“Biblioteca humana”: la violència de gènere en primera persona

Durant la primera setmana de maig, l’alumnat de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, van escoltar el testimoni, en primera persona, de Carmen C., una dona víctima de violència masclista. Carmen ha vingut de la mà de l’Associació Alanna, amb la qual també col·laborem a través de la tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament, Verònica Blanco, amb les xerrades sobre “prevenció de violència de gènere” dirigides a 2n d’ESO.  

Aquesta activitat es diu BIBLIOTECA HUMANA perquè la persona que parla narra la seua experiència com a víctima de violència de gènere -profundament dramàtica en aquest cas-, en primera persona, la qual cosa fa que l’aprenentatge assolit vaja molt més enllà d’una classe teòrica sobre què és o quèno és la violència masclista. Perquè allò vivencial, que es pot sentir, veure i respirar, és molt més significatiu que allò que puga llegir l’alumnat sobre el paper, a les notícies o a les xarxes socials…  

L’associació Alanna acompanya les dones i els menors en el camí de la reconstrucció de les seues pròpies vides, malauradament trencades o greument ferides, i per a dones com Carmen, vindre a l’IES, mostrar-se davant de l’alumnat i contar el que ha patit és, en les seues pròpies paraules, restauratiu i alliberador.  

Tot el professorat acompanyant ha felicitat l’alumnat assistent pel seu comportament i profund respecte, empatia i solidaritat cap al testimoni de Carmen, no sols una dona maltractada psicològica i físicament, sinó també una mare extraordinàriament coratjosa que encara està lluitant per recuperar la custòdia del seu fill adolescent. En definitiva, un relat de vida que els ha impactat i motivat moltes i sentides reflexions.  

Eva Lara, Coordinadora d’Igualtat