Dia Internacional dels Drets Humans

El 10 de desembre, a l’IES BELLAGUARDA d’Altea, celebrem el Dia Internacional dels Drets Humans, volem fer constar que tothom té dret a viure en condicions dignes en un entorn de llibertat. I per cap raó aquests drets han de ser vulnerats. 

A l’hora del pati, les Ambaixadores i Ambaixadors Juniors lleguim un manifest per tal de defensar els drets humans i reivindicar la seua importància en la societat.

Ethan Borja Hewitt

Ambaixador Júnior

MANIFEST PELS DRETS HUMANS – 10 DESEMBRE 2023

Amb motiu de la celebració del dia Mundial dels drets humans, dia 10 de desembre, des de l’IES Bellaguarda volem celebrar aquesta diada alçant la veu a la societat i, sobretot, manifestant el nostre rebuig a totes les violacions de drets humans que ocorren al món.

Fou al 1948, quan després de dues guerres mundials, diverses guerres civils, com la que visqué Espanya de 1936 a 1939, l’Organització de les Nacions Unides decidí redactar la Declaració de Drets Humans, en la qualels Estats es van comprometre a respectar i fer complir el conjunt dels drets humans, civils, econòmics, polítics, socials i culturals, proclamant així el dret a un nivell de vida digne. Tots els drets humans són universals, indivisibles i interdependents i cap no té prioritat sobre un altre. Enguany es compleixen 75 anys d’aquesta Declaració Universal dels Drets Humans que reconeixen en dignitat i valor a totes les persones. 

En aquesta línia, Nelson Mandela assenyalà que privar a les persones dels drets humans, és posar en entredit la seua  humanitat. 

Entre els drets que recull la Declaració Universal es contempla el dret al treball i la protecció en situacions d’atur, el dret a què totes les persones gaudisquen d’un nivell de vida adequat que assegure la seua salut i benestar, especialment en relació a l’alimentació, el vestit, l’habitatge, l’assistència sanitària i els serveis socials necessaris, així com la protecció dels infants, establint mecanismes que vetllen pel seu benestar en el context familiar i social.

Malgrat els anys que du vigent aquesta declaració i la lluita incansable de moltes i molts activistes pels drets humans, continuem vivint violacions dels drets humans diàriament. 

El món pateix en l’actualitat nivells de conflicte violent no vists des del final de la Segona Guerra Mundial, amb un empitjorament de les desigualtats, un augment de la discriminació i el discurs d’odi, impunitat, increment de les divisions i la polarització, a més a més de l’emergència climàtica.  Un dels casos més sagnants és la situació que està patint la població palestina des de la seua ocupació l’any 1948. 

Encara hi ha més vulneracions dels DDHH, com és el fet que més del cinquanta per cent de la població mundial viu a la pobresa. La bretxa creixent entre rics i pobres és una injustícia incommensurable, inqualificable. Una persona a la pobresa extrema no pot viure en condicions de llibertat i dignitat.

Així com tampoc podem oblidar la situació de tantes persones que moren ofegades a la mar, que s’ha convertit en un cementeri marí; aquelles i aquells refugiats que venen fugint de la guerra i la misèria.

Des d’ací, mostrem el nostre compromís d’actuar fermament i amb solidaritat per a contribuir a frenar aquesta injustícia. Exigim el compliment dels Drets Humans, reconeguts jurídicament com a herència natural de tot ésser humà; aquests drets que són inherents a la dignitat humana, la llibertat i la igualtat que comporta; perquè, com diu l’article 1 de la Declaració Universal de Drets Humans:

Tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets i, dotats com estan de raó i consciència, han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres. 

Això significa que tots hem de reconèixer i respectar la nostra humanitat comuna i, sobretot, el fet que, a la vida social, els drets i els deures són inseparables, que els drets dels uns no poden menyscabar els drets dels altres.

Qualsevol pot comprendre que la necessitat dels drets universals i la llibertat són qüestions de sentit comú, sobretot si pretenem que la dignitat s’estenga a tots els éssers humans.