El divendres, dia 8 d’octubre de 2021, es va presentar a la Biblioteca municipal ‘Degà Ortiz i Sanz’ el llibre ONOMASTICON AIELONAE. Una aproximació al coneixement a partir de la realitat més immediata. Hem de dir que aquest volum es va maquetar, compondre, imprimir i enquadernar en la impremta Paper Plegat, a Novetlè, en la primavera de 2021. Imprés en paper estucat mate de 150 grams, amb lletra Lato 10 i amb una grandària de 22’5 x 22’5 centímetres, cobert amb cartoné tapa dura.
En l’acte encapçalat per l’alcalde Juanra Espí; la regidora d’educació, Araceli Belda; i el regidor de cultura, Eric Nadal, van participar la nostra secretària Gemma Pou, el nostre company Marc Gandia ─coordinador del llibre─, i Rosa Soler Borderia, exalumna.
El públic assistent, entre el que hi havia gran nombre d’exalmunat, gràcies a les intervencions pogué assabentar-se del contingut del llibre. Un contingut elaborat a partir del treball interdisciplinari i fonamentat en el model de treball dels Aprenentatges Basat en Projectes (ABP) on intervingueren gran nombre de departaments del nostre institut.
Cal destacar que el treball recollit al llibre, naix del Projecte d’Investigació i Innovació Educativa «Onomàsticon Aielonae» realitzat al nostre centre en el cursos 2017-18/ 2018-19, on a partir de la situació inicial de cert «desconeixement» del nostre alumnat de l’àmbit i espai més immediat, així com dels seus noms, es va pretendre millorar aquest fet investigant al voltant dels topònims, de la història, geografia i botànica del terme d’Aielo de Malferit.
A voltant de la «realitat i proximitat més immediata» s’ha tractat l’anàlisi i aprenentatge d’elements relacionats amb el coneixement de la llengua, la història, la biologia, la geografia, l’educació plàstica, el treball material i tecnològic, a més de les seues aplicacions digitalitzades. Un tractament i treball que s’aporta en la publicació i que esperem servesca per tenir «una aproximació al coneixement a partir de la realitat més immediata» dels noms propis ─tant naturals, com dels éssers vius─ d’Aielo de Malferit.
Esperem, per tant, que la feina feta per l’alumnat i el professorat, del nostre institut, junt a la col·laboració especial de l’Ajuntament d’Aielo de Malferit, per la seua implicació i difusió, a més de les entitats col·laboradores que han cregut en el projecte: Conselleria de Cultura, Educació i Esports; Acadèmia Valenciana de la Llengua; Caixa d’Ontinyent; AMPA IES PORÇONS; Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa del Valencià, Escola Valenciana; i IEVA (Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida), servesca per poder donar a conèixer a tot el veïnat d’Aielo, i a qui s’hi aproxime, part dels seus noms de lloc, dels éssers vius, de la cultura, de la història, la geografia i la idiosincràsia que ha constituït els aieloners i ailoneres com a poble i sustenta els fonaments del futur. A més de mostrar el treball interdisciplinari i cooperatiu, fonamentat en un model d’Aprenentatge Basat en Projectes i que ha complert, amb aquesta publicació, la funció d’Aprenentatge Servei, que s’havia proposat.