Dona i Ciència

El mes de febrer passat per a commemorar el  Dia Internacional de la Dona i la xiqueta en la Ciència des del departament de Física i Química es van impartir tres xarrades :

11 de febrer: 1r Batxillerat 9,10h en el taller de bicicletes,

18 de febrer 2ºESO-G 10,05h a la seua aula

19 de febrer 2n ESO-H 9,10h a la seua aula.

La xarrada de 1r de Batxillerat va ser impartida per una jove investigadora: Alicia Monleón Ventura, doctora en Química per la Universitat de València, després de diversos anys de postdoctorat dedicada a la investigació en una universitat a Dinamarca i en un centre d’investigació a Tarragona, ara treballa a València com a científica en investigació aplicada en AIMPLAS.

La xarrada de  2ºESO-G va ser impartida per Pablo Martínez-Miravé estudiant de doctorat en l’Institut de Física Corpuscular, al Parc Científic de la Universitat de València.  La xarrada va versar sobre les aportacions de dones astrònomes que han canviat la nostra manera de mirar a l’Univers com:l’Institut Tecnològic del Plàstic. A més imparteix classes en la Universitat i, des de fa anys, participa en activitats de divulgació científica com aquesta, la Nit Europea dels Investigadors, organització de Fuita Rooms divulgatives o el programa Som científics, trau-nos d’ací!, entre altres. Farà una xerrada científica sobre com la ciència utilitza el diòxid de carboni per a frenar el canvi climàtic, tema d’investigació al qual es dedica actualment.

  • Henrietta Swan Leavitt: gràcies al seu treball podem mesurar distàncies en l’Univers i saber com des de lluny estan altres estreles i galàxies.
  • Cecilia Payne: Abans es pensava que la Terra i el sol eren molt semblants i que l’única diferència era que el Sol estava a una temperatura molt major. Cecilia va ser la primera a proposar que les estreles són “boles de gas cremant”, és a dir, que són molt diferents als planetes com el nostre.
  • Vera Rubin: Amb les seues observacions va descobrir de què està fet el 25% de l’Univers! Es tracta d’una forma de matèria que no podem veure i per això la diem matèria fosca. Per a fer-se una idea de el important que és això, cal pensar que les galàxies, estreles , planetes, etc. que podem veure són sol un 4%!

La xarrada de  2ºESO-H va ser impartida per Rosa Más González, biòloga pertanyent a l’Associació Nova Eucària, dedicada a assessorar entitats públiques i privades en matèria  mediambiental i a col·laborar en la redacció i vigilància de normatives relatives a Drets Animals.

En la xarrada es van comentar projectes i normatives  encaminades a una cada vegada major protecció dels ecosistemes i dels seus habitants. En les aportacions de Jane Goodall, Biruté Galdikas i Dian Fossey,  dones que van revolucionar l’estudi de la cognició animal i la neurociència, la  etologia i quina és la seua aplicació pràctica en les institucions, desenvolupant projectes i normatives  encaminades a una cada vegada major protecció dels ecosistemes i dels seus habitants.

 

 

Ressenya-Mireia-