8 DE MARÇ: DIA DE LA DONA 2024

Un any més, el CECV ha volgut commemorar aquest dia amb un pòster amb imatges de dones vinculades al territori valencià ‒per naixement o per haver-hi desenvolupat la seua activitat‒ de diferents èpoques i àmbits, per tal de posar en valor la seua tasca.

Tal i com hem fet altres anys, pretenem contribuir a fer-les visibles, a elles i la seua contribució social, per això acompanyem els seus rostres amb ressenyes molt breus i codis QR que adrecen a més informació sobre les seues vides i la tasca a què es van dedicar o es dediquen.

Des del CECV som conscients que són moltes les dones que caldria rescatar de l’oblit, i volem contribuir-hi amb la nostra aportació modesta de perfils diversos i propers geogràficament. Esperem poder seguir ampliant la selecció sempre que tinguem ocasió i excusa per a traure a la llum la participació de les dones en l’esdevenir de la Història.

8 DE MARÇ: DIA DE LA DONA 2023

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el CECV ha elaborat tres pòsters amb les imatges de dones importants en els camps de les Humanitats, de les Arts i de les Ciències i la Tecnologia, i que han sigut invisibilitzades per la societat patriarcal.

L’objectiu ha sigut contribuir a deixar enrere la criptogínia que ha caracteritzat la recerca històrica fins fa poc, i per això s’ha confeccionat la recreació de les imatges d’aquestes dones, que van acompanyades dels seus noms, una ressenya breu i un codi QR perquè tothom puga accedir a més informació sobre les seues vides i la tasca a què es van dedicar o es dediquen.

Com podreu comprovar, no s’ha seguit un criteri concret, atés que serien moltes les dones que hauríem de rescatar; si de cas, s’ha intentat que els perfils siguen diversos i propers geogràficament. Ens encantaria seguir ampliant la selecció cada volta que tinguem ocasió i excusa per a seguir fent pública la contribució de les dones a l’esdevenir de la Història.

CARMELINA SÁNCHEZ CUTILLAS

(Madrid, 1927 – València, 2009)
Amb una àmplia formació cultural, i un fort arrelament a Altea, fou autora de nombrosos treballs historiogràfics, obra poètica i narrativa; hi destaca el ‘best-seller’ Matèria de Bretanya.

TEXT

BEGONYA POZO SÁNCHEZ

(València, 1974)
Poeta i llicenciada en Filologia Italiana. Fundadora de l’Aula de Poesia de la Universitat de València i activista feminista.

TEXT

RAQUEL RICART I LEAL

(Bètera, 1962)
Escriptora, autora de nombroses novel·les traduïdes a diverses llengües, i per les quals ha rebut un grapat de premis i reconeixements.

TEXT

ANNA MONER COLONQUES

(Vila-real, 1967)
Artista plàstica, escriptora i col·laboradora de diferents mitjans de comunicació. Coordinadora de l’Institut d’Humanitats i de Patrimoni de la Fundació Alfons el Magnànim.

TEXT

LLIRIS PICÓ CARBONELL

(Ibi, 1972)
Llicenciada en Filologia Catalana, autora de novel·les, articles i material curricular; és, a més, dinamitzadora lingüística i gestora cultural a Alacant.

TEXT

PEPA GUARDIOLA CHORRO

(Xàbia, 1953)
Mestra, activista feminista i per la llengua, escriptora, autora de nombroses obres adreçades al públic infantil i també als lectors i lectores adults, així com de materials curriculars.

TEXT

JESICA FORTUNY

(Picassent, 1983)
Llicenciada en art dramàtic, docent en disciplines dramàtiques i interpretatives i autora teatral.

TEXT

8 DE MARÇ: DIA DE LA DONA 2022

El Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de commemorar el DIA de la DONA, presenta un vídeo en el qual diferents representants de la comunitat educativa participen recitant frases de dones rellevants en la història.