APRENENTATGE SERVEI (AGENDA ODS 2030)

"RED IBEROAMERICANA DE INNOVACIÓN E INVESTIGACIÓN EDUCATIVA"

A partir d'ara (març 2023) la nostra escola forma part de la Red Iberoamericana d'Innovació Educativa on pretendrem generar coneixements , reconèixer i difondre propostes i bones pràctiques innovadores i possibilitar espais de diàleg per a crear aliances. Totes aquestes relacionades amb la ciutadania global i els ODS, les competències del segle XXI, la innovació digital, el lideratge educatiu i les pràctiques innovadores exitoses.

Aquesta estarà formada per centres que pertanyem als estats iberoamericans i impulsada pel Ministeri d'Educació d'Espanya i la OEI (Organització d'Estats Iberoamericans). Els centres pilots serem els 10 centres finalistes dels premis dels ODS als centres educatius.

https://oei.int/oficinas/secretaria-general/noticias/la-oei-y-el-ministerio-de-educacion-y-formacion-profesional-de-espana-lanzan-red-iberoamericana-de-innovacion-e-investigacion-educativa

https://www.eltiempo.com/amp/vida/educacion/nace-la-red-iberoamericana-de-innovacion-e-investigacion-educativa-748813

https://www.forbes.com.mx/nace-la-red-iberoamericana-de-innovacion-e-investigacion-educativa/amp/

https://oei.int/publicaciones/explorando-la-educacion-para-el-desarrollo-sostenible-y-la-ciudadania-mundial-en-iberoamerica

 

CURS 2022-2023

Aquest curs la nostra escola està col·laborant dins d'un projecte d'Aprenentatge Servei realitzat pel programa de Formació i Qualificació Bàsica de Fusteria i moble de l'Escola de Formació Professional Misericòrdia de Diputació de València i el seu alumnat, i promogut per l’àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat del Carraixet anomenat "Un hotelito...mil insectos más. Aves de Barrio".

https://www.hortanoticias.com/alumnos-de-primaria-de-alfara-del-patriarca-colaboran-en-la-construccion-de-cajas-nido-para-aves/

http://www.appalfara.es/contenidos/noticias/ca/406

El 27 d'octubre, el nostre alumnat va tindre la 1ª pressa de contacte amb el projecte, ja que en el nostre centre és on es van a instal·lar els hotels d'insectes.

Els objectius de la iniciativa són fomentar la biodiversitat, fer front al canvi climàtic, ajudar a erradicar la pobresa i reduir les desigualtats.

 

Una volta iniciada aquesta col·laboració, des del nostre centre i amb el nostre alumnat hem iniciat el nostre projecte per a estudiar la biodiversitat del nostre entorn i així millorar la salut de les persones i de la flora i fauna que hi habita.

L'alumnat de 5é i 6é està molt motivat ja que són els que vehicularan el projecte i seran el nexe d'unió entre l'alumnat del programa de Formació i Qualificació Bàsica de Fusteria i moble de l'Escola de Formació Professional Misericòrdia i la resta d'alumnat de l'escola.

 

El nostre projecte: "UN MUNT D'INSECTES AL NOSTRE HORT"

(que es desenvolupa i parteix del projecte d'Aprenentatge Servei "Un hotelito...mil insectos más. Aves de Barrio" realitzat pel programa de Formació i Qualificació Bàsica de Fusteria i moble de l'Escola de Formació Professional Misericòrdia de Diputació de València i el seu alumnat)

1ª FASE:

Vam rebre a l'escola la visita de l'alumnat del programa de Formació i Qualificació Bàsica de Fusteria i moble de l'Escola de Formació Professional Misericòrdia de Diputació de València amb les seues 2 mestres Pino i Ana, desprès vam visitar els jardins de l'Ajuntament i a l'Olivera del carrer Puntarró per a conèixer els llocs on es podrien instal·lar les construccions del projecte d'Aprenentatge Servei de l'alumnat de Fusteria i Moble.

Quan van arribar a l'escola, una representació de l'alumnat de 5é i 6é els van rebre, es van presentar i els van explicar tot el que portem anys fent a l'escola relacionat amb el Medi Ambient i la Sostenibilitat. Els nostres xiquets/es els van explicar el projecte de l'hort, la compostera, el reciclatge, la patrulla verda, la renaturalització del pati d'infantil i moltes més coses que s'estan fent a les aules.

Desprès l'alumnat de Fusteria i moble de l'Escola de Formació Professional Misericòrdia van contar que és el que ells fan i aprenen a través de l'Aprenentatge Servei, que és tot el projecte que ells desenvolupen "Un hotelito...mil insectos más. Aves de Barrio". En eixe moment ens van dir quina era la nostra funció a partir d'ara. I la 1ª funció era des de novembre a gener recopilar els materials necessaris per poder posar dins dels hotels d'insectes. A l'entrada de l'escola ho hem preparat per a que poc a poc l'alumnat vaja portant els materials.

A partir d'ací va començar una visita per tota la nostra escola on van veure insitu el nostre hort, els possibles llocs on col·locar els hotels d'insectes; a continuació vam anar caminant fins l'Olivera que és on desenvoluparem el nostre projecte d'infantil i 1r cicle a través del conte "La comunitat de l'Olivera" on ens col·laboraran amb nosaltres construint caixes niu i menjadors per a pardalets i per últim vam anar als Jardins d'Alfara on també s'instal·larà un hotel d'insectes.

Visita per la nostra escola

Visita a l'Olivera

Visita als Jardins de l'Ajuntament

I vam acabar amb una xicoteta assemblea en el pati d'Infantil de la nostra escola, on vam resumir la visita i on es va explicar que era allò pròxim. A partir d'ací nosaltres inicarem el nostre projecte "Un munt d'insectes al nostre hort" on partir d'ara en les diferents aules treballarem la Biodiversitat del nostre entorn i estudiarem els diferents insectes que habitaran en els hotelets que ens instal·laran.

2ª FASE:

Dimecres 1 de febrer el nostre alumnat de 5é i 6é de primària van visitar l'Escola de Formació Professional Misericòrdia i al seu alumnat  del programa de Formació i Qualificació Bàsica de Fusteria i moble on ells/es estan treballant en el seu projecte d'aprenentatge servei  "Un hotelito...mil insectos más" i on estan construint els hotels d'insectes i les casetes niu que al mes de març instal·laran al nostre centre i al poble i que ajudaran a mantenir, respectar i cuidar la biodiversitat del nostre entorn.

A més, el nostre alumnat va portar tot el material necessari per a l'interior dels hotels d'insectes que l'alumnat de tota l'escola va estar recollint durant 2 mesos (taps de suro, llavors de plàtan, garrofes, mimbre, corda...) i dels que s'ha arreplegat gran quantitat.

L'alumnat va veure allí en el taller el treball de l'alumnat de Fusteria i moble i com estaven avançant els hotels i van ajudar a l'alumnat a anar reomplint el material de cada hotelet. A més van recollir les cases niu que al mes d'abril penjarem a l'olivera d'Alfara vehiculant amb el conte "La comunitat de l'Olivera".

   

 

3ª FASE:

Paralel·lament al Projecte d'Aprenentatge Servei de l'alumnat de l'Escola de Formació Professional Misericòrdia, nosaltres a la nostra escola anàvem avançant en el nostre projecte d'aprenentatge servei "Un munt d'insectes al nostre hort" que es porta a terme des d'infantil a 6é, i segons el seu curs s'estan treballant els insectes que tenim al nostre entorn i que seran els habitants dels hotels. A més, d'ara fins a final de març tenen la missió d'investigar i fer murals i cartells explicatius dels diferents insectes.

4ª FASE:

Nosaltres seguim avançant des de l'escola en el nostre projecte i l'alumnat de l'Escola de Formació Professional Misericòrdia perfila la construcció final dels hotels d'insectes i les caixes niu i la finalització del seu projecte.

Estem molt orgullosos i orgulloses del gran treball de l'alumnat de fusteria i moble, ja que a través del seu projecte d'aprenentatge servei ens estan donant l'oportunitat de conèixer tot el procès de construcció, els materials necessaris i la classificació dels diferents insectes que poden habitar-hi.

5ª FASE:

Ha finalitzat l'última fase d'instal·lació d'hotels d'insectes pol·linitzadors i casetes de fusta per a aus. En aquesta iniciativa ha col·laborat l'Ajuntament d'Alfara del Patriarca i ha participat activament l'alumnat del CEIP Doctora Anna Lluch, centre on s'han instal·lat les construccions de fusta. Les casetes de fusta, abeuradors i cartells per a arbres han sigut situats també als Jardins de l'Ajuntament.

6ª FASE:

Una volta acabada la instal·lació i el projecte "Un hotelito...mil insectos más" realitzat pel programa de Formació i Qualificació Bàsica de Fusteria i moble de l'Escola de Formació Professional Misericòrdia de Diputació de València i el seu alumnat, i promogut per l’àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat del Carraixet, nosaltres seguim treballant de manera activa el nostre projecte "Un munt d'insectes al nostre hort" on l'alumnat de 5é i 6é segueix acabant el lapbooks de cada insecte que tindrem als hotelets.

I a continuació, l'alumnat de 5é i 6é ha anat a les diferents aules d'infantil i primària a presentar i donar a conèixer els insectes que a partir d'ara habitaran als nostres hotelets i sobretot a recordar la funció tan important que van a fer els hotelets als nostres horts i dins la nostra escola.

Resum: Els hotels d’insectes són refugis artificials per a diverses espècies d’insectes i altres artròpodes que necessiten forats i galeries excavades a la fusta morta per reproduir-se i passar l’hivern. Actualment, moltes d’aquestes espècies tenen dificultats per trobar els refugis i la fusta morta necessària per a la seua supervivència, és el cas, per exemple, de les abelles solitàries, grans pol·linitzadores i essencials per la supervivència de moltes plantes i cultius.

Les espècies que s’instal·len als hotels d'insectes també ens poden ajudar a mantenir a ratlla les plagues perjudicials per a les plantes de l’hort o el jardí com les cotxinilles o els pugons, ja que moltes són carnívores. A més, els hotels d’insectes són molt beneficiosos per augmentar la biodiversitat, ja que no només afavorim les poblacions d’insectes sinó que tot l’ecosistema ix beneficiat, especialment els ocells -com les orenetes- que s’alimenten d’insectes.

En definitiva, un gran encert aquesta col·laboració, ja que portàvem 2 anys intentant trobar la manera de donar aquesta oportunitat al nostre alumnat.

 

TALLER DE CUINA: ELABOREM AMB VERDURES I FRUITES BITXOS I INSECTES QUE ES TROBAREM ALS HOTELS D'INSECTES