III Trobada de la xarxa de memòria i prevenció del feixisme “Mai Més”

Feixisme Mai Més!

Vinguts d’arreu del País Valencià, més d’un centenar d’alumnes d’un bon grapat d’instituts honoraran a Alcoi el jurament dels supervivents del camp de Mauthausen, reivindicant “l’esperit de solidaritat i unió per continuar la lluita contra l’imperialisme i el fanatisme nacional”. Representen a milers de companyes i companys que, a més d’estudiar i fer exàmens, mantenen viva la flama dels milions d’executats per la barbàrie nazi, entre ells 10.000 republicanes i republicans espanyols assassinats per les seues idees.

Alguns rastregen les històries dels seus avantpassats des de la guerra civil, passant pels camps de refugiats francesos, fins als camps d’extermini de Hitler. D’altres aprofiten per reflexionar al voltant de la condició humana: la dignitat de la persona, la llibertat, el respecte, l’expressió del Mal i la tossuda recerca del Bé, de la bellesa i de la justícia. Hi ha qui impulsa al seu poble la construcció de monuments en record de les víctimes. O qui col·loca Stolpersteine, humils pedres contra l’oblit, prop de la
que fóra la casa dels deportats.

Nosaltres, com que se’ns dóna bé la música, fem concerts commemoratius on interpretem peces relacionades amb l’Holocaust i la deportació. L’alumnat participa de concursos anuals de relats i fotografies, redacta importants treballs de recerca i viatja als camps, per després explicar-ho en documentals. L’objectiu sempre és el mateix, estudiar el passat amb els ulls mirant cap al futur.

Des de Mauthausen, des de Buchenwald, des de Ravensbrück, des de Sachsenhausen, des de Dachau o des d’Auschwitz; les víctimes i els supervivents ens expliquen que tot va començar de la mà de la intolerància i el discurs de l’odi. I amb el beneplàcit de la neutralitat i la no-intervenció.

El racisme, la xenofòbia, l’homofòbia o el masclisme; que avui, com ahir, trauen el cap a cada racó; poden reclamar la paternitat d’aquella barbàrie. Els camps d’extermini i les cambres de gas no van ser l’obra personal d’un boig. Calen milions de complicitats i indiferències per construir l’infern. I només la tasca pacient de l’educació, la cultura, la tolerància i el compromís poden derrotar la ignorància que engendra el feixisme.

Per a l’IES Andreu Sempere d’Alcoi és un orgull fer d’amfitrions, el proper 10 de desembre, a la III Trobada de Joves de la Xarxa MAI MÉS, de Memòria i Prevenció del Feixisme. Un crit d’esperança, carregat de futur:

“Visca la solidaritat internacional! Visca la llibertat!”