Un manera d’entendre el passat és posar-se en el lloc dels que van viure els esdeveniments més transcendentals de la nostra història. Els alumnes de FPB2 del mòdul de Comunicació i Societat s’han posat en la pell dels soldats i les infermeres de la Primera Guerra Mundial (1914-18) i han confeccionat una carta escrita des d’una trinxera o la rereguarda d’un dels fronts del conflicte.
Durant la preparació prèvia per realitzar la feina, els alumnes van atendre a les explicacions sobre les causes i conseqüències de la guerra i les fases del conflicte. També van visionar diferents materials audiovisuals que oferien informació sobre les condicions de vida a les trinxeres, les principals batalles o les noves armes emprades.
Amb tota aquesta informació, els alumnes estaven preparats per a imaginar-se com seria viure la guerra en primera línia. Era el moment de ser creatius i inventar-se un personatge i els destinataris als quals anava dirigida la carta. Els personatges creats pertanyen als dos fronts principals de la guerra, i expressen sensacions d’eufòria però també de desolació, de por i d’impotència. Les cartes s’han elaborat utilitzant diferents eines digitals. Per a donar-li un cert aspecte d’autenticitat a la carta, els alumnes han emprat fons que simulen paper envellit i tipografies que imiten l’escriptura a mà.
L’experiència ha estat molt enriquidora per als alumnes, perquè els ha permet treballar l’ODS 16, PAU, JUSTÍCIA I INSTITUCIONS SÒLIDES, i connectar els fets passat amb l’actualitat, especialment amb el conflicte bèl·lic que estem patint a Europa.
Departament de Geografia i Història.