Prevenció ús vàpers i consum de begudes energètiques

Estimades famílies:

D’un temps a esta part l’ús de vàpers o cigarrets electrònics i begudes energètiques està augmentant entre els més joves. El nostre centre porta molts anys treballant conjuntament amb la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives de la Mancomunitat per tal de fer front a aquestes problemàtiques. Els tècnics de la UPCCA ens comenten que tant els vàpers com aquest tipus de begudes no són saludables i molt menys per als adolescents/es. Els vàpers són els nous cigarrets, més moderns i atractius per a la joventut, però a més de ser perjudicials, són la porta d’entrada a futurs fumadors/es. Per la seua banda, les begudes energètiques (Red Bull, Monster, Burn, …), no són begudes isotòniques ni molt menys refrescs, doncs tenen afegit entre d’altres, en una sola llauna, un alt contingut en sucre (tres voltes per damunt del que recomana la OMS de consum diari) i un alt contingut de cafeïna (l’equivalent a 4 cafès).

Les dades en la nostra Comarca, segons les enquestes de la UPCCA en els estudiants de la ESO ens mostra que els vàpers els han provat més alumnes que el cigarret tradicional i que les begudes energètiques han sigut provades per més del 70% de l’alumnat, començant molts d’ells/es en els 10 i 11 anys.

Per tot açò recomanem a les famílies que estiguen alerta amb els seus fills/es en aquests nous productes de consum, i molt més en aquestes dates que ens venen dies de Fira a Ontinyent, el Bou en Corda i les festes de Nadal.VAPERS – CIGARRETS ELECTRÒNICS

Vapers colors

El “VAPEIG”, per a aquelles famílies que encara estiguen alienes al tema, és la tendència d’utilitzar cigarrets electrònics, també coneguts com vapers. El problema amb els vapers i la joventut, és que els vapers i els seus líquids venen en colors i sabors molt cridaners, que resulten divertits per d’ells/es, qui els perceben com una moda. Es poden trobar sabors a fruites, golosines, postres, etc.

Els pods d’un sol ús són l’últim pas en l’evolució d’aquest producte fins hui: uns dispositius que caben en la mà, amb multitud de sabors disponibles i que tenen un nombre determinat de calades -unes 500-. Quan s’acaba un d’aquests, es tira al fem i es compra un altre. Aquests cigarrets es poden comprar tant per internet com en estancs per un preu que ronda
entre els 8 i els 10 euros i usar-los és més senzill que mai: només cal aspirar pel filtre.

Encara que hi ha sense nicotina i d’un sol ús (que no es carrega ni la bateria ni el líquid), no són gens segurs, ja que les substàncies que aspiren poden irritar les vies respiratòries. De fet, associem “vaper” a vapor, i per tant, a aigua, però res més lluny de la realitat.

De fet, en l’enquesta de consums que periòdicament realitza la UPCCA de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, en la seua edició de 2021, els resultats ja mostren com hi ha més joves a la comarca que han provat els cigarrets electrònics que els cigarrets tradicionals.

Altres noms amb els que es poden reconèixer és PODS, JUULS, MASKING.


Què hi ha en un cigarret electrònic?

El mal anomenat vapor d’aquests cigarrets —en realitat és un aerosol— és tòxic i cancerigen: a més de nicotina (molts d’ells), contenen metalls pesants associats a l’aparició de tumors i partícules fines PM2.5, que arriben al final del pulmó.

Vapers_02

Els cigarrets electrònics i el vapor d’aquests poden contenir els productes químics o les substàncies enumerades a continuació:

Compostos orgànics volàtils (VOC): en uns certs nivells, els VOC poden causar irritació en els ulls, el nas i la gola, maldecaps i nàusees, i poden causar mal al fetge, el ronyó i el sistema nerviós.

Productes químics saboritzants: Alguns saboritzants són més tòxics que uns altres. Els estudis han demostrat que alguns dels sabors contenen diferents nivells d’un químic anomenat diacetil que s’ha relacionat amb una malaltia pulmonar greu anomenada bronquiolitis obliterant.

Formaldehid: aquesta és una substància causant de càncer que pot formar-se si l’e-líquid es sobre calfa o no aconsegueix l’element calefactorBEGUDES ENERGÈTIQUES

Begudes energètiques

Les Begudes Energètiques són begudes sense alcohol amb productes estimulants. No hi ha que confondre-les amb begudes isotòniques (per a esportistes) o refrescos. El marketing, les omnipresents campanyes publicitàries i la permissivitat de les lleis han fet que proliferen entre els nostres joves.

Els continguts més destacats d’aquestes begudes són:

Carbohidrats: Els més freqüents són sacarosa, glucosa i fructosa

Cafeïna: És un estimulant del sistema nerviós central i el múscul cardíac. Redueix la sensació de cansament, ja que retarda la somnolència i la fatiga.

Taurina: ja la tenim a l’organisme i al ingerir-la no provoca cap efecte positiu ni negatiu.

Sucre: hidrat de carboni d’acció ràpida anomenat de “calories buides” perquè no aporta nutrients. Està associat a la hiperactivitat, impulsivitat, sobrepès, colesterol.

Hem de tindre en compte que una llauna d’aquestes begudes de 500ml. conté al voltant de 160ml. de cafeïna (equivalent a 4 cafés). La ingesta de 300 o 400ml ja pot produir sobredosi en algunes persones amb baixa tolerància (com xiquets/es). A més pot produir tolerància (necessitar consumir cada vegada major quantitat) i dependència. Els efectes adversos de la intoxicació per cafeïna poden ser: Nerviosisme, ansietat, inquietud, insomni, problemes gastrointestinals, tremolors, taquicàrdia i agitació psicomotora.

De la majoria dels ingredients “estrela” (taurina, gingseng, cartinina, etc) no s’ha demostrat científicament les propietats que se’ls atribueix.
Una llauna pot contindre entre 55 i 75g de sucre. L’OMS recomana no passar de 25g de sucre afegit al dia. 75g serien 15 sobrets.

I un altre problema afegit és quan els i les menors ho utilitzen com al seu “refresc” habitual i després l’utilitzen barrejades amb alcohol. Cal tindre en compte que l’alcohol és un depressor del sistema nerviós central mentre que les begudes energètiques són estimulants, de manera que barrejades unes tapen l’efecte de les altres, podent així consumir major quantitats d’alcohol, amb la conseqüent repercussió que açò té per a l’organisme.

Les últimes dades de l’enquesta 2021/22 que es realitza a la UPCCA de la Mancomunitat als IES i Col·legis d’ESO de la Vall d’Albaida ens diu que l’edat mitjana d’inici està en els 12 anys i són un 72% de l’alumnat el que respon haver-les consumit. A més cal destacar que el 40% dels que ho han provat, ho han fet en 10 i 11 anys.

Logos