La professora de matemàtiques Oreto Cervera de l’IES Eduardo Primo Marqués s’ha traslladat durant una setmana a la ciutat de Nuremberg (Alemanya) per compartir i aprendre experiències pedagògiques amb els seus col·legues de l’institut Johannes Scharrer Gymnasium gràcies al programa Erasmus+. Es tracta d’una mobilitat del tipus jobshadowing que consisteix a acompanyar els professors amfitrions a les seues classes per observar el seu funcionament normal, fer una immersió en el seu sistema educatiu i prendre aquelles pràctiques que poden ajudar a millorar el treball com a docent.
És important saber que l’educació és una competència dels estats federats alemanys, fet que provoca que el sistema educatiu presente algunes diferències dins del mateix país.
A l’Estat de Baviera, Bayern, que és on es troba este centre, l’educació secundària es pot cursar en tres tipus diferents de centre educatiu. En primer lloc trobem els Hauptschule on els alumnes accedeixen a una formació professional bàsica des dels 10 fins als 15 anys; en segon lloc els Realschule on els alumnes obtenen el títol Reife d’ensenyaments professionals de grau mitjà als 16 anys; per últim hi ha els Gymnasium on els alumnes obtenen el títol Abitur als 18 anys que els permet l’accés a la universitat.
El primer dia va participar en un projecte de l’assignatura d’anglès on els alumnes de cinquè grau (11 anys) havien de preparar una presentació en grup sobre una regió del Regne Unit. Consistia en la creació d’un personatge que relatara en primera persona com es viu a les diferents ciutats que allí hi ha. Tenien les tasques pautades per a cada dia, de forma que ells sabien què havien de fer de forma autònoma.
El segon dia va conèixer les classes de matemàtiques de dos professors diferents, Robert i Claudia, cadascun amb alumnes de diferents edats. Tot i això, en ambdós casos sorprenia el respecte que es té al docent ja que de forma autònoma guarden silenci, aprofiten el temps que se’ls deixa per fer les tasques a classe i insisteixen a participar en el desenvolupament de la classe. Els professors van confensar que no comencen l’institut així, però que gràcies a l’esforç conjunt de tots els docents al principi de l’etapa, els alumnes comprenen què s’espera d’ells i els avantatges que tenen si ho compleixen.
El tercer dia va reduir el nombre d’hores lectives per poder conèixer un poc de la historia i la cultura de Nuremberg. Es tracta d’una ciutat emmurallada que gràcies al comerç i l’artesania gaudí de gran esplendor des de l’etapa medieval fins al Renaixement, i que va ser el bressol de grans artistes com Albert Durero.
Tot i això, en l’època més recent és més coneguda pel seu paper a la II Guerra Mundial. Va ser elegida per Adolf Hitler com a principal seu propagandística del seu partit, i per això, quan va esclatar la guerra, va ser molt castigada pels bombardejos del bàndol aliat i va ser la segona ciutat més destruïda del país per darrere de Dresden. A la fi d’este conflicte, va acollir els judicis als responsables nazis, com a símbol de la ruptura amb eixa ideologia.
El dijous es va organitzar un taller sobre les falles de València amb els alumnes de l’optativa de llengua castellana. Alguns d’ells ja les coneixien, altres es van sorprendre amb tot l’espectacle de música, pólvora, i tradicions que envolta la festa. Amb l’objectiu de fer-los partíceps des de la distància, se’ls va proposar una activitat creativa de personalització del mocador faller. Va ser molt sorprenent la qualitat dels resultats!
Arribà l’últim dia, i sols quedava acomiadar-se amb enorme agraïment dels alumnes i companys que van acollir la nostra professora. Segons ella, ha sigut una experiència molt enriquidora en tots els sentits; valorar l’educació com a pedra angular d’una societat, o recordar el passat per aprendre al present i millorar el futur, són alguns dels valuosos aprenentatges que s’endurà.





