Cinefòrum: Bergman

El 15 de gener, a les 11:00, el teatre de la Casa de la Cultura de Burjassot va acollir la primera sessió del cinefòrum L’Estellés 2025, en la seua quarta edició. Dirigit a estudiants de Batxillerat Artístic, l’esdeveniment es consolida com un espai clau per a l’anàlisi cinematogràfic i la reflexió cultural.

La inauguració es va centrar en La font de la donzella (1960), d’Ingmar Bergman, vinculant-la amb els principis de la Poètica d’Aristòtil, especialment en la seua estructura narrativa. Aquesta pel·lícula, guanyadora de l’Oscar a la Millor Pel·lícula Estrangera el 1961, va marcar un punt d’inflexió en la trajectòria del director, reconegut per la seua capacitat per traslladar els fonaments de la tragèdia grega al cinema. Cal destacar que el 1959 Bergman va dirigir al teatre Electra, de Sòfocles, fet que reforça la seua fascinació per aquest gènere i la seua habilitat per reinterpretar-lo en les seues obres cinematogràfiques.

El professor David Llavata, acompanyat per Jaime Carañana i estudiants de 1r i 2n de Batxillerat d’Arts, va conduir l’anàlisi. Es van explorar conceptes aristotèlics com la peripecia (gir inesperat), l’anagnòrisi (reconeixement) i la catarsi (purificació emocional), elements fonamentals en l’estructura de la pel·lícula.

L’obra transita des d’una aparent harmonia inicial cap a un conflicte ètic profund, marcat per la hýbris (arrogància i desmesura) i el desig de venjança. El desenllaç, caracteritzat per ambigüitat i un buit existencial, deixa l’espectador reflexionant sobre la moralitat i la justícia.

La intensitat de la catarsi es veu potenciada per la fotografia austera de Sven Nykvist i la música d’Erik Nordgren, que ressalten els moments clau de la narrativa. A més, la pel·lícula respecta les unitats aristotèliques d’acció, lloc i temps, reforçant el seu impacte emocional.

Aquesta sessió inaugural va destacar com Bergman adapta els principis de la tragèdia al cinema contemporani, utilitzant recursos visuals i narratius per explorar temes universals com la justícia, la moralitat i la condició humana, consolidant el cinefòrum com una eina formativa essencial per a joves artistes.

Existeix la natura?

El passat dimecres, 15 de gener de 2025, es va celebrar la segona conferència del curs obert a tota la comunitat escolar: «Naturalesa, Art i Tecnologia». En aquesta ocasió, la ponència portava per títol: «Existeix la natura? Què significa?», presentada pel professor Jesús Conill Sancho, catedràtic de Filosofia Moral i Política a la Universitat de València.

Durant la seua intervenció, el professor va fer un repàs magistral des de la filosofia grega fins a la modernitat, amb especial èmfasi en Aristòtil, de qui és reconegut especialista. Va analitzar les nocions d’ousia i physis en el pensament aristotèlic, destacant la seua rellevància per a entendre els debats contemporanis sobre la natura. En finalitzar, es va obrir un torn de preguntes que va permetre un enriquidor intercanvi d’idees.

Agraïm al professor Jesús Conill Sancho la seua valuosa contribució i dedicació. Ara, és possible accedir a l’àudio de la conferència en el següent enllaç:

Enllaç a l’àudio de la conferència

Palau de les Arts

L’alumnat de les optatives de música de 4t ESO i 1r i 2n de batxillerat ha assistit en el Palau de les Arts a una activitat anomenada “L’òpera en construcció” (fotos).

Les Arts ofereix als estudiants la possibilitat de conéixer amb major detall tot el que implica una producció d’òpera.

La selecció d’un títol d’òpera, el disseny escènic, la coordinació entre les àrees artístiques i tècniques, el procés d’assajos, i tot allò que es conjuga fins a arribar al dia de l’estrena, es converteix en matèria didàctica a través d’aquest taller. Mostrar la delicada tasca amb la qual es treballa en les diferents disciplines professionals que conviuen darrere del teló, servirà de referència a l’hora d’encaminar la vida professional dels estudiants,

Conéixer millor el que ocorre darrere del teló és necessari per a valorar amb major precisió i criteri el resultat de la representació de les diferents òperes.

Jesús Conill

El 18 de desembre, l’IES Vicent Andrés Estellés va celebrar la sessió inaugural presencial del curs «Natura, art i tecnologia», una proposta acadèmica que serà impartida al llarg de 2025 per membres del claustre de professors i que està oberta a tota la comunitat educativa. La conferència inaugural, titulada «Els fins de la paideia», va estar a càrrec d’un convidat d’honor: el professor Jesús Conill Sancho, catedràtic de Filosofia Moral i Política a la Universitat de València, qui, de manera desinteressada, va compartir la seua saviesa.

El director de l’Institut, David Llavata, va presentar el ponent i va subratllar la rellevància de la filosofia com a fonament essencial de l’educació secundària. Davant dels sofistes del nostre temps, va insistir en la urgència de retrobar-nos amb el pensament grec d’arrel dialèctic, el qual encara hui per hui és la base de tota educació que aspira a la universalitat, l’objectivitat i la formació de la ciutadania.

En aquest context, la intervenció del professor Conill va resultar especialment valuosa, ja que, com a aristotèlic de gran talla, va oferir una reflexió profunda sobre els fins de l’educació (paideia), recordant-nos l’herència de gegants hel·lènics com Plató i Aristòtil, i la vigència d’una educació ètica que forme els individus en l’excel·lència (areté), tant per a ells mateixos com per a la comunitat (koinonia).

A la conferència van assistir famílies, alumnat, professorat i la regidora d’educació de l’Ajuntament de Burjassot, Manoli Carrero. En resum, la intervenció de Conill va oferir una perspectiva de gran profunditat sobre l’educació, entesa com un procés transformador que va més enllà de la mera instrucció tècnica. La seua reflexió va destacar la vocació de la paideia per a formar ciutadans virtuosos, capaços d’harmonitzar l’excel·lència personal amb un compromís actiu en la construcció del bé comú.

Des de l’Institut, volem expressar el nostre més sincer agraïment al catedràtic Jesús Conill per la seua generosa participació. És un veritable luxe comptar amb un filòsof de la seua categoria, la presència del qual enriqueix enormement la nostra comunitat educativa. També agraïm als professors Amparo Muñoz i José Luis Sánchez per la seua incansable tasca en l’organització d’aquest esdeveniment.

Per a aquells que no van poder assistir, els deixem un regal per a l’any nou, ja que la conferència completa està disponible per escoltar a través del següent enllaç: Conferència de Jesús Conill.

Feliç 2025! Eudaimonia!

Exitosa CursArt

El divendres 20 de desembre vam celebrar al pati de l’Estellés la primera Cursa Solidària de l’Art, resultat d’un projecte interdisciplinari coordinat pels departaments d’Arts i Educació Física. També hi han participat Valencià, Tecnologia, Història, Filosofia, Orientació, Biologia i Informàtica que han col·laborat organitzant les diferents proves de la cursa, ajudant a la conscienciació de l’alumnat o gestionant el cronometratge dels temps de les parelles participants.

Com ja vam publicar en una notícia anterior, el disseny del circuit es va realitzar a la classe de Dibuix Tècnic de 1r de batxillerat amb un concurs intern. La proposta guanyadora fou la de l’alumne David López Martínez. El cartell anunciador, per un altre costat, va ser creat per l’alumna Kalindi Delalic Orts, de 2n de batxillerat d’Arts, també triat en un concurs a l’assignatura de Disseny. A més, les intervencions de LandArt van ser creades per l’alumnat de les assignatures de Volum i Dibuix Tècnic Aplicat.

La prova va ser un èxit de participació, ja que van arribar a realitzar-la fins a 39 parelles, dividides en tres categories. En la primera (alumnat de primer d’ESO), la parella guanyadora va ser la formada per Maysaa Stiriba i Triana García, en la segona (segons i tercers d’ESO) Irene Llop i Marta Roig, i en la tercera (quarts i batxillerats) Ernesto Tatay i Juan Diego Briceño (vídeo i imatges). A aquestes parelles, així com a les que van quedar en segon i tercer lloc, l’AFA els va obsequiar amb un esmorzar complet a gaudir durant el mes de gener a la cafeteria del centre. A més, les guanyadores van rebre una samarreta de Corre por una Causa, proporcionada per l’ONG col·laboradora EntreCulturas.

Gràcies a les donacions solidàries, la col·lecta final entregada a EntreCulturas va ser de 321€, que aniran destinats a diferents projectes dirigits a la infància en emergència afectada per la DANA .

En definitiva, un gran dia que esperem es convertisca en tradició en el nostre centre.

Històrica vetllada

El divendres 22 de novembre de 2024, l’IES Vicent Andrés Estellés de Burjassot va celebrar el seu primer Sopar Estellés, un esdeveniment que va reunir professorat, famílies i alumnat en la llar del jubilat Villa del Pilar. Amb una assistència massiva de 160 persones, l’acte va comptar també amb la presència de representants de l’ajuntament i de Carmina Andrés, filla del poeta.

L’acte, dirigit per Elena Verdú, professora del departament de Valencià, va començar amb un sopar de cabasset. El centre posà la picada i les postres, aportades per l’AFA, van posar el toc dolç a la nit. Seguidament, es va donar pas al recital de poemes (poemari), on van participar alumnat de 1r i 2n de batxillerat i les professores Amparo Sáiz, Empar Navarro i Elena Verdú.

Un dels moments més destacats de la vetllada fou la combinació de poesia i música, amb l’acompanyament de guitarra, piano i violí interpretats pel propi alumnat. Per a cloure, el grup de Creació Musical, juntament amb les professores Sofia Bono i Olga Blázquez, va oferir dues peces musicals que van enriquir la lectura dels poemes Deixa’m que et pense i Assumiràs la veu d’un poble. L’acte va concloure amb unes paraules finals de Carmina Andrés, que van posar el colofó a una nit emocionant (imatges).

El Sopar Estellés, organitzat amb gran afecte i dedicació per la Vicedirectora del centre, María Amparo Prats, es va convertir en un homenatge al centenari del poeta. L’organització agraeix profundament la resposta de totes les persones assistents, que van contribuir a fer d’aquesta iniciativa un gran èxit.

Soltando Veneno

El dimecres 18 de desembre tot el Batxillerat d’Arts va acudir a la Trobada anual  amb la representació de professorat i alumnat de l’IES Comarcal que participa en la redacció del fanzinSoltando Veneno“, a l’Escorxador de Godella.

D’aquesta manera, vam aconseguir que es conegueren, estretaren llaços, compartiren inquietuds i temes d’interés comú i iniciaren la col·laboració per a dur a terme la segona edició del fanzin en el que participarem des de l’Estellés, aportant il·lustracions i textos a la publicació, que en 2025 eixirà a la llum per quarta vegada.

La jornada va ser molt profitosa, ja que van sorgir distints temes d’interés comuns que de segur resultaran en col·laboracions artístiques molt interessants (imatges).

Per a reforçar la proposta, el 8 de gener acollirem al centre a Aitana Carrasco, artista especialitzada en il·lustració, que impartirà un Taller de Fanzin, dirigit a ambdós cursos del Batxillerat Artístic.

Cianotípies

En l’assignatura de Cultura Audiovisual, optativa de 1r de batxillerat, hem realitzat cianotípies (imatges).

La cianotípia és un procediment fotogràfic monocrom que aconseguix una còpia negativa de l’original en un color blau de Prússia, anomenada cianotip (blueprint en anglés).

L’astrònom anglés Sir John Herschel va inventar este procediment en 1842, encara que va ser la botànica Anna Atkins la que el va posar immediatament en pràctica. Atkins va publicar una sèrie de llibres documentant falagueres i altres plantes, les il·lustracions de les quals eren còpies blavoses o cianotips, la qual cosa li permetia documentar-les sense haver de dibuixar. Per la seua sèrie British Algae, de 1843, Anna Atkins és considerada com la primera dona fotògrafa.

Museu de les Ciències

Aquesta tardor, hem visitat el Museu de les Ciències de València amb els grups de 2n d’ESO. L’excursió va ser organitzada pel departament de Física i Química amb l’objectiu de complementar els coneixements adquirits a classe i despertar l’interés per aquestes disciplines. Durant la visita, els estudiants van poder experimentar amb el taller “Fred, fred” i l’espectacle “Alt voltatge” amb experiments pràctics que els van permetre comprendre fenòmens naturals d’una manera molt visual i dinàmica (imatges).

Una de les activitats més destacades va ser el taller “Fred, fred“, on els alumnes van experimentar amb temperatures tan baixes com la del gel sec i el nitrogen líquid. A més, el grup va poder assistir l’espectacle “Alt voltatge“, amb una gàbia de Faraday, un generador de Van der Graaf, una bola de plasma i experiments sobre inducció electromagnètica. L’activitat va ser una experiència molt enriquidora que va despertar noves vocacions científiques entre els i les alumnes, i va reforçar la importància de la ciència en la nostra vida quotidiana.

Viatge a Madrid

Com ja és tradició a l’Estellés, i enguany per primera vegada amb l’enllumenat de nadal, un grup d’alumnes de 2n de batxillerat ha pogut gaudir del viatge cultural a Madrid. El Prado, el Thyssen i El Escorial han estat els protagonistes d’aquesta visita (imatges).

L’alumnat ha estat acompanyat per les professores Anna Galindo i Tere Ripoll i l’activitat ha estat organitzada per la Vicedirecció del centre. L’Associació de les Famílies (AFA) ha subvencionat part del viatge a les seues associades.

Una experiència meravellosa i inoblidable!

Avís de privacitat: Ús de cookies pròpies per a anàlisis de visites

Este lloc web utilitza cookies pròpies amb l'únic propòsit d'analitzar el trànsit i millorar l'experiència de l'usuari. Les cookies són xicotets arxius de text que s'emmagatzemen en el teu dispositiu quan visites el nostre lloc. No compartim esta informació amb tercers ni la utilitzem per a fins publicitaris.

Veure política de cookies