Editadona 2020

8 de març i La Teixidora conviden l’alumnat de l’Andreu Sempere a feminitzar la Viquipèdia

 Es tracta de visibilitzar la tasca de les dones de l’Alcoià i el Comtat a la xarxa

Les i els alumnes de 3r de l’ESO han treballat a l’aula prèviament sobre la guia de carrers a al ciutat per quantificar la presència femenina

 

Aquesta setmana hem rebut a l’IES Andreu Sempere la visita dels col·lectius 8 de març i La Teixidors, dos associacions impulsores de l’Editadona d’Alcoi. Un projecte que tracta de compensar la infrarepresentació de les dones de les nostres comarques a les xarxes, en comparació amb la presència dels homes.

Asun i Edurne ens han explicat que la presència de les dones a la coneguda enciclopèdia online és només d’un 6% del total de les persones de les nostres comarques que hi apareixen. Una situació que és reflex d’una societat que menysprea la feina de més de la meitat de la societat. Es tracta sols d’un exemple, però molt representatiu, del que passa en el nostre dia a dia a tots els àmbits.

Per això, i a les portes d’un nou 8 de març, un conjunt d’associacions s’han organitzat per dur endavant una viquimarató d’edició conjunta, el proper dissabte dia 7 al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de Valencia (UPV). Per tal d’incorporar a la Viquipèdia biografies de dones rellevants de la nostra història i del nostre present. Podeu trobar més informació al següent enllaç https://editadonaalcoi2020.wordpress.com/

L’alumnat ja estava prèviament sensibilitzat amb el tema perquè també elles i ells havien quantificat aquesta realitat, en aquest cas a través de la guia de carrers d’Alcoi. De fet havien fet a l’aula un treball per concloure que dels 157 carrers dedicats a personatges històrics, només 12 rendeixen homenatge a dones, un 7% del total. Un personatge ínfim que han volgut compensar fent propostes de dones, que al seu entendre, també mereixen retolar un carrer. El resultat l’han traslladat a un blog, que no és més que un primer esborrany de propostes que continuaran treballant: https://feminitzaalcoi.blogspot.com/