Presentació
L'IES Joan Coromines està situat al bellmig de Benicarló, al Passeig Marítim, a molt poca distància de la mar i de les parades de l'autobús de Peníscola i Vinaròs.
Encara que va ser el primer institut a Benicarló, el nostre esperit inquiet i innovador fa que comptem amb unes instal·lacions que permeten metodologies pedagògiques sempre a l'avantguarda.
El nostre alumnat pot entrar al centre en dotze anys a primer d'ESO i no abandonar-lo fins als vint, després de cursar batxillerat o formació professional.
Vos convidem a entrar i conéixer tota l'oferta formativa i els trets que ens caracteritzen.
Qui som?
Trets d'identitat
Som un centre no confessional en què respectem totes les creences, tant agnòstiques com atees o religioses. La llengua de relació del nostre centre és el valencià.
El nostre centre observa i promou els valors democràtics següents:
-
Respecte i estima per la dignitat humana
-
Llibertat d'expressió
-
Justícia
-
Tolerància
-
Participació activa en la vida acadèmica i social
-
No discriminació per raons d'ètnia, sexe, aspecte o nivell d'aprenentatge
-
Respecte i estima per l'entorn més pròxim (espais del Centre i espais externs on es desenvolupen activitats del mateix extraescolars: ciutat, platges, entorn natural)
Criteris pedagògics
-
El professorat utilitzarà una metodologia activa en què l'alumnat siga el protagonista i puga rebre una atenció individualitzada.
-
Capacitar l'alumnat perquè desenvolupe una visió crítica de la societat mitjançant el debat de temes com la manipulació de la informació, les modes, el consum, etc.
-
Orientar l'alumnat professionalment des de les sessions de tutoria minimitzant la pressió de la competitivitat que sembla el valor principal de la societat actual.
-
Integrar tot l'alumnat tant estrangers com amb qualsevol problema d'aprenentatge o discapacitació, mitjançant l'ús responsable i organitzat dels professors de reforç.
-
Promoure en l'alumnat el respecte i la tolerància envers els companys, professors i altre personal del Centre. Seran sancionades les accions agressives contra la integritat física o mental dels altres.
-
Fer seguiments de proximitat de tots els problemes disciplinaris o d'aprenentatge en reunions periòdiques dels equips docents dels grups implicats.
-
Fomentar l'ús d'un llenguatge no sexista i el gust per una expressió clara i precisa.
Innovació educativa
Aprenentatge Basat en Projectes · ABP
- A través d'aquest mètode de treball globalitzador al Coromines es pretén tornar el protagonisme a l'alumnat, fent-lo responsable del seu propi aprenentatge.
- Treballant en projectes els membres de l'alumnat aprenen a pensar per ells i elles mateixes, a investigar i a aprendre dels seus errors i dels seus encerts.
Treball per àmbits
- L’àmbit, com a unitat curricular, es defineix com un mitjà que permet integrar els aprenentatges bàsics de diverses matèries i impartir-los de manera globalitzada i integradora, amb la qual cosa es fomenta el desenvolupament integral de l’alumnat.
- Aquesta organització curricular permet diverses possibilitats d'agrupació de diferents matèries en àmbits, amb dues o més matèries a cadascun d’ells, i la possibilitat de desenvolupar-los en règim de codocència, amb la participació simultània de més d’un professor o d’una professora en la mateixa aula.
Integració de les TIC al centre
Justificació. Societat de la informació.
-
Donar resposta al vertiginós avanç científic en el marc socioeconòmic actual i l'ús generalitzat de les potents tecnologies de la informació i comunicació (TIC).
-
Tenir en compte els seus efectes en el món educatiu i, posteriorment, laboral, on creix la importància de l'educació a través dels mitjans de comunicació i del ciberespai.
-
Oferir la formació que exigeix avui dia i aprofitar els avantatges que aporten els nous recursos tecnològics
-
Aplicar metodologies d'ensenyament/aprenentatge, que amb el suport de les TIC evolucionen cap a una nova pedagogia centrada en l'activitat creativa/crítica/aplicativa de l'estudiant.
-
Ensenyar a l'alumnat a llegir, escriure, informar-se i construir els seus coneixements amb suport de les TIC (alfabetització digital)
Raons per a la integració de les TIC
-
La necessitat de proporcionar una alfabetització digital a l'alumnat
-
Aprofitar els avantatges que aporten les TIC a professorat i estudiants a l'hora de processar informació
-
Aprofitar la seua potencialitat didàctica. Les TIC resulten imprescindibles per poder aplicar les noves metodologies d'ensenyament centrades en l'aprenentatge autònom i col·laboratiu i la gestió del coneixement.