Escola verda-Escola sostenible

Un dels objectius que es proposem des d'aquesta escola és el de contribuir a la sostenibilitat des de l’educació i amb el reconeixement de l'escola com a  agent de canvi en el poble i la societat en general. En aquest curs 2020-2021 en el procés d'elaboració del Projecte de Medi Ambient de la nostra escola i al mateix temps, junt amb l'Ajuntament el Pla de sostenibilitat de recursos, eficàcia energètica i tractament de residus que apareix en el nou ROF de centres docents (article 67).

Amb aquests 2 projectes volem promoure un canvi en la cultura de centre a través de quatre contextos d’acció: el currículum, l’organització i la participació, la gestió sostenible de recursos i materials i la implicació en l’entorn. Així doncs, entén que el procés educatiu que ha de provocar aquest canvi no només es dóna a l’aula, sinó també en tots els moments i espais de la vida escolar.

     El nostre treball consisteix en educar en el respecte i cura de l’entorn. Definim l’educació ambiental com un eix transversal que ha d’implicar de forma activa i cooperativa a tota la comunitat docent en tots els àmbits de la vida de l’escola. Tenim la voluntat de millorar l’escola d’acord amb els nous reptes de l’educació i ho fem a través de l’objectiu de sensibilitzar i dinamitzar a la comunitat educativa per tal que incorpore els principis i els valors de la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida escolar.

Per això, la nostra missió per aconseguir ser una escola sostenible parteix de 2 objectius claus com són:

  1. Impulsar actuacions relacionades amb la conservació del medi ambient i el desenvolupament sostenible (reciclatge, compostatge, reciclar taps, piles, mòbils...i més coses que generem dia rere dia).
  2. Impulsar i promoure actuacions relacionades amb la conservació del medi ambient i el desenvolupament sostenible, en referència al consum adequat de recursos materials, aigua i energia, a la gestió ecològica dels residus i a la utilització de materials no contaminants, reciclables o reutilitzables en col·laboració amb les famílies, les administracions locals, altres centres docents o amb entitats i organismes públics o privats.

Tant és així, que des de l'escola volem seguir els Objectius de desenvolupament sostenible de 2030 (ODS 2030) per intentar des del nostre àmbit impulsar una cultura de la sostenibilitat, una cultura en construcció, que suposa repensar com organitzem la nostra societat i les nostres vides, de manera que trobem solucions que augmenten la nostra qualitat de vida i que minimitzen els impactes que degraden el medi i els recursos. Té a veure amb noves maneres de veure el futur comú i de participar en la resolució de problemes (repensar, experimentar, innovar). Per aconseguir un món més sostenible l’educació no ha de perpetuar un sistema que no funciona, sinó formar persones que siguen motor de canvi i capacitar-les per a l’acció conscient. Serà un camí llarg i difícil, però pensem que amb xicotetes accions podem introduir al nostre alumnat en aquesta cultura de la sostenibilitat amb la finalitat de:

  • Desenvolupar una mirada crítica sobre el que fan.
  • Obrir horitzons de possibilitats sobre el que fan i poden fer.

En definitiva, des de l’escola tenim el compromís de continuar treballant per tal que l’educació per a la sostenibilitat forme part dels principis bàsics del nostre projecte educatiu.

Alguns dels objectius generals que pretenem a través d'un ventall d'iniciatives de millora de la pròpia escola i de l'entorn són:

  • Tenir cura de l’hort ecològic, tant a infantil com a primària.
  • Construcció de l'hort vertical per a la plantació de plantes aromàtiques autòctones.
  • Reparació / formació sobre el compostatge al llarg de les diferents estacions (el curs que ve tindrem ja la màquina de compostar a la nostra escola).
  • Tenir cura dels espais enjardinats i fer un estudi dels arbres del pati.
  • Celebrar la setmana del Medi Ambient.
  • Potenciar dins l'assemblea de delegats i delegades i de la Comissió del Menor, el Comitè Verd d’alumnat.
  • Continuar amb la recollida selectiva de matèria orgànica, paper i plàstics, procurant disminuir el màxim els residus.
  • Visitar mensualment l'ecoparc i portar tots els residus que hem generat.
  • Avaluar els residus que genera cada aula i el centre en general. Quantificar i valorar les nostres accions.
  • Fer difusió d’activitats relacionades amb el medi ambient.
  • Visitar el Jardí Botànic de València.
  • Promoure campanyes de sensibilització: estalvi de llum, calefacció, aigua, bosses de plàstic, esmorzars saludables.
  • Conèixer l’entorn de l’escola i si és possible actuar en ell.
  • Realitzar una vegada a l'any una eixida de convivència a una zona natural i conviure durant 2 dies enmig de la natura.
  • Participar al concurs de "La natura a l'horta" promogut per la Coordinadora pel valencià de l'horta nord.
  • Fomentar el consum responsable.
  • Generalitzar l’ús de la carmanyola pels esmorzars i berenars.
  • Generalitzar l'ús de botelles d'aigua reutilitzables.
  • Fer els dimecres el dia de la fruita a l’escola, en l'esmorzar. En un futur ampliar algun dia més.
  • Desenvolupar uns bons hàbits i actituds ecològics i socioambientals.

"Procurem sempre que els nostres actes deixen una empremta verda en el nostre camí"

DIES COMMEMORATIUS MEDI AMBIENT I SOSTENIBILITAT 

CARTELL SETMANA DE LA MOBILITAT
DIA MUNDIAL DE LA PROTECCIÓ DE LA NATURA

LA PATRULLA VERDA DEL CEIP DOCTORA ANNA LLUCH

IMG_20230223_160425

CELEBRACIÓ DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT 2022

Per b_tomas | 16 de juny de 2022

A la nostra escola hem celebrat el dia Mundial del Medi Ambient a través del treball del llibre i cd de Dani Miquel Desfem. El mestre de música, Jordi ha preparat les cançons i els balls que hem realitzat al pati de l’escola.

LA COMPOSTERA VA DONANT ELS SEUS FRUITS

Per b_tomas | 16 de maig de 2022

Els dimecres seguim tirant els desfets produits el dia de la fruita (restes de fruita, pells, pinyons…) i cada setmana 2 alumnes d’un grup de primària els toca baixar i fer a trossets els desfets per a desprès tirar-los a la compostera, posar fulles i moure l’interior de la compostera per a que es vaja … Read more

POSEM EN FUNCIONAMENT LA COMPOSTERA

Per b_tomas | 2 de desembre de 2021

Aquest curs a la nostra escola ja hem començat a COMPOSTAR, una acció més dins del Projecte d’Hort Escolar Ecològic i impulsat per la Comissió de Medi Ambient i Sosteniblitat. Hem començat els dimecres amb els residus del dia de la fruita. Cada dimecres els representants de la Patrulla Verda d’una classe de primària baixen … Read more

CURS COMPOSTATGE

Per b_tomas | 15 de juny de 2021

FORMACIÓ COMPOSTATGE  Hui part del nostre professorat ha fet la formació en Compostatge, gràcies a l’Ajuntament d’Alfara del Patriarca, la Mancomunitat del Carraixet i Tetma. Ha estat una formació molt profitosa. Ens han ensenyat com compostar i com utilitzar la COMPOSTERA que el nostre centre tindrà per al curs 2021-2022 dins del Projecte de l’Hort … Read more