Project 2019-1-ES01-KA101-061454

Los principales objetivos del proyecto en el ámbito de la movilidad y cooperación, que emanaron de las necesidades identificadas en la preparación de la solicitud, fueron:

  • Fomentar la dimensión europea/internacionalización.
  • Continuar participando en proyectos europeos eTwinning y KA2 de modo que se implique a un creciente número de profesores y alumnos/as y fomentar una mejora de sus capacidades y habilidades. 
  • Mejorar las competencias lingüísticas en inglés (en general) de nuestro profesorado y aumentar las posibilidades de impartir sus materias en inglés (de forma total y parcial, CLIL).
  • Modernizar, adecuar, innovar y mejorar la calidad de la docencia, aplicando metodologías más integradoras e inclusivas, más creativas; con ello se aumenta la motivación del alumnado.
  • Establecer contactos sólidos con otros centros europeos para generar una relación a medio plazo.

Para su consecución, se han realizado una serie de movilidades, tras el periodo de pandemia, con la intención de cubrir los objetivos anteriormente indicados.

Imma Ruiz – Berlín, Alemanya (formació)

CLIL: INNOVATIVE AND EFFECTIVE METHODS AND TOOLS

Organized by the company “Enjoy Italy” and within the ERASMUS project to which my Secondary School is attached, I attended a 25 hour  specific training course on CLIL in Berlin between March 14 and 18, 2022.

All the participants except me and a Croatian teacher were from Italy. We share our contacts in order to allow future collaborations within the ERASMUS environment, both with teachers and students.

On the first day, in the afternoon, we went on a cultural walking tour of Berlin. The next day all the participants introduced ourselves giving an overview of our school supported by a power point. Subsequently, the course teacher gave us an explanation about the European framework for teaching CLIL and shared some documents through Blendspace with CLIL content.

During the course they offered us a lot of digital tools such as Blendspace, Edpuzzle, Paddle or Tes and they invited us to experiment on our computers and to develop some projects, in some cases, related to our subjects.

In my opinion, the training course had a low level, with a lack of depth in the contents. I also missed the part dedicated to the methods; despite which, I have made an effort to take advantage of the experience and have introduced the use of some of those digital tools in my teaching process.

Esther Ortiz – Dublín, Irlanda (formació)

A finales de junio del 2022 realicé una estancia de formación en Dublin. El periodo de duración de la estancia fue del 20 de junio al 1 de julio. El curso de formación recibido fue: “Intensive English and Information and Comunication Tecnologies (ICT)” y la escuela a la que asistí al curso “Europass Teacher Academy”. Fue un curso de 50 horas de duración dividido en dos semanas. La primera semana trabajamos mejorando las habilidades en inglés. Esta semana fue muy interesante, la profesora era muy profesional y solo 6 alumnos. La siguiente semana trabajamos programas, software y apps para móviles, tablets y portátiles, aplicadas a la docencia. Durante esta semana he podido aprender a utilizar programas que puedo usar en clase. Durante mi estancia en Dublin me alojé en “Destiny Student- New Mill”, residencia de estudiantes que está situado a 35 min andando de la escuela. Ha sido una experiencia estupenda que me anima a seguir formándome y conseguir en un futuro tener docencia en inglés.

Eva Ruiz – Amsterdam, Països Baixos (formació)

La nostra formació Erasmus va tenir lloc a Amsterdam i va consistir en treballar les 4 C’s: Creativitat, Comunicació, Col·laboració i pensament Crític. Cada dia varem explorar una d’aquestes habilitats, va ser una formació molt pràctica i moltes de les activitats fetes eren fàcilment exportables a les nostres aules.

Ens va resultat molt profitós el programa “Project Zero” de la Universitat de Harvard perquè està molt enfocat a treballar les rutines de pensament d’una manera amena per a tots els nivells educatius. Aquestes activitats podem treballar-les dins el projecte de centre de memòria democràtica d’enguany on estem treballant la detecció de “fake news”.

Un altre dels aspectes més útils del curs és que va donar-mos ferramentes aplicables a la nostra manera de treballar i avaluar en la línia de la LOMLOE, que potencia els aspectes competencials i emocionals de l’alumnat.

Finalment l’experiència més positiva del curs van ser les dinàmiques grupals que va proposar el professor quan notava que perdíem l’energia i la capacitat d’atenció, perquè amb dinàmiques molt breus tornàvem a estar actius i participatius a l’aula.

Eva Lara – Amsterdam, Països Baixos (formació)

La nostra formació Erasmus va tenir lloc a Amsterdam i va consistir en treballar les 4 C’s: Creativitat, Comunicació, Col·laboració i pensament Crític. Cada dia varem explorar una d’aquestes habilitats, va ser una formació molt pràctica i moltes de les activitats fetes eren fàcilment exportables a les nostres aules.

La meua estada a Holanda va estar molt profitosa, considere que el professor que tinguérem era un gran professional que ens va saber transmetre l’entusiasme del contingut del curs i va combinar aspectes teòrics i activitats lúdiques emprant tècniques teatrals molt interessants.

Aconselle al cos docent aquestes experiències perquè et fan créixer professionalment i personalment. No he dubtat a adaptar diverses de les pràctiques que ens mostraren a l’aula, aprofitant les novetats metodològiques de la LOMLOE: tècniques d’evocació, pràctiques d’activació del coneixement, millorar del feedback amb l’alumnat, priorització de continguts, gamificacions i tècniques d’improvisació. Un curs com deia més que satisfactori.

Miguel Casells – Bad Hersfeld, Alemanya (job shadowing)

En julio de 2022 he visitado el Modelschule Obersberg en Bad Hersfeld, Alemania, todavía en periodo lectivo. Se ha tratado de un periodo de observación de una semana, donde he podido ver cómo es el sistema educativo alemán y cómo se llevan a cabo las enseñanzas de algunas materias. En particular, he podido asistir a clases de lenguas extranjeras (inglés), historia, artes escénicas y física. Además, he podido participar en unas jornadas sobre democracia que se ofrecía al profesorado, ya que es un asunto que preocupa dada la radicalización de algunos sectores de la sociedad. He podido aprender aspectos de interés que se pueden aplicar en nuestras clases y, también, constatar algunas diferencias relacionadas con los recursos disponibles y con la diferente cultura. Como elemento de mayor interés, la visita ha servido para iniciar un proyecto relacionado con la democracia y las dictaduras, dado nuestro pasado común con esta problemática, que podrá implicar movilidades de profesorado y alumnado. Buena experiencia que contribuirá, sin duda, a la internacionalización del centro.

Natxo Moral – Vantaa, Finlàndia (teaching)

Entre el 28 d’agost i el 10 de setembre de 2022 vaig estar a l’institut Vaskivuoren Lukio, situat a Vantaa (Finlàndia). Es tractava d’un període de docència en aquest centre, fruit d’una col·laboració prèvia en un projecte KA229.

Durant aquestes dues setmanes vaig col·laborar, com a docent, en les assignatures de Llengua espanyola i de Media (TV), cosa que també em va permetre participar de la vida acadèmica d’un centre escolar finlandés, així com conèxier millor el funcionament del sistema educatiu d’aquest país.

La docència es va centrar en aquestes dues àrees perquè m’interessava veure com s’hi treballaven, ja que l’aprenentatge és fàcilment extrapolable a la meua tasca docent habitual, tant pel que fa a l’ensenyament de la llengua com al treball de la comunicació audiovisual.

Sense dubte, va estar una experiència molt positiva i un repte en si mateix. La interacció amb els docents i els estudiants finlandesos em va permetre sentir-me professor del centre, encara que només fos durant dues setmanes. Kiitos, Vaskivuoren!