Alumnat de l’IES de Massamagrell contacta en directe amb l’Estació Espacial Internacional

La connexió ha tingut lloc des de la Universitat Politècnica de València dins del programa formatiu Nanosats i gràcies a la col·laboració de Ràcio Club de la UPV i la xarxa de radioaficionats ARISS. L’alumnat participant cursa primer i segon de Batxillerat al nostre centre.

L’acte ha reunit cent cinquanta estudiants de cinc instituts valencians que han pogut parlar en directe amb l’astronauta nord-americana Loral Ashley O’Hara i plantejar-li una sèrie de preguntes. Els nostres alumnes han plantejat quatre qüestions a la tripulant de l’Estació Espacial Internacional des de les instal·lacions de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions (ETSET) de la Universitat Politècnica de València. Les professores que han coordinat l’activitat han estat Estefania Tamarit, del Departament d’Anglès, i Mati Fenollosa, del Departament de Tecnologia.

Des de l’IES de Massamagrell han assistit a l’acte l’alumnat de primer de Batxillerat de l’optativa de Tecnologia i Enginyeria, a més de l’alumnat de 2n de Batxillerat B. L’astronauta nord-americana ha respost a vint preguntes, de les qual quatre han estat formulades pel següent alumnat del nostre centre: Erin Corredor, Lara Bodí, Aitana Guillén i Alejandra García. Aquesta trobada culmina el projecte iniciat el 2021 dins del programa formatiu Nanosat, sobre telecomunicacions, l’espai exterior i experimentació científica, ambiental i atmosfèrica.

Cap a les 09:15 ha començat la transmissió quan l’estació de ràdio de la UPV ha llençat a l’espai el seu señal: OR4ISS, do you copy me? (Em reps?), per a tot seguit escoltar la veu de Loral O’Hara per contestar i iniciar el diàleg. La nord-americana s’ha confessat “emocionada” per poder dialogar amb l’alumnat.

L’acte s’ha desenvolupat amb un gran interès per part de l’alumnat ui amb moments emocionants com el contacte directe amb l’astronauta i el diàleg que s’ha entaulat on l’astronauta ha compartit les seues reflexions al voltant de la col·laboració internacional en la investigació i l’avenç científic.

Una de les preguntes plantejades pel nostre alumnat ha estat la de Ha canviat la teua perspectiva de la vida després d’estar en l’Estació Espcial Internacional?. La resposta ha sigut Veure la Terra des de l’espai ha reforçat el meu profund sentiment d’admiració cap a la bellesa, diversitat i complexitat de la vida que allotja la Terra. Et crea un sentiment molt fort de connexió amb el planeta. Quan pots veure quasi un continent sencer en un punt, acarat a la negror de l’espai com a fons, el planeta comença a semblar molt menut i es fa molt obvi que la Humanitat té molt més en comú que no diferències.

L’alumnat també ha pogut seguir en temps real l’òrbita de l’Estació Espacial Internacional quan ha recorregut la nostra cara del planeta Terra. La connexió amb l’EEI ha servit no sols per viure una experiència extraordinària sinó per animar i

despertar futures vocacions científiques entre l’alumnat i ha tingut ressò en diversos mitjans de comunicació com Àpunt, Antena3 o OndaCero.

Pots veure el vídeo fent clic a l’enllaç: connexio_ISS.mov