Missions de la memòria a l’IES el Quint

El passat 27 d’abril es va celebrar a l’IES el Quint la jornada “Missions de la memòria” dins del projecte “La memòria democràtica a l’aula”.

El curs 2019-20, un projecte interdisciplinari del Quint, “La memòria democràtica a les aules”, va rebre un premi de la Diputació de València per desenvolupar tasques i actuacions relacionades amb la defensa dels valors democràtics i la cultura de la pau. Des d’aleshores, s’han desenvolupat diverses activitats. El nostre objectiu pedagògic és que l’alumnat conega i reflexione amb esperit crític sobre la nostra història recent.  

Dins d’aquesta línia de treball, el dimecres 27 d’abril, el Quint va rebre les “Missions de la Memòria”, un projecte destinat al coneixement de la repressió franquista, promogut i depenent de la Coordinadora d’Associacions Memorialistes del PV, en actiu des del 2010. L’acte, que anava dirigit a l’alumnat dels cursos superiors, probablement es repetirà en cursos vinents, atés l’interés que ha generat. 

En primer lloc, escoltàrem el testimoni d’una veïna de Riba-roja que és neboda-neta d’un represaliat soterrat al cementeri de Paterna (una visita que, per cert, realitzàrem en octubre amb l’alumnat de 4t d’ESO). Després, escoltàrem Daniel Asensi, president de l’Associació de Memòria Històrica de Riba-roja, qui col·labora amb nosaltres en el projecte i ens va mostrar bona part de les trinxeres del terme de Riba-roja.  

A continuació, va exposar la historiadora i arqueòloga forense Arantxa Jansen Pamblanco, qui des del 2019 treballa junt a l’equip ArqueoAntro en la localització, excavació i exhumació de fosses comunes relacionades amb el període del franquisme. A través d’una detallada presentació, Arantxa va explicar com treballen els arqueòlegs forenses en la recuperació dels cossos. I ho va fer extraordinàriament, tant des del punt de vista científic com humà, transmetent a l’alumnat l’autèntic sentit de la reparació per a les víctimes.  

Eva Lara, coordinadora del projecte, lliura un ram de tretze roses a Tina Guillem

Per últim, tinguérem el plaer d’escoltar el testimoni de la periodista, advocada i lluitadora incansable Tina Guillem Cuesta. La seua trajectòria està plena d’experiències. És filla de la ja tristement desapareguda Mari Carmen Cuesta, represaliada pel franquisme i companya de presó i de les Juventudes Socialsitas Unificadas de les conegudes “Trece Rosas”. A dia de hui és una dona jubilada però, com ella diu, no inactiva, de fet, col·labora amb associacions feministes i memorialistes perquè tota la seua família ha sigut, per davant de tot, una ferma defensora dels valors democràtics. Com a colofó, la nostra companya i escriptora Mar Busquets Mataix va llegir un poema dedicat a les “Trece Rosas” que ens va emocionar a totes i tots profundament.   

Volem compartir aquesta experiència amb la comunitat educativa i demanar-ne la col·laboració per continuar en aquesta senda de confirmació dels valors democràtics. 

Eva Lara Català, coordinadora del projecte