BASES DE LA 2a EDICIÓ
La 2a Campanya de promoció de la lectura en valencià, anomenada enguany Biografía de Lectura en Vídeo, (en Twitter i Instagram, biolectura) promou un concurs dirigit, d'una banda, a l'alumnat i als docents d'Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà dels centres educatius valencians i, d'altra, a les famílies i els agents socials que promouen la lectura dins el seu àmbit d'actuació..
L'organitza el Consell Escolar de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. L'objectiu del concurs és doble: per un costat, promoure la reflexió dels diferents components de la comunitat educativa sobre les pràctiques i els hàbits lectors mitjançant TIC; i per un altre, recollir informació d'aquestes pràctiques i hàbits lectors de la infància, l'adolescència, la docència, la família i els agents socials per tal de fer propostes d'actuació a l'Administració educativa. L'equip d'investigació de la Universitat de València, ERI Lectura, assessora aquests premis i fa recerca amb les dades de les inscripcions i els treballs presentats a la campanya que culmina en un informe del CECV per a l'Administració.
Els premis i els reconeixements que s'atorguen en aquesta 2a campanya es corresponen amb els deu eixos que estructuren el Decàleg del Consell Escolar valencià. Els cinc primers eixos presenten els agents de la comunitat educativa: alumnat, família, centre educatiu, entorns no formals d'aprenentatge i, finalment, docents. Aquests agents són els que poden participar individualment o col·lectivament en el concurs en col·laboració o interrelació amb els altres agents. Els cinc eixos restants del Decàleg són transversals i, per això, a proposta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana el jurat reconeixerà persones, entitats, institucions i campanyes que mostren actuacions útils transferibles a altres entorns en aquests aspectes: polítiques educatives, cultura de la participació, mirada oberta a un món en canvi, orientació educativa i, per últim, educació ètica, social i cívica en relació amb la lectura.
CARACTERÍSTIQUES DE LA BIOGRAFIA DE LECTURA EN VÍDEO I PROCÉS D'ELABORACIÓ
Una biografia lectora personal o d'equip és un relat de la relació que una persona o un grup tenen amb la lectura en qualsevol format, amb els llibres i les pràctiques lectores. Heus ací algunes idees per a desplegar la vostra biografia. En general s'hi pot contar quins són els llibres favorits, quines són les persones que us van posar en contacte amb la lectura, quins són els llocs web que consulteu per saber què llegir i on deixeu comentaris, en quins formats llegiu (paper, digital, llibre electrònic, etc.), amb qui compartiu les lectures i com ho feu, quins són els llocs preferits per llegir, qui us recomana lectures extraacadèmiques, quin paper juga el centre educatiu en les recomanacions lectores. També es poden relatar els canvis de preferències amb l'edat, els intercanvis amb els companys, els aprenentatges i descobriments fets. Com a ensenyants, relateu les pràctiques docents de foment lector i d'educació literària. Com a família relateu les lectures fetes a la llar, a les vacances i les activitats d'animació lectora en què participeu. Com a agents socials relateu les activitats d'orientació i els projectes duts a terme a les biblioteques, les llibreries o els clubs de lectura.
El procés d'elaboració de la biografia lectora hauria de passar per aquestes tres etapes: planificació, textualització i gravació amb edició del vídeo.
En primer lloc, penseu en quina modalitat de premi participareu i tot seguit planifiqueu la manera de contar la vostra biografia lectora com una història de successos cronològics, com un monòleg, com un diàleg o una tertúlia entre diversos autors, o bé com un text expositiu que explica un procés dut a terme. El contingut de la biografia pot ser d'un període puntual o d'un període més extens de la vida, dependrà d'allò que es vulga contar.
En segon lloc, redacteu i reviseu el text d'allò que explicareu en la gravació. L'haureu de contar amb naturalitat, ja siga en pantalla o amb veu en off. Si planifiqueu el vídeo en un storyboard, podreu preparar, a més del text, la part tècnica de la gravació: llocs on gravar, imatges que apareixeran inserides, música d'acompanyament, tipus de plans i angles de gravació, etc. Fer un storyboard millora els resultats del vídeo.
En tercer lloc, agafeu un mòbil, una tableta o càmera i enregistreu el vídeo en una o diverses preses d'acord amb la planificació que heu fet de manera que no ultrapasse els dos minuts. Tot seguit necessitareu fer servir un programa d'edició de vídeo per afegir a la gravació almenys el títol del treball, els autors i la modalitat del premi a què us presenteu. Els títols de crèdit aniran a l'inici. Vigileu que el so de la narració siga bo. Pot empitjorar la qualitat del vídeo si hi ha molta distància del relator a la càmera o el micròfon, si feu la gravació en exteriors o si utilitzeu la música de fons molt alta. Comproveu que se sent perfectament el que es relata. També podeu utilitzar elements gràfics i subtítols al vídeo.
COMPOSICIÓ DEL JURAT
El jurat va estar presidit per la presidenta del CECV, Encarna Cuenca Carrión, i el componen les persones següents:
- Ramon Ferrer Navarro (President de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua)
- Gemma Lluch Crespo (Directora d'ERI Lectura, Estructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura, UV)
- Jesús Figuerola (President de FULL, Fundació pel llibre i la lectura)
- Pau Rausell Köster (Professor del Dept. d'Economia aplicada de la UV. Investigació en economia aplicada a la cultura)
- Lluís Miquel Segrelles (Conseller del CECV i assessor del CEFIRE de Plurilingüisme)
- Vicenta Rodríguez Arroyo (Consellera del CECV i secretària autonòmica de la Federació d'Educació i Gestió)
PREMIS I RECONEIXEMENTS
1. Premi Alumnat, ciutadà i protagonista: a l'alumne o l'alumna que ha presentat la millor biografia lectora.
Guanyadora: Sandra Cano i Busquier (16) IES Bahía de Babel, d'Alacant: https://youtu.be/t1BWeHDoAv0
Finalista: Víctor Tendero; Zaira Idáñez (16;17) IES Clara Campoamor d'Alaquàs https://youtu.be/oFqv69TnWKk
2. Premi Entorns familiars i socials: a l'alumnat que ha presentat amb la seua família la millor biografia lectora.
Guanyadora: Júlia Capsir Pastor (5 anys), Vicent Pastor (37) https://youtu.be/3Bq9DDcF8Ig
Finalista: Sònia Alonso Canay (39) Alaquàs https://youtu.be/VkXzyN1z6z4
3. Premi Centre educatiu com a espai de convivència: al grup d'alumnes i personal del centre que ha presentat la millor biografia lectora: pla de lectura de centre, biblioteca escolar, club de lectura escolar, menjador escolar, activitats extraescolars, etc.
Guanyadora: Irene Pomares Rastrollo; Estefanía Rico Chorro; María Dolores Pastor Climent, María Remedios Albert Albert; Edgar Mozas Fenoll (16; 21; 52; 55; 43) Biblioteca IES Victoria Kent, Elx: https://youtu.be/_4MhvdLTp8M
Finalista: Adrián Córdoba Cruz; Alicia Alcaraz González; Santa Domínguez Palop (19;52;42) IES Clara Campoamor d'Alaquàs: https://youtu.be/-Ty2wSIqPc0
4. Premi Entorns d'aprenentatge no formals i informals: al grup d'alumnes i adults que ha presentat la millor biografia lectora en l'entorn de biblioteques, llibreries, associacions, clubs de lectura, cases de cultura, ateneus, municipis lectors i altres espais.
Guanyadora: Esther Casaban Collado (30): https://youtu.be/J2OBuCZdCvI
Finalista: María García Martínez (26) Club de lectura Sherlock: https://youtu.be/HcJS2tqJf8Q
5. Premi Tasca educativa: al grup d'alumnat i professorat que ha presentat la millor biografia lectora d'aula basada en les pràctiques docents.
Guanyadora: Mirella García Lucas (40) Club de lectura en valencià de l'EPA d'Oriola: https://youtu.be/IDIPdn8J4M0
Finalista: Andrea Rubio Martínez; Manuel Santaeulalia Cerezo; Rubén Quintana Castillo; Victoria Ciges Luna (16;16;16;16) IES Clara Campoamor: https://youtu.be/glHW4OP5tJc