Activitats

  • Visita a les mostres “Les fosses del Franquisme”
    Alumnat de 2n de Batxillerat van acostar-se al projecte “Les fosses del Franquisme” mitjançant la realització d’una visita guiada a càrrec dels responsables del projecte d’Aula de la Memòria Democràtica. En concret, van endinsar-se en l’ exposició “Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna” -organitzada pel Museu de Prehistòria de València-, que és una aproximació a les fosses comunes del franquisme des de la perspectiva arqueològica i a través d’un cas d’estudi concret: el cementeri municipal de Paterna, on hi ha documentades més de 150 fosses i almenys 2.237 persones assassinades per la dictadura entre 1939 i 1956. D’altra …

    Llegir més

  • Experiència en 1ra persona dels efectes del terrorisme
    L’alumnat de 4rt d’ESO i 1r de Batxillerat ha conegut de primera mà els efectes del terrorisme amb l’experiència que va compartir Javier López Ruiz (Associació Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat víctimes de terrorisme.), guàrdia civil retirat que va ser ferit -junt amb altres dos companys- quan tenia 21 anys en un atemptat d’ETA, ja que va ser metrallada la Casa Caserna de Galdácano (Biscaia) en 1978. Com a conseqüència d’aquest atemptat, va haver de fer front a una lesió en la columna, la paràlisi parcial de totes dues cames, la pèrdua d’un ronyó i també el fetge …

    Llegir més

  • El Ferrer i Guàrdia participa en una iniciativa pionera sobre la repressió franquista de la dona a València
    L’alumnat de 4t d’ESO ha participat els dies 7 i 8 de març en una nova ruta de la València sota el franquisme dedicada especialment a la vida de les dones. Aquesta activitat ha estat organitzada com a projecte pilot amb l’alumnat del nostre IES per  Esther López i Joan Salazar, responsables de l’Aula Didàctica de Memòria Democràtica de la Generalitat Valenciana.  Gràcies a aquesta activitat organitzada pels departaments d’Educació Física i Geografia i Història, el nostre alumnat ha pogut conéixer el paper que es va atribuir a les dones durant la dictadura, què va ser el Patronato de protección …

    Llegir més

  • Memòria i prevenció del terrorisme
    Per segon curs, el nostre centre participa en el projecte educatiu Memòria i prevenció del terrorisme dirigit a 4rt d’ESO i 1r de Batxillerat. Des de les assignatures de Filosofia, Valors Ètics i Geografia i Història s’estan desenvolupant continguts relacionats amb aquest fenomen i, com a activitat final, el CEFIRE i l’assessoria de l’àmbit humanístic, ens ha organitzat una xerrada a càrrec de Javier Ruiz, pertanyent a l’Associació Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat víctimes de terrorisme.
  • Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna
    El departament de Geografia Història ha organitzat per a l’alumnat de 4rt la visita comentada a l’exposició Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna del Museu de Prehistòria de València, i la realització d’un taller a l’exposició 2238. Paterna, Lloc de perpetració i memòria de L’ETNO. Els objectius d’aquestes activitats són els següents: contribuir a conèixer que, a Paterna, entre 1939 i 1956, al menys 2238 persones foren afusellades per la repressió franquista per la seua manera de pensar i viure, per defensar el govern legítim o per la seua militància política; descobrir el paper de l’arqueologia en les exhumacions …

    Llegir més

  • Cartes des del front, cartes per la pau
    L’alumnat de 4t ESO i de 1r Batxillerat de l’assignatura d’Història Universal Contemporània han participat en l’activitat Cartes des del front on s’han ficat a la pell d’alguns dels protagonistes de la Primera Guerra Mundial per tal d’ésser conscients del patiment que va suposar la guerra de les trinxeres i entendre millor el sense sentit que són les guerres.  Així han descobert dels personatges d’aquesta activitat que les seues pors i dèries no eren molt diferents segons els països d’origen (fam, fred, malalties, pensaments sobre l’enemic, avorriment, els problemes als peus, la salut, les rates, la por, l’horror, la guerra …

    Llegir més

  • Alumnat de l’IES Francesc Ferrer i Guàrdia visibilitza el Call de València
    Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte CALL TO THE FUTURE cofinançat per l’Institut Olga Lengyel per als Estudis de l’Holocaust i els Drets Humans (TOLI). Divendres 15 de desembre, 25 alumnes de 3r ESO de l’IES Francesc Ferrer i Guàrdia de València van dur a terme una acció de reivindicació de la memòria del Call medieval de València. El Call era el barri on residien els jueus i va desaparèixer amb l’expulsió definitiva de la comunitat jueva al regnat dels Reis Catòlics. L’alumnat ha recorregut l’espai on s’ubicava el call i ha anat enganxant al terra cartells informatius de diferents …

    Llegir més

  • TROBADA AMB ANA IRÍBAR
    El dimecres 5 d’abril va tenir lloc a la sala d’actes una trobada de l’alumnat de 2n d’ESO, 1r de Batxillerat A i 2n de Batxillerat A amb Ana Iríbar, vídua de Gregorio Ordóñez, assassinat per ETA en 1995. La trobada va ser l’acte final del projecte educatiu ofert pel CEFIRE, i realitzat amb l’alumnat, dedicat a la memòria i prevenció del terrorisme. Ana Iríbar, des de la perspectiva que dona ser víctima d’ETA, va aportar els seu testimoniatge i ens va compartir la seua terrible experiència. L’alumnat va entendre que el terrorisme i la violència no tenen cap justificació …

    Llegir més

  • VISITA AULA DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA
    El passat 28 de març, coincidint amb el Dia de les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme, l’alumnat d’Història Contemporània de 1r de Batxillerat va participar en la inauguració de l’Aula de Memòria Democràtica a Sant Miquel dels Reis. El nostre alumnat, a més, va participar en primícia en un joc d’escapada sobre el monestir quan formava part del sistema penitenciari de la postguerra a València. A cadascun se li va fer un document de condemna personalitzat i un certificat de llibertat provisional una vegada superada la prova. Així mateix, se’ls va regalar una llauna de sardines i …

    Llegir més

  • 3r d’ESO visita l’exposició “Mudances” a la Beneficència -Novembre 2022
    El dia 3 de novembre, l’alumnat de 3r d’ESO de l’IES Francesc Ferrer i Guàrdia visità l’exposició fotogràfica “Mudances” en el Centre Cultural de la Beneficència de València, que estarà disponible fins el 8 de gener del 2023.  Aquesta exposició està integrada en el Museu Valencià d’Etnologia, que té la missió de col·leccionar, investigar i difondre tot allò que estiga relacionat amb la cultura tradicional i popular valenciana i, també, difondre les diferents cultures del món. La seua col·lecció està formada per objectes, fotografies, documents i testimonis personals.  “Mudances” és una reflexió al voltant de la pluralitat de la societat …

    Llegir més

  • Visita l’exposició de LA NAU, “Esperando el edén”
    Divendres 8 d’abril l’alumnat d’Història del Món Contemporani de 1r de Batxillerat i l’alumnat de 4rt d’ESO A va realitzar una visita a l’exposició de LA NAU Esperando el edén de l’il·lustrador i guionista valencià Paco Roca.L’alumnat va conèixer aspectes significatius de la realitat social a València sota el franquisme de la mà del comissari de l’exposició, el professor José María Azkárraga.
  • Xerrada “LAS FLECHAS DE CUPIDO, AMOR Y MITO”
    El dilluns 11 d’abril va tenir lloc la xerrada Las flechas de Cupido, amor y mito a càrrec de l’escriptora Isabel Barceló Chico, Premi de la Crítica de la Comunitat Valenciana 2019 en la modalitat d’Assaig per la seua obra Mujeres de Roma, heroísmo, intrigas y pasiones.  Aquesta activitat gratuita correspon al Programa de actividades literarias en centros de Educación Secundaria de titularidad pública de de la Dirección General del Libro y Fomento de la Lectura (Ministerio de Cultura y Deporte), concretament al programa Por qué leer a los clásicos.   L’activitat, organitzada pel departament de Geografia i Història, va estar dirigida a l’alumnat de Cultura Clàssica de …

    Llegir més