COOKING THE PAST
IES Tirant lo Blanc – Gymnasium Dresden-Johannstadt – 2024/25
Durant la setmana del 24 al 28 de març, els nostres xics i xiques de 3ESO del grup d’Alemany, van viatjar a Dresden acompanyats de Patricia, la seua professora d’Alemany, i Paco F, el vicedirector del centre. En Dresden van tindre l’oportunitat de submergir-se en la cultura alemanya a través de la gastronomia, la convivència i l’intercanvi de coneixements.
El programa va començar amb una càlida benvinguda i una introducció a la importància del pa en la cultura alemanya que es va completar amb un treball d’experimentació fotogràfic amb diferents pans i objectes. Al llarg dels dies, els participants van treballar en equips, continuant el llibre de receptes tradicionals tant alemanyes com espanyoles que ja van començar en la mobilitat anterior, descobrint sabors autèntics. A més, es van dur a terme reflexions sobre l’evolució de la gastronomia i el seu paper en la sostenibilitat, explorant formes innovadores de reinterpretar plats tradicionals amb ingredients de temporada i tècniques més responsables amb el medi ambient.
Un dels moments més creatius de la setmana va ser el taller experimental de creació multimèdia a partir del pa amb l’equip d’Edugrapes. A través d’esta activitat, els participants van explorar la relació entre la gastronomia i l’art, utilitzant diferents tipus de pa i altres aliments com a matèria primera per a generar, sons i experimentar amb ells fins a crear una xicoteta mostra multimèdia. Esta experiència va permetre reflexionar sobre el simbolisme del pa en la cultura i el seu potencial com a element artístic i comunicatiu.
Les activitats no es van limitar a la cuina. També va haver-hi visites culturals a llocs emblemàtics del centre històric de Dresden, el barri de Neustadt, el mercat ambulant setmanal del parc del Großer Garten i l’Hygienemuseum on es va poder apreciar la fusió entre tradició i modernitat a la ciutat.
Més que un simple intercanvi gastronòmic, esta mobilitat Erasmus es va convertir en un espai de connexió i aprenentatge, en el qual la gastronomia va servir com un pont entre cultures i com una ferramenta per a imaginar un futur més sostenible.
Ací teniu algunes fotos que il·lustren les activitats que Ainhoa, Aitana, Marcos, Olímpia i Santi han estat fent durant la setmana:


Gymnasium Dresden-Johannstadt – IES Tirant lo Blanc – 2024/25
La mobilitat Erasmus+ celebrada al gener de 2025 a Elx, en col·laboració amb el Gymnasium Dresden-Johannstadt de Dresden, ha sigut una experiència enriquidora per a tots els participants. Durant cinc intensos dies, els nostres xics i xiques de l’assignatura optativa d’Alemany de 3r d’ESO i els seus homòlegs alemanys han treballat conjuntament en l’elaboració d’un llibre de cuina il·lustrat, combinant la gastronomia local amb el disseny i la fotografia. A més, els nostres xics i xiques de FPB de Cuina han col·laborat en la preparació i el cuinat dels plats que formaran part del llibre.
El programa ha inclòs també diverses visites culturals, com l’excursió a la Vila Joiosa, amb la visita a la fàbrica de xocolates Valor, la ruta guiada pel centre històric d’Elx i la visita al museu de Puçol, permetent als participants conéixer millor la història i tradicions de la regió. La mobilitat ha fomentat la creativitat, la cooperació internacional i l’aprenentatge pràctic, brindant una oportunitat única per a la immersió cultural i el desenrotllament de noves habilitats.
L’ambient de col·laboració i l’entusiasme han sigut clau per a l’èxit del projecte, culminant amb la presentació dels treballs i el cuinat dels plats al costat de l’alumnat de FPB. Sens dubte, esta experiència ha deixat una petjada inesborrable en tots els que van formar part d’ella. Ací teniu algunes fotos de les activitats de la setmana:










Al març, els professors Patricia Alonso i Paco Fernández acompanyaran a l’alumnat participant del Tirant a Dresden, per a reunir-se amb els seus nous companys i continuar treballant amb ells en este magnífic projecte Erasmus.
SUSTAINABLE SCHOOLS
Collège Danielle Mitterrant – IES Tirant lo Blanc – 2024/25
Partit de tornada
Enguany, l’Institut Tirant lo Blanc d’Elx ha tingut l’honor i el plaer de participar en la segona part del projecte Erasmus que va començar amb la visita en l’Institut Mitterrand de Dax el mes de maig del curs passat. Esta col·laboració ha sigut una experiència enriquidora tant per a l’alumnat com per al professorat, i ha deixat una empremta inesborrable en tots nosaltres.
Durant la nostra estada a Elx, ens centrem en el projecte de l’Hort, una iniciativa que ens ha permés aprendre sobre agricultura sostenible i el treball en equip. Participem activament en la plantació, cura i manteniment de l’hort, adquirint coneixements pràctics i teòrics sobre la importància de la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. Esta activitat no sols va fomentar la col·laboració entre els alumnes dels dos instituts, sinó que també va reforçar els llaços d’amistat i cooperació. Ah, i també vam fer un espantaocells… Buh!
A més de les activitats en l’institut, vam tindre l’oportunitat de fer dos excursions inoblidables. La primera va ser a València, on visitem el Jardí Botànic i la Ciutat de les Arts i les Cienccias, on vam veure una pel·lícula en la pantalla gegant de l’Hemisfèric. La segona excursió va ser a l’illa de Tabarca, un paradís natural on vam poder gaudir de la bellesa del Mediterrani. Els estudiants van explorar l’illa, van aprendre sobre la seua història i van gaudir d’un dia de sol i mar. Esta experiència va ser molt valorada per tot el món, ja que va oferir una oportunitat de deixar-se enamorar per l’encant de l’Illa Plana.
El projecte Erasmus ha sigut un èxit rotund. Tant l’alumnat com el professorat han expressat la seua satisfacció i felicitat per haver participat en esta iniciativa. Les activitats realitzades han permés als estudiants desenrotllar habilitats socials, culturals, acadèmiques i descobrir el món apassionant dels Horts escolars.
En resum, esta segona part del projecte Erasmus ha sigut una experiència inoblidable que ha enriquit a tots els participants. Esperem amb il·lusió futures col·laboracions que continuen fomentant l’aprenentatge i la cooperació entre alumnat de diferents països.





IES Tirant lo Blanc – Collège Danielle Mitterrand – 2023/24
Viure Erasmus en Dax: Una Aventura inoblidable
Els nostres alumnes de 3r ESO, Adriana M, Cleo B., Eider M., Sara L. i Unai M, acompanyats de Paco F. i Raül M., professors de Dibuix i Valencià respectivament, van viure una experiència inoblidable durant el seu viatge Erasmus en Dax, França, la setmana del 13 al 17 de maig. Esta xicoteta ciutat, situada a la regió de Nouvelle-Aquitaine, va acollir al nostre alumnat i professorat acompanyant amb estima, ganes de compartir experiències i moments que romandran en el temps guardats com un xicotet tresor.
Les famílies d’acolliment van ser un dels grans encerts d’esta aventura. Els estudiants van ser rebuts amb calidesa i hospitalitat, des del primer dia, i van compartir moments especials.
Les activitats organitzades per l’institut de Dax van ser també una part fonamental del viatge. Els estudiants van visitar llocs històrics, com Bordeus i la mateixa ciutat de Dax però també van fer pinya amb l’esport fent rugbi o caiac. A més, vam poder crear el nou flamant logotip del projecte (Erasmus Sustainable), van compartir un taller de com ser més respectuosos amb les mars i oceans i van fabricar una casa de teuladins de fusta per al nostre Hort.





En resum, Erasmus en Dax va ser una oportunitat única per a créixer, aprendre i compartir experiències personals intenses. I per a mostra de la puresa i intensitat d’esta experiència, l’acomiadament de l’últim dia on van aflorar les boniques emocions d’estima mútua. Els estudiants sempre recordaran esta aventura com una part fonamental de la seua educació i creixement personal.
Us esperem en el Tirant a l’octubre. Alguns ja estem descomptant els dies!
SUSTAINABLE STAMP
IES Tirant lo Blanc – ITIS Leonardo da Vinci – 2023/24

Després de les tasques de preparació supervisades pel nostre professor del departament de Dibuix David A, incloent-hi un viatge d’investigació a Parma al costat de Paco F, començava la nostra nova aventura Erasmus +.
La primera mobilitat es va desenrotllar del 15 al 19 d’abril de 2024 en el Tirant. Les activitats van involucrar a tot el departament de Dibuix (David A, Paco F, Fran M i Manuel I), i a diversos professors que van col·laborar amb ells, com Mar M (professora d’Italià) i Laura P (professora de Biologia), que van acollir a l’alumnat participant preparant activitats per a ells.
Va ser una setmana plena d’activitats, tant en l’institut com a la ciutat, amb una visita guiada, realitzada meravellosament, per dos alumnes d’FP de Turisme de l’institut. A més, tant els alumnes del projecte com un altre grup involucrat en els nostres altres projectes Erasmus, van realitzar una excursió al Profund, el far de Santa Pola i el Mubag.
El resultat final de la mobilitat espanyola va ser la recollida de material orgànic, estampació i creació de dos llibres d’artista, un per a cada país, i de múltiples estampes que s’usarien per a la creació de 2 llums realitzats de manera sostenible, tallant les peces en Parma.






Durant la mobilitat a Itàlia, del 4 al 10 de maig de 2024, es van dissenyar i van estampar samarretes amb imatges preses de les estampacions realitzades en el nostre centre. A més, es van tallar, utilitzant tecnologia làser, les peces per als dos llums sostenibles. Les activitats realitzades en el Tirant van ser artesanals i les realitzades en el Leonardo tecnològiques, representant dos cares del procés de creació artística.
La nostra comitiva va visitar Milà, on s’ajunta la tradició arquitectònica amb la innovació i la sostenibilitat en edificis com Il Bosco verticale. També van poder meravellar-se amb Il Duomo i la galeria Vittorio Emanuele II, on el luxe i l’art s’ajunten de manera esplèndida. Van poder gaudir també d’una visita per Parma guiada per alumnes de l’ITIS, utilitzant una APP de creació pròpia que fa “parlar” a les estàtues de la ciutat per a contar les seues històries.
Continuant amb la part de sostenibilitat, van gaudir de la xarrada d’un artista de la zona que dedica el seu temps a recuperar objectes de desballestaments, als quals dona nova vida convertint-los en coses noves: peces úniques amb una nova vida.
En resum, un tancament magnífic per a un projecte estupend que ha canviat la vida a l’alumnat participant, tant a les nostres alumnes, que han tret molt de l’experiència, com als seus alumnes, que han descobert formes de treball més enllà de la tecnologia.

Com en tot projecte Erasmus +, s’ha d’esmentar el suport de tota la Comunitat Educativa del Tirant lo Blanc, ja que, sense ells, res d’això seria possible. Menció especial per al professorat de Turisme i Cuina. Els primers per organitzar la visita al centre de la ciutat. Els segons per delectar els nostres paladars en diverses ocasions. També cal agrair (molt) a les mares i pares de l’alumnat participant, els dels nostres i els dels italians. Tots s’han implicat enormement, fent que les estades dels seus hostes hagen sigut fantàstiques. Estem segurs que s’han establit vincles que aniran més enllà d’estes dos setmanes, tant entre l’alumnat com entre les famílies.
I al final, d’això es tracta. De compartir experiències i adonar-nos que pertanyem a una cosa més gran que els nostres centres o països, que compartim cultura i història. I futur.
- ALUMNAT ESPANYOL PARTICIPANT: Michelle A, Eva M, Aitana P, Sofía G i Laura P
- ALUMNAT ITALIÀ PARTICIPANT: Michele P, Leonardo Rabitti M, Mattia M, Giacomo A i Diego M
- PROFESSORAT ESPANYOL PARTICIPANT: David A, Fran M, Manolo I i Paco F
- PROFESSORAT ITALIÀ PARTICIPANT: Chiara G i Cecilia M,