cas d’estudi concret: el cementeri municipal de Paterna, on hi ha documentades més de 150 fosses i almenys 2.237 persones assassinades per la dictadura entre 1939 i 1956. D’altra …

    Llegir més

  • Experiència en 1ra persona dels efectes del terrorisme
    L’alumnat de 4rt d’ESO i 1r de Batxillerat ha conegut de primera mà els efectes del terrorisme amb l’experiència que va compartir Javier López Ruiz (Associació Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat víctimes de terrorisme.), guàrdia civil retirat que va ser ferit -junt amb altres dos companys- quan tenia 21 anys en un atemptat d’ETA, ja que va ser metrallada la Casa Caserna de Galdácano (Biscaia) en 1978. Com a conseqüència d’aquest atemptat, va haver de fer front a una lesió en la columna, la paràlisi parcial de totes dues cames, la pèrdua d’un ronyó i també el fetge …

    Llegir més

  • El Ferrer i Guàrdia participa en una iniciativa pionera sobre la repressió franquista de la dona a València
    L’alumnat de 4t d’ESO ha participat els dies 7 i 8 de març en una nova ruta de la València sota el franquisme dedicada especialment a la vida de les dones. Aquesta activitat ha estat organitzada com a projecte pilot amb l’alumnat del nostre IES per  Esther López i Joan Salazar, responsables de l’Aula Didàctica de Memòria Democràtica de la Generalitat Valenciana.  Gràcies a aquesta activitat organitzada pels departaments d’Educació Física i Geografia i Història, el nostre alumnat ha pogut conéixer el paper que es va atribuir a les dones durant la dictadura, què va ser el Patronato de protección …

    Llegir més

  • Memòria i prevenció del terrorisme
    Per segon curs, el nostre centre participa en el projecte educatiu Memòria i prevenció del terrorisme dirigit a 4rt d’ESO i 1r de Batxillerat. Des de les assignatures de Filosofia, Valors Ètics i Geografia i Història s’estan desenvolupant continguts relacionats amb aquest fenomen i, com a activitat final, el CEFIRE i l’assessoria de l’àmbit humanístic, ens ha organitzat una xerrada a càrrec de Javier Ruiz, pertanyent a l’Associació Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat víctimes de terrorisme.
  • Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna
    El departament de Geografia Història ha organitzat per a l’alumnat de 4rt la visita comentada a l’exposició Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna del Museu de Prehistòria de València, i la realització d’un taller a l’exposició 2238. Paterna, Lloc de perpetració i memòria de L’ETNO. Els objectius d’aquestes activitats són els següents: contribuir a conèixer que, a Paterna, entre 1939 i 1956, al menys 2238 persones foren afusellades per la repressió franquista per la seua manera de pensar i viure, per defensar el govern legítim o per la seua militància política; descobrir el paper de l’arqueologia en les exhumacions …

    Llegir més

  • Cartes des del front, cartes per la pau
    L’alumnat de 4t ESO i de 1r Batxillerat de l’assignatura d’Història Universal Contemporània han participat en l’activitat Cartes des del front on s’han ficat a la pell d’alguns dels protagonistes de la Primera Guerra Mundial per tal d’ésser conscients del patiment que va suposar la guerra de les trinxeres i entendre millor el sense sentit que són les guerres.  Així han descobert dels personatges d’aquesta activitat que les seues pors i dèries no eren molt diferents segons els països d’origen (fam, fred, malalties, pensaments sobre l’enemic, avorriment, els problemes als peus, la salut, les rates, la por, l’horror, la guerra …

    Llegir més

  • Alumnat de l’IES Francesc Ferrer i Guàrdia visibilitza el Call de València
    Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte CALL TO THE FUTURE cofinançat per l’Institut Olga Lengyel per als Estudis de l’Holocaust i els Drets Humans (TOLI). Divendres 15 de desembre, 25 alumnes de 3r ESO de l’IES Francesc Ferrer i Guàrdia de València van dur a terme una acció de reivindicació de la memòria del Call medieval de València. El Call era el barri on residien els jueus i va desaparèixer amb l’expulsió definitiva de la comunitat jueva al regnat dels Reis Catòlics. L’alumnat ha recorregut l’espai on s’ubicava el call i ha anat enganxant al terra cartells informatius de diferents …

    Llegir més

  • TROBADA AMB ANA IRÍBAR
    El dimecres 5 d’abril va tenir lloc a la sala d’actes una trobada de l’alumnat de 2n d’ESO, 1r de Batxillerat A i 2n de Batxillerat A amb Ana Iríbar, vídua de Gregorio Ordóñez, assassinat per ETA en 1995. La trobada va ser l’acte final del projecte educatiu ofert pel CEFIRE, i realitzat amb l’alumnat, dedicat a la memòria i prevenció del terrorisme. Ana Iríbar, des de la perspectiva que dona ser víctima d’ETA, va aportar els seu testimoniatge i ens va compartir la seua terrible experiència. L’alumnat va entendre que el terrorisme i la violència no tenen cap justificació …

    Llegir més

  • VISITA AULA DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA
    El passat 28 de març, coincidint amb el Dia de les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme, l’alumnat d’Història Contemporània de 1r de Batxillerat va participar en la inauguració de l’Aula de Memòria Democràtica a Sant Miquel dels Reis. El nostre alumnat, a més, va participar en primícia en un joc d’escapada sobre el monestir quan formava part del sistema penitenciari de la postguerra a València. A cadascun se li va fer un document de condemna personalitzat i un certificat de llibertat provisional una vegada superada la prova. Així mateix, se’ls va regalar una llauna de sardines i …

    Llegir més

  • 3r d’ESO visita l’exposició “Mudances” a la Beneficència -Novembre 2022
    El dia 3 de novembre, l’alumnat de 3r d’ESO de l’IES Francesc Ferrer i Guàrdia visità l’exposició fotogràfica “Mudances” en el Centre Cultural de la Beneficència de València, que estarà disponible fins el 8 de gener del 2023.  Aquesta exposició està integrada en el Museu Valencià d’Etnologia, que té la missió de col·leccionar, investigar i difondre tot allò que estiga relacionat amb la cultura tradicional i popular valenciana i, també, difondre les diferents cultures del món. La seua col·lecció està formada per objectes, fotografies, documents i testimonis personals.  “Mudances” és una reflexió al voltant de la pluralitat de la societat …

    Llegir més

  • Visita l’exposició de LA NAU, “Esperando el edén”
    Divendres 8 d’abril l’alumnat d’Història del Món Contemporani de 1r de Batxillerat i l’alumnat de 4rt d’ESO A va realitzar una visita a l’exposició de LA NAU Esperando el edén de l’il·lustrador i guionista valencià Paco Roca.L’alumnat va conèixer aspectes significatius de la realitat social a València sota el franquisme de la mà del comissari de l’exposició, el professor José María Azkárraga.
  • Xerrada “LAS FLECHAS DE CUPIDO, AMOR Y MITO”
    El dilluns 11 d’abril va tenir lloc la xerrada Las flechas de Cupido, amor y mito a càrrec de l’escriptora Isabel Barceló Chico, Premi de la Crítica de la Comunitat Valenciana 2019 en la modalitat d’Assaig per la seua obra Mujeres de Roma, heroísmo, intrigas y pasiones.  Aquesta activitat gratuita correspon al Programa de actividades literarias en centros de Educación Secundaria de titularidad pública de de la Dirección General del Libro y Fomento de la Lectura (Ministerio de Cultura y Deporte), concretament al programa Por qué leer a los clásicos.   L’activitat, organitzada pel departament de Geografia i Història, va estar dirigida a l’alumnat de Cultura Clàssica de …

    Llegir més

Avís de privacitat: Ús de cookies pròpies per a anàlisis de visites

Este lloc web utilitza cookies pròpies amb l'únic propòsit d'analitzar el trànsit i millorar l'experiència de l'usuari. Les cookies són xicotets arxius de text que s'emmagatzemen en el teu dispositiu quan visites el nostre lloc. No compartim esta informació amb tercers ni la utilitzem per a fins publicitaris.

Veure política de cookies