Cursa Solidaria

Un dels principals objectius de l’educació ha de ser formar persones íntegres, solidàries, crítiques i coneixedores del món en què vivim i les seues desigualtats, i que siguen capaços d’implicar-se de forma activa en activitats per a pal·liar-les.

Per això, quan vam conèixer el projecte “Kilòmetres de solidaritat” organitzat per Save the Children, no vam dubtar un moment en sumar-nos a la iniciativa, i ben segur que no serà l’última vegada.

A banda de l’objectiu principal, que és recaptar fons per a millorar la situació de milers de xiquets que pateixes desnutrició, també cal destacar el treball realitzat en sensibilització i educació en valors per a conscienciar tota la comunitat escolar en la importància de la cooperació, la solidaritat, els drets de la infància, les diferències entre societats riques i pobres, o coses tan bàsiques com l’accés a l’aigua potable.

Després d’un parell d’ajornaments degut a la pluja, l’IES Serra Mariola de Muro d’Alcoi vam poder realitzar la cursa solidària “Kilòmetres de solidaritat” el passat 26 d’abril. Vam dissenyar el recorregut de la cursa pel llit del riu d’Agres, amb una distància d’uns 6km. Va eixir un dia magnífic malgrat algun pronòstic de pluja, cosa que va contribuir a que l’activitat fóra més lluïda si cap, transcorrent per un entorn en plena germinació primaveral.

Els alumnes es van organitzar en grups de tres, que anaven realitzant el recorregut segons les seues possibilitats. Al final, més de pressa o més espaiat, tots els participants van completar el recorregut en la seua totalitat, malgrat no ser aquest l’objectiu de l’activitat (podeu veure les fotos en aquest enllaç).

S’ha de destacar l’alt grau d’acceptació i de participació tant de l’alumnat com del professorat, ja que, malgrat ser el primer any que ens sumem a la iniciativa, la pràctica totalitat del claustre i gran part de l’alumnat van acollir amb internes la proposta. La participació total d’alumnes va ser de 267, i haguera sigut major ja que per la data en què la vam realitzar van haver grups que no van poder participar. A banda es va habilitar una “caixa solidària” per a aquells que encara que volien, no van poder participar o per a qui volguera  realitzar alguna aportació extraordinària. La recaptació va superar els 1200€.

Ha sigut una experiència que segur que repetim, molt ben valorada tant pels participants com pels organitzadors. El curs proper, més i millor.

Conforme deia Eduardo Galeano: Molta gent menuda en llocs menuts fent coses menudes pot canviar el món“.