EURODIPUTATS PER UN DIA!

Ja va arribar el nostre moment. Ja va arribar la recompensa. Nosaltres, els alumnes júniors del Projecte Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu de l’IES Bellaguarda, després de dos anys intensos de treball (sobretot per als professors sènior del projecte) vam tindre el gran plaer i honor de poder viatjar a la seu de la nostra comunitat europea, Estrasburg i poder actuar com a eurodiputats en el Parlament Europeu.

El nostre viatge va començar de la millor manera possible: un tour dirigit per una magnífica guia pels racons més bonics i interessants de la ciutat d’Estrasburg. Vam aprendre sobretot allò que fa especial a Estrasburg: la seua Catedral La nostra Senyora d’Estrasburg, Le petit France, la casa Kammerzell, entre altres.

Personalment, va ser Le Petit France la meua zona favorita, on el riu Ill travessava la ciutat i creava una sensació genuïna de naturalesa pura, fins i tot estant molt prop del centre urbà.

Després del dia de visita, va arribar el dia important. El dia de la sessió de Euroscola. Tots ens trobàvem molt nerviosos durant el trajecte amb tramvia, però una vegada allí, els nervis van desaparéixer. Ens va rebre un gran pati central amb unes vistes a l’arquitectura interior de l’edifici increïbles. D’allí, ens van dirigir al menjador, on es trobaven la resta de júniors i sèniors de cadascun dels 27 països membres de la UE.

Quan va arribar l’hora, tots ens encaminem cap a l’hemicicle. Prèviament, als alumnes se’ns havia oferit un adhesiu identificatiu i una polsera que dividia entre ideologies sobre el tema que tractaríem més tard en la sessió activa de debat a tots els alumnes, i així van seguir l’ordre de seients al matí. 

Després d’un visionar un vídeo de la nostra Presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, Delphine Colard, Cap de la Unitat de Portaveus, va entrar via online a la sessió per a rebre i contestar les preguntes de la sessió de Q&A sobre el següent tema: Com determina la seua elecció la legislació de la UE del futur? 

Malgrat els nervis, tres dels nostres companys van tindre el gran honor de poder expressar la seua pregunta a la portaveu. La primera del nostre grup va ser la nostra companya Isabel Aperador, el següent Moncif el Haraki, i l’últim, el nostre bon company Álvaro Parra. Delphine Colard, va respondre amb mestratge i exactitud a les preguntes dels nostres companys. Els tres van fer una gran faena en representació del nostre institut, el nostre poble, la nostra comunitat i el nostre país. 

Una vegada acabada la sessió de demà, després del nostre temps de descans del menjar, on vam poder relacionar-nos amb els alumnes d’altres països, vam tindre el plaer de fer una intervenció en el programa de notícies de la nostra ràdio local, Ràdio Altea; a continuació va donar va començar la sessió de vesprada. Aquesta consistia en un debat sobre l’acord de contaminació zero i la seua aplicació en la societat. El debat estava dividit entre quatre ideologies diferents: a favor (on  els seus diputats  defensaven la preocupació mediambiental del futur d’Europa i de les generacions futures),  en contra (on els seus diputats defensaven la preocupació immediata de la societat actual i prioritzaven aquells problemes que ens afecten hui dia),  indecís (on els seus diputats defensaven una posició entre a favor i en contra sense #posicionar veritablement en un o en un altre)  i, finalment,  orientat al compromís (on els seus diputats defensaven la seua responsabilitat davant el canvi climàtic i la preocupació del medi ambient però des d’un punt de vista  intermedi).

Durant el debat, vam poder tornar a gaudir de l’aportació de la nostra companya Isabel Aperador. En aquella sessió intensa, amb la demostració de gran la implicació en l’activitat per part de tots els presents, gaudim d’una gran representació de com és una sessió real del Parlament Europeu dins de l’hemicicle.

Estem molt contents per la gran faena que hem fet, ja que de set-cents alumnes representant als seus respectius països, sent el nostre l’únic institut espanyol, tres companys nostres van arribar a tindre la paraula. Estarem eternament agraïts per aquesta oportunitat única que el Projecte Europeu de Euroscola i els nostres professors ens han proporcionat.  Gràcies a aquest projecte, amb els seus moments estressants i els seus moments extraordinaris i únics, hem madurat com a persones i com a ciutadans de la Unió Europea.  Aquest projecte no sols ens forma com a ciutadans europeus, sinó que a més ens ha format com a ciutadans preocupats, pensants i crítics sobre el nostre al voltant i el nostre dia a dia.

Seguidament, quan va donar per acabada la sessió de Euroscola en el Parlament, decidim visitar per dins, la Catedral de La nostra Senyora d’Estrasburg, ja que el dia anterior no es va poder visitar i apreciar la seua bellesa interior.

Entrant en l’últim dia d’activitats en aquest meravellós viatge, vam agafar un tren direcció a Satisfer, un poblet dels voltants d’Estrasburg, turístic i preciós. Allí ens trobem amb la nostra guia, i ens va comptar milers de curiositats sobre la història i la cultura de Satisfer i de la regió d’Alsàcia. A pesar que el cansament de la jornada intensa del dia anterior s’arrossegava, visitem un altre xicotet rinconcito que, a mi, em va encantar: Le Petit Venice.  Encara que era una zona molt turística, era tan pintoresca i tan única, que es va convertir, juntament amb Le Petit France d’Estrasburg, en un altre dels meus racons preferits. Després de visitar Satisfer, ens dirigim al poble en el qual es va inspirar Disney per a realitzar La Bella i La Bèstia, Riquewihr. Els seus carrers eren preciosos i dignes de fotografiar quan caminàvem i era com si estiguérem de debò en el conte de Disney. Encara que el clima no ens va acompanyar aqueix dia, crec que tots recordarem aqueixos moments amb molt d’afecte.

I la fi del viatge va arribar. I ens emportem moltes fotos, molts records, lliçons apreses i molta gratitud. Hem sigut testimonis d’una fita que molta gent desitjaria poder presenciar. Agraïm per això a totes i cadascuna de les persones implicades en el projecte i en què aquest viatge es duguera a terme.  Moltes gràcies per aquests tres dies de somnis complits.

Lidia Cuevas, 4 °C

Gràcies al Parlament Europeu i a l’Ajuntament d’Altea per haver cofinanciat aquesta magnífica activitat.

Apareixem en premsa:

https://alteadigital.es/ca/2023/04/27/lies-bellaguarda-participara-en-una-sessio-plenaria-destrasburg-dins-el-marc-del-projecte-euroescola 

https://alteadigital.es/es/2023/04/27/el-ies-bellaguarda-participara-en-una-sesion-plenaria-de-estrasburgo-en-el-marco-del-proyecto-euroescola/

https://alteadigital.es/ca/2023/05/09/lies-bellaguarda-debat-a-estrasburg/

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02pRPJND9WZQbCap3VNpanBPjgw3p52eT9hYffKm1as3PbFsu9XiqcmYKdptvzoG3al&id=100064888381983

https://aquimediosdecomunicacion.com/2023/04/27/el-ies-bellaguarda-participara-de-la-sesion-plenaria-de-estrasburgo-dentro-del-proyecto-euroescola/?fbclid=IwAR3HyjxM7QARcqFUb_RlPpoomV5GRHMKSa-GoCR9JEVTR4PXRgTb6vlOFp

https://portal.edu.gva.es/iesbellaguarda/wp-content/uploads/sites/813/2023/05/Numero369.pdf

I també en la radio:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0ei5Z2NCqwgHM5pNVguJWRDqZTv6RKSZq8anREGFtBdUfFpZrhrWBrUpp1VyTvebTl&id=100064714807269

El Rall  A punt Paco Lloret 

https://www.radioaltea.com/programs/informatiu/radioaltea_podcast_16835?ref=wa

Des d’Estrasburg  entrevista a Xelo