
Filosofia

Elvira García Bello, Vicente Gomis Seglers, Concha Martínez Hernández, Carlos Pradas Sanchís.
"El primer pas cap a la filosofia és la incredulitat"
Denis Diderot
MATÈRIES DEL DEPARTAMENT
La matèria Valors Ètics pretén promoure la reflexió ètica a partir de la qual orientem la nostra conducta i les relacions interpersonals.
Des d'aquesta àrea s'aporten les bases d'una formació cívic-social que ajudarà a desenvolupar les competències necessàries per a situar-se en una realitat social diversa i globalitzada, contribuint a promoure el pensament crític i autònom, al temps que una actitud responsable amb la seva vida i el seu entorn social i natural. A través d'aquesta matèria l'alumnat aprofundeix en el coneixement i l'assumpció responsable dels seus drets i deures com a persona, com a membre d'un grup i com pertanyent a una societat mundial.
Per tot això, el treball a l'aula desenvolupa l'aprenentatge cooperatiu, el diàleg entre iguals, el debat racional, el treball pràctic a partir de realitats quotidianes. Aquesta metodologia ensenya al nostre alumnat a orientar la seva acció a l'enteniment rebutjant la violència i els prejudicis.
Desaprende: Presentación del proyecto
Desaprende és actualment un projecte interdisciplinari. Sorgeix de les inquietuds de l'alumnat (recollides pel departament de Filosofia), respecte a potenciar el reconeixement i la valoració de la diversitat en el nostre entorn més immediat de l'IES i de poble. Aquesta valoració de la diversitat implica desenvolupar eines per a una convivència respectuosa i tolerant. El grup desaprèn ha participat, des de la seva constitució, en múltiples projectes tant al centre, com al municipi. El següent enllaç recull algunes d'aquestes iniciatives: Activitats de Desaprende: Activitas de Desaprende
Alumnat de anys anteriors, dona la seua visió de la assignatura
L'assignatura de Filosofia de 4t de l'ESO s'entén com el començament d'una reflexió que té continuïtat en el Batxillerat mitjançant l'assignatura de l'
mateix nom, impartida en el primer curs, i a través de la Història de la Filosofia de segon curs.
Però també és una matèria que té un sentit propi o autònom respecte d'aquelles assignatures. D'aquí que els temes que es tracten en els diferents blocs de què consta tractin qüestions netament filosòfiques juntament amb altres de caràcter més psicològic i socialitzador. El que es pretén és dotar aquesta assignatura d'un caràcter propedèutic però també eminentment pràctic, en el sentit que es puga aplicar a la vida i diferents circumstàncies en què es desenvolupa l'alumnat.
La matèria Filosofia persegueix com a objectiu principal la comprensió per part de l'alumnat de si mateix i del seu món. L'alumnat abordarà els grans interrogants, els conceptes especialitzats i les teories que intenten donar resposta a les grans qüestions, com ara l'anàlisi estructural de la filosofia i la ciència, el funcionament de el raonament humà a través de la lògica o el fonament de les nostres estructures polítiques, entre d'altres.
La matèria dota els alumnes i les alumnes d'una actitud crítica que ajuda a no admetre idees que no han estat rigorosament analitzades i evidenciades, a saber pensar, raonar i argumentar amb fonament, coherència i de forma autònoma. La filosofia com saber crític permet comprendre a l'alumnat que les seves idees preconcebudes i, en general, que la tradició, han de ser analitzades com dades la veritat no es pot donar per suposada.
La metodologia i el treball a l'aula remarca la comprensió lectora de textos i la producció de breus redaccions sobre qüestions filosòfiques. Això contribueix a desenvolupar habilitats i competències que seran d'utilitat per al seu últim curs de batxillerat, de la mateixa manera que garanteix que l'individu tingui recursos suficients per formar-se permanentment desenvolupant l'esperit crític i l'autonomia personal.
Aquesta matèria té la funció de completar la formació i maduració filosòfica i integral de l'alumnat mitjançant l'estudi i anàlisi d'alguns dels problemes fonamentals de la història de la pensada, i dels filòsofs que els han tractat amb més encert i el valor els ha convertit en clàssics, és a dir, universals i sempre actuals.
Per a això és idoni l'anàlisi en profunditat de el pensament dels autors i autores vistos des de cada situació sociohistòrica i dotats també de la seva pròpia raó interna.
L'alumnat adquireix competències i habilitats per a l'anàlisi de textos d'un nivell alt d'abstracció, de relació i integració d'arguments en un sistema complex d'idees, i de producció de textos i argumentacions àmplies i ben desenvolupades.
La metodologia aprofundeix en el desenvolupament de les seves capacitats cognitives d'anàlisi, relació i síntesi de tots els continguts abordats. Per a això, es treballa en el fet que la comprensió dels temes tractats sigui significativa i integrada en la realitat de l'alumnat.