Conferència de Mercedes Bengoechea.

Aquest divendres 20 d’octubre ens va visitar la professora de la Universitat d’Alcalá d’Henares Mercedes Bengoechea, reconeguda especialista en sexisme lingüístic, i va impartir una conferència sobre el tema.

Bengoechea compta amb una llarga trajectòria com a assessora de diferents entitats, entre les quals es troba l’Institut de la Dona i l’Institut Oficial de Radiodifusió i Televisió (IORTV). Des de 1994 integra la Comissió Assessora sobre Llenguatge de l’Institut de la Dona (NOMENA) i ha estat vocal de la Comissió de Modernització del Llenguatge Jurídic del Ministeri de Justícia d’Espanya, a més de coordinadora del primer Informe Anual de l’Observatori Nacional de la Violència de Gènere .

Defensa la necessitat d’implantar un ús no sexista del llenguatge, enfront de la resistència d’institucions com la Real Acadèmia Espanyola (RAE). Ha rebut diferents guardons per la seva tasca investigadora i innovadora dins de la seva especialitat:

  • Creu Distingida de Primera Classe de l’Ordre de Sant Raimon de Penyafort, concedida pel Ministeri de Justícia.
  • Premi d’investigació Maria Isidra de Guzmán pel seu llibre Adrienne Rich. (1993).
  • Premi Dones Progressistes 2006, atorgat per la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana per la seva investigació en Llengua i Gènere. (2006).
  • Premi a la Innovació en Comunicació No Sexista de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (2008) per Nombra.en.red escrit i desenvolupat per Mercedes Bengoechea i José Simón.

Creiem important la formació del professorat en aquest tema perquè l’escola contribueix a perpetuar els prejudicis sexistes a través dels llibres de text i del llenguatge (es invisibilitza les dones i es repeteixen els estereotips de gènere).
Ací us deixe uns enllaços sobre Mercedes Bengoechea, tot i que a Internet hi trobareu molta més informació:

  • https://es.wikipedia.org/wiki/Mercedes_Bengoechea
  • https://www.youtube.com/watch?v=khORiNmjoWE