Curs Gestió de conflictes a les escoles (Porto, Portugal)

La nostra professora i coordinadora de convivència i igualtat ha realitzat un curs a Porto sobre la gestió de conflictes a les escoles. L’objectiu del curs era conèixer formes i estratègies per abordar els conflictes que es generen al nostre centre però també saber com previndre’ls. 

El curs estava centrat en els models de gestió de conflictes a l'escola. S’han estudiat 4 models denominats: "infusió curricular", programes de mediació, estratègies a classe i enfocament comprensiu. Dins el model d’infusió curricular, s’ha vist com totes les assignatures del currículum es poden utilitzar per conscienciar l’alumnat en la cultura de la resolució pacífica del conflictes. Els programes de mediació ja ens són coneguts perquè al nostre centre comptem amb un equip de mediació i molts alumnes i professorat estan formats en aquest camp, per això algunes de les coses que s’han tractat com, per exemple, les passes que cal seguir per a una escolta activa dels agents en conflicte ja ens eren coneguts perquè són les que apliquem en el nostre grup de mediació. 

La idea principal que hem tret d’aquest models és que cal tindre unes regles consensuades per tots però també unes conseqüències que cal aplicar SEMPRE quan es trenquen eixes regles. Si no apliquem les conseqüències, les regles no seran efectives i no serviran per solucionar conflictes.  

Una part important del curs ha estat centrat en la part més psicològica i s’han estudiats els filtres que s’apliquen davant les diferents situacions externes i com estos filtres condicionen el comportament. Altre punt important que s’ha tractat ha estat el del complex món de les emocions. S’han treballat les cinc emocions: l'alegria, la ira,  la tristor, la por i la repulsió i, a través d'un programa anomenat L'atles de les emocions s’han vist les diferents reaccions que es donen a un fet segons l' emoció que sentim, com les emocions són naturals i no les podem evitar però sí podem intentar treballar les diferents respostes que poden haver davant una emoció 

La resta del curs ha estat més pràctica, hem descobert programes per treballar les emocions que ja s’apliquen a algunes escoles. De fet una de les participant del curs que treballa a una escola de Chicago on s’aplica un d’eixos programes ens ha explicat de primera mà en què consisteix. També s’han vist vídeos sobre pràctiques restauratives, algunes de les quals ja les apliquem a través del grup de mediació. Altre recurs treballat han sigut diferents pàgines web sobre els valors i la resolució de conflictes que es poden aplicar a les escoles. 

En definitiva, un curs productiu amb algunes idees noves per poder aplicar al nostre centre i al grup de mediació. 

 El proyecto KA121 está cofinanciado por el programa Erasmus+ de la Unión Europea. El contenido de este artículo/ noticia es responsabilidad exclusiva del IES La Patacona y ni la Comisión Europea ni el Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE) son responsables del uso que se pueda hacer de la información aquí difundida.

erasmus
Imagen de WhatsApp 2024-07-16 a las 12.22.29_afedd9fd