ERASMUS+ LANCIANO DEL 20 AL 27 GENER 2023

Del 20 al 27 de gener de 2023, onze alumnes i dos professors de l’IES Francesc Tàrrega vam viatjar a Lanciano, a la regió italiana dels Abruços, com a part de la mobilitat del programa Erasmus+ que es porta a terme en el centre. Ja a finals de 2022 un grup d’estudiants de l’IIS De Titta Fermi de Lanciano van poder vindre a Vila-real i ara tocava anar allà. Es pot afirmar sense cap mena de dubte que ha resultat una experiència ben enriquidora per a tothom, alumnes i professors. Una setmana en la qual s’han pogut compartir experiències, conèixer una altra cultura o veure com es treballa en un altre centre d’un altre país. La convivència amb alumnes i professorat d’altres països europeus ens permet reforçat els nostres lligams, que fomentaran un esperit europeista que permetrà augmentar la consciència de pertinença a una realitat diversa però amb uns valors compartits, com són la democràcia i la llibertat.

La mobilitat va permetre passar un dia a Roma, que va servir per conéixer de primera mà l’art i la història de la ciutat eterna: l’art clàssic, el Renaixement o el Barroc, amb l’ajut dels dos professors del centre, del departament de Geografia i Història. Una visita d’un sol dia però en la qual es van descobrir, entre d’altres, la basílica de Santa Maria la Major, Santa Maria de la Victòria, San Carlo alle Quattro Fontane, la Plaça d’Espanya, el mausoleu d’August, el Castel Sant’Angelo, el Vaticà, Piazza Navona, el Panteó, Sant Lluís dels Francesos, il Gesú, Santa Maria sopra Minerva, la Fontana de Trevi, Piazza Venezia, el Monument a Víctor Manuel II, il Campidoglio, els Fòrums i el Colosseu.

Tocava deixar Roma per anar a Lanciano, la nostra meta. La travessia pels Apenins nevats ens va portar a una xicoteta ciutat mil·lenària on vam ser acollits com a casa nostra i vam descobrir la gran hospitalitat abruçesa. A Lanciano vam poder veure l’ISS De Titta Fermi, les seues instal·lacions, la seua forma de treballar, etc. i el seu patrimoni històric i artístic, que és molt extens. Una ciutat coneguda pel seu milacre eucarístic que va gaudir del seu major esplendor fa temps, però que conserva el seu encant i la seua grandesa en el cor de la seua gent .

Després de ser rebuts de forma oficial per l’alcalde del comune, van ser els mateixos alumnes italians, amb l’ajut de professorat i personal de museus i associacions locals, qui ens van mostrar el seu patrimoni i ens van contar la seua història. Es va començar amb el barri de Lancianovecchio, amb el seu teatre Fenaroli, la Torre San Giovanni, les esglésies de San Agostino i San Biagio, la porta de les muralles de San Biagio, i els carrers amb un encant gòtic intacte. Més tard vam poder descobrir altres barris com Borgo i Civitanova, amb la Catedral de Santa Maria del Pont, construïda sobre tres ponts consecutius, el més antic atribuït a Dioclecià, l’església de Sant Francesc, on es conserva el primer milacre eucarístic, o la visita al Museu Diocesà on tots els alumnes, italians i espanyols, van poder descobrir el seu patrimoni d’una forma diferent. No menys interessant va ser conèixer els voltants: l’abadia medieval de San Giovanni su Venere, la costa dei Trabocchi, unes estructures construïdes per a pescar sense embarcar-se en hivern, San Vito Chietini o la moderna i comercial ciutat de Pescara.

Han pogut aprendre sobre costums, gastronomia, història, llengües, art, geografia d’una forma diferent a com es fa dins de l’aula, però el més important que queda del projecte són les experiències, els aprenentatges, les amistats i els lligams que ens fan millors persones. Millors ciutadans per a una Europa unida i democràtica que fem entre tots i que heretaran estos joves.