L’antiga alumna del Serpis reivindica la visibilitat de les dones científiques i reconeix a la seua professora de batxillerat com a inspiració
El camí cap a la igualtat en la ciència continua tenint obstacles, i la falta de referents femenins en els llibres de text és un d’ells. Així ho assenyala María Andrés, ex-alumna de l’IES Serpis i futura enginyera aeroespacial a la Universitat Politècnica de València. En un article del periòdic Levante publicat hui 8 de març, María parla sobre la seua experiència i la importància de comptar amb models femenins a les aules.
“La mitat de la humanitat som dones, però quan veia els llibres de text pensava: ‘No pot ser que no hi haja dones que hagen aportat’, perquè tots els referents són hòmens”, explica María. Esta absència fa que moltes xiquetes ni tan sols es plantegen estudiar carreres científiques o tècniques: “Si no tens models a seguir, és difícil imaginar-te a tu mateixa en eixe camí”. Per a ella, esta invisibilització no sols és injusta, sinó també perjudicial per a la societat. “Si no motives a les xiquetes per a ser científiques, estàs eliminant a la mitat de la classe, i pot ser que alguna d’elles aconseguisca una cosa molt gran si se li dona l’oportunitat”.
María forma part d’una nova generació de dones que desafien els estereotips. En l’article del Levante la presenten sota el títol “Las futuras dueñas del cielo” i destaquen el seu èxit acadèmic i determinació per obrir-se camí en un camp tradicionalment masculí. No obstant això, reconeix que no sempre va ser fàcil. “Quan deia que volia ser enginyera aeroespacial, em desanimaven. Com treia molt bones notes, em deien que havia de fer Medicina, però jo no volia això”, compte. Afortunadament, apunta que una de les seues professores en el batxillerat científic la va impulsar a seguir la seua vocació.
Font, Llevant EMV: https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2025/03/08/futuras-duenas-cielo-tuvimos-referentes-115058507.html?utm_source=copy-url&utm_medium=social&utm_campaign=btn-share
