Soltando Veneno

El dimecres 18 de desembre tot el Batxillerat d’Arts va acudir a la Trobada anual  amb la representació de professorat i alumnat de l’IES Comarcal que participa en la redacció del fanzinSoltando Veneno“, a l’Escorxador de Godella.

D’aquesta manera, vam aconseguir que es conegueren, estretaren llaços, compartiren inquietuds i temes d’interés comú i iniciaren la col·laboració per a dur a terme la segona edició del fanzin en el que participarem des de l’Estellés, aportant il·lustracions i textos a la publicació, que en 2025 eixirà a la llum per quarta vegada.

La jornada va ser molt profitosa, ja que van sorgir distints temes d’interés comuns que de segur resultaran en col·laboracions artístiques molt interessants (imatges).

Per a reforçar la proposta, el 8 de gener acollirem al centre a Aitana Carrasco, artista especialitzada en il·lustració, que impartirà un Taller de Fanzin, dirigit a ambdós cursos del Batxillerat Artístic.

Cianotípies

En l’assignatura de Cultura Audiovisual, optativa de 1r de batxillerat, hem realitzat cianotípies (imatges).

La cianotípia és un procediment fotogràfic monocrom que aconseguix una còpia negativa de l’original en un color blau de Prússia, anomenada cianotip (blueprint en anglés).

L’astrònom anglés Sir John Herschel va inventar este procediment en 1842, encara que va ser la botànica Anna Atkins la que el va posar immediatament en pràctica. Atkins va publicar una sèrie de llibres documentant falagueres i altres plantes, les il·lustracions de les quals eren còpies blavoses o cianotips, la qual cosa li permetia documentar-les sense haver de dibuixar. Per la seua sèrie British Algae, de 1843, Anna Atkins és considerada com la primera dona fotògrafa.

Museu de les Ciències

Aquesta tardor, hem visitat el Museu de les Ciències de València amb els grups de 2n d’ESO. L’excursió va ser organitzada pel departament de Física i Química amb l’objectiu de complementar els coneixements adquirits a classe i despertar l’interés per aquestes disciplines. Durant la visita, els estudiants van poder experimentar amb el taller “Fred, fred” i l’espectacle “Alt voltatge” amb experiments pràctics que els van permetre comprendre fenòmens naturals d’una manera molt visual i dinàmica (imatges).

Una de les activitats més destacades va ser el taller “Fred, fred“, on els alumnes van experimentar amb temperatures tan baixes com la del gel sec i el nitrogen líquid. A més, el grup va poder assistir l’espectacle “Alt voltatge“, amb una gàbia de Faraday, un generador de Van der Graaf, una bola de plasma i experiments sobre inducció electromagnètica. L’activitat va ser una experiència molt enriquidora que va despertar noves vocacions científiques entre els i les alumnes, i va reforçar la importància de la ciència en la nostra vida quotidiana.

Viatge a Madrid

Com ja és tradició a l’Estellés, i enguany per primera vegada amb l’enllumenat de nadal, un grup d’alumnes de 2n de batxillerat ha pogut gaudir del viatge cultural a Madrid. El Prado, el Thyssen i El Escorial han estat els protagonistes d’aquesta visita (imatges).

L’alumnat ha estat acompanyat per les professores Anna Galindo i Tere Ripoll i l’activitat ha estat organitzada per la Vicedirecció del centre. L’Associació de les Famílies (AFA) ha subvencionat part del viatge a les seues associades.

Una experiència meravellosa i inoblidable!

Nadal solidari

Des de l’institut, continuem donant suport a les persones afectades per la DANA. Aquestes són les iniciatives que estem organitzant:

RECOLLIDA DE MATERIAL ESCOLAR I LLIBRES
La recollida estarà activa fins al 13 de desembre.

CURSA SOLIDÀRIA D’ART
El 20 de desembre organitzem aquesta cursa en col·laboració amb diferents departaments, el Grup Solidari de Joves del nostre centre i l’ONG Entrecultures.

MERCAT SOLIDARI DE NADAL
Inclou:

  • Menjars del Món, organitzat amb el suport de l’AFA.
  • Comerç Just d’Intermón-Oxfam (19 i 20 de desembre).
  • Racons d’Art amb activitats creatives.
  • Mar de les Sorpreses, una activitat per pescar regals misteriosos.

CAMPANYA DE VENDA DE FLORS DE PASQUA
La recaptació es destinarà a col·laborar amb la Fundació Novaterra.

COM POTS COL·LABORAR?
Perquè aquestes activitats siguen un èxit, necessitem l’ajuda de tota la comunitat educativa, especialment de les famílies:

  • Preparant productes típics de diferents països per a vendre en porcions el dia 22 (acompanyats de les seues receptes).
  • Donant objectes en bon estat que es puguen embolicar i utilitzar en el “Mar de les Sorpreses”.
  • Participant en la campanya de venda de Flors de Pasqua.

DESTÍ DELS FONS RECAPTATS
L’ONG Entrecultures gestionarà la quantitat recaptada en els estands i en la Cursa Solidària d’Art. Aquests fons es destinaran al programa “Corre per una causa”, enfocat a ajudar la infància en emergència a les zones afectades per la DANA.

Estem segurs que tot aquest esforç valdrà la pena.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració!
Esperem comptar amb la vostra participació.

(cartells originals de Jaime Carañana)

Ciutat fallera

El dijous 5 de desembre, un grup nombrós d’alumnat de tots els tercers d’ESO i les persones que cursen Expressió Artística de quart, van realitzar visita a la Ciutat de l’Artista Faller de Benicalap, València. Amb aquesta excursió, es posa en marxa un projecte artístic integrador que culminarà amb la realització d’un monument faller a l’Estellés, en col·laboració amb la veïna residència i centre de dia “l’Almara“, organització de serveis socials que s’ocupa i té cura de persones amb diferents graus de dependència.

Durant la visita, l’alumnat de l’Estellés va poder contemplar primerament la completa exposició del Museu del Gremi d’Artistes Fallers. En ella es poden trobar des de dibuixos de falles, tant centenàries com actuals; ninots realitzats amb diverses tècniques històriques i d’estils molt diferents; així com un documental que fa un recorregut pels canvis més importants en la història de la festa.

Després del museu, es va fer una passejada pel barri, podent entrar en l’aula-taller del Cicle d’Artista Faller i Escenografia, que depén de l’IES Benicalap, on una exalumna del batxillerat artístic de l’Estellés ens va fer de guia amb l’ajuda del seus professors, i on el nostre alumnat va poder comprovar com funciona aquesta eixida acadèmica que tenen tan a prop de casa.

Finalment, vam poder accedir a alguns tallers d’artistes professionals, que ens van deixar observar breument la feina que estan duent a terme en aquesta època de l’any, en la qual ja s’estan ultimant els monuments per al 2025 (imatges).

Com sempre, agraïm a l’AFA la col·laboració i finançament d’aquestes activitats, que complementen la formació del nostre alumnat i que ens serveixen per donar sentit als Projectes que realitzem a les aules.

Intercanvi Erasmus

Des del 26 de novembre fins al 3 de desembre, l’IES Vicent Andrés Estellés ha acollit en intercanvi a alumnes i professors del Gymnázium Janka Jesenského d’Eslovàquia, com a part del projecte Erasmus “ANT: Art, Nature and Technology“.

El nostre alumnat de 4t ESO visitarà al març de l’any que ve Eslovàquia i, ara, han rebut als seus homòlegs eslovacs per a fer d’amfitrions tant en les seues classes i visites a Burjassot com a la ciutat de València. Tots van compartir experiències educatives, assistint a classes en el nostre institut, visitant llocs emblemàtics de València i de Burjassot, i millorant la seua competència comunicativa en anglés (fotos).

Ha sigut una experiència molt enriquidora per a tot l’alumnat participant. Estem molt agraïts a les famílies dels nostres alumnes que van acollir alumnat eslovac, han sigut uns excel·lents amfitrions. Els alumnes d’Eslovàquia es van anar molt contents i feliços per l’experiència viscuda.

Visita al CAHH

El divendres 29 de novembre l’alumnat del Batxillerat Artístic de l’Estellés va realitzar una visita guiada al “Centro de Arte Hortensia Herrero” de València.

Al museu van poder contemplar la seua magnífica col·lecció d’art contemporani, que conté obres de destacats artistes com Antoni Tàpies, Miquel Barceló o David Hockney, entre d’altres. Igualment, van poder gaudir de les instal·lacions artístiques “in-site specific”, entenent la seua importància i originalitat (fotos).

La visita estava centrada especialment en les obres de vídeo art, ja que en finalitzar aquesta l’alumnat va dur a terme un Taller sobre aquesta tècnica artística.

En resum, gràcies a la programació d’aquest tipus de visites per part del CAHH, el nostre alumnat va tindre l’oportunitat de conèixer una col·lecció molt notable d’obres artístiques realitzades amb tècniques molt variades, resultant una experiència excel·lent per a la seua formació, a un preu molt més assequible que amb l’entrada general del museu.

Agraïm a l’AFA el finançament de part de l’excursió i la col·laboració en la formació integral dels nostres futurs i futures artistes.

Cursa solidària

El proper 20 de desembre celebrarem al pati de l’institut la “Cursa Solidària de l’art“. Cada participant aportarà 1€ + la voluntat per ajudar a la infància afectada per la DANA (normes) .

Fem una crida a l’alumnat a participar de l’esdeveniment i a inscriure’s, per parelles, al llistat que podran trobar al hall. Les donacions econòmiques es podran fer prèviament als professors Andreu Pons (d’Arts), Elena Verdú (Valencià), Miguel Peiró (Educació Física) o Jorge Martín (Tecnologia), o també es podran portar el dia de la cursa.

Es tracta d’un Projecte Interdisciplinari en el qual han participat els Departaments d’Educació Física, Arts Plàstiques, Tecnologia, Biologia i Valencià amb alumnat de tercer d’ESO, primer i segon de batxillerat. Des del disseny del circuit (de David López Martínez, de 1r BAT C) fins a la seua construcció i les instal·lacions artístiques que hi contindrà, des de l’organització de les proves que tindrà la Cursa fins al disseny del Cartell anunciador (obra de Kalindi Delalic, de 2n de Batxillerat), tot ha sigut elaborat per alumnes de l’Estellés sota la coordinació del professorat implicat.

Amb aquesta iniciativa, el Projecte de Jardí del centre s’integra amb la nostra vessant artística, així com amb la promoció de l’activitat física i la solidaritat que caracteritza el nostre institut.

A més, l’ONG EntreCulturas gestionarà les aportacions econòmiques i inclourà la Cursa dins del seu programa “Corre por una Causa”, en aquest cas dirigit a ajudar a la infància en emergència de les zones afectades.

Memòria històrica

Seguint amb el projecte multidisciplinar coordinat pels departaments de Geografia i Història, Arts Plàstiques, Valencià i Física i Química, el dijous 21 de novembre va tindre lloc la segona sessió del projecte “Missions de la Memòria” (CAMDE-PV) dedicada als testimonis orals. 

Vam rebre la visita de Pedro Luís Alonso, net d´Ulpiano Alonso, afusellat a Paterna, i d´Àngel González, president de CAMDE-PV i activista antifeixista que va acabar sent pres polític a finals del franquisme (fotos).  

L´alumnat de primer i segon de batxillerat va escoltar amb molta emoció i sensibilitat ambdues històries i va poder preguntar curiositats i dubtes. Gràcies a aquestes activitats podran aprofundir en els valors democràtics i reforçar el coneixement del nostre passat d´una forma més directa i significativa.  

Avís de privacitat: Ús de cookies pròpies per a anàlisis de visites

Este lloc web utilitza cookies pròpies amb l'únic propòsit d'analitzar el trànsit i millorar l'experiència de l'usuari. Les cookies són xicotets arxius de text que s'emmagatzemen en el teu dispositiu quan visites el nostre lloc. No compartim esta informació amb tercers ni la utilitzem per a fins publicitaris.

Veure política de cookies