Experiment de Miller i Urey

L’alumnat de 4t d’ESO del Taller d’Aprodondiment en Biologia i Geologia ha col·laborat amb el Museu d’Història Natural de la Univeristat de València en la museització de l’experiment de Miller i Urey.

Este experiment representa l’inici de l’abiogènesi experimental i la primera comprovació que es poden formar molècules orgàniques a partir de substàncies inorgàniques en condicions ambientals simples adequades. Va ser dut a terme en 1953 per Stanley Miller i Harold Clayton Urey en la Universitat de Chicago. L’experiment va ser clau per a fer costat a la teoria de la sopa primordial en l’origen de la vida d’Aleksandr Oparin i John Burdon Sanderson Haldane.​

L’experiment va consistir, bàsicament, a sotmetre una mescla de metà, amoníac, hidrogen, diòxid de carboni, nitrogen i aigua a descàrregues elèctriques de 60.000 volts, calor i llum ultraviolada. Com a resultat, es va observar la formació d’una sèrie de molècules orgàniques, entre la qual destaquen àcid acètic, i els aminoàcids glicina, alanina, àcid glutàmic i àcid aspàrtic, usats per les cèl·lules com els pilars bàsics per a sintetitzar les seues proteïnes.

En l’aparell es va introduir la mescla gasosa, l’aigua es mantenia en ebullició i posteriorment es realitzava la condensació; les substàncies es mantenien a través de l’aparell mentres dos elèctrodes produïen descàrregues elèctriques contínues en dos recipients.

Després que la mescla havia circulat a través de l’aparell, per mitjà d’una clau s’extreien mostres per a analitzar-les. En estes es van trobar, com s’ha esmentat, diversos aminoàcids, un carbohidrat i alguns altres compostos orgànics. L’experiment ha sigut repetit en múltiples ocasions, obtenint compostos orgànics diversos. No obstant això, encara no s’han obtingut proteïnes.

Projecte “Mis climas cotidianos”

L’IES Clara Campoamor participarà en “Mis climas cotidianos”, un projecte interterritorial que forma part de “Futuros Transformadores” de la PLANEA. Posa en marxa tres programes educatius basats en metodologies artístiques que posen en valor principis cooperativistes en el marc de l’educació pública per al desenvolupament de capacitats vinculades a l’economia social i solidària.

“Mis climas cotidianos” permet desenvolupar pràctiques didàctiques que permeten diagnosticar necessitats i aportar solucions per a la millora de l’entorn des de dos enfocaments climàtics (el científic i el social): El clima atmosfèric i els climes de convivència que es donen en l’ús dels espais, integrant principis de disseny urbà i arquitectura ecològica, inclusiva i feminista. El treball se centra en dos línies concretes: Les Comunitats Inclusives i el Metabolisme Urbà. Abordem per tant la relació entre les persones i entre les persones i l’ecosistema des d’una aproximació ecofeminista. El programa introduïx conceptes essencials per al canvi dels entorns habitats, atesa l’emergència climàtica i social. Que les nostres ciutats del futur siguen sostenibles, habitables, lliures, i fins i tot amables, depén en gran manera de la formació de les noves generacions en uns sabers que integren la complexitat de les problemàtiques socials i ambientals des d’una visió holística.

Per a això es treballa des d’una triple aproximació a l’aprenentatge que es va entrellaçant: mètode científic, projecte arquitectònic i producció artístic-sensitiva. Amb això s’aconseguix rigor científic per al diagnòstic i aportació de solucions creatives arquitectòniques a problemes i necessitats de l’entorn del centre escolar.

En el següient link podeu trobar més informació:

https://redplanea.org/proyecto/mis-climas-cotidianos-futuros-transformadores/

La marea del canvi a l’Oceanogràfic

Ahir va tindre lloc a la Sala Oval de l’Oceanogràfic la xarrada “Escoltant els oceans: el motor de transformació del canvi” per part de Carlos M. Duarte, ecòleg marí especialitzat en l’estudi del canvi climàtic, titular de la Càtedra d’Investigació Tarek Ahmed Juffali en Ecologia del Mar Roig en la Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdalá (Thuwal, l’Aràbia Saudita).

La Marea del Canvi naix des de la Fundació Oceanogràfic per a implicar la nostra societat en projectes que treballen per a revertir la situació actual del Planeta. Per eixa raó l’IES Clara Campoamor havia de participar en esta activitat.

Alumant de 1r de Batxillerat va escoltar amb atenció el diagnòstic que va realtizar Carlos Duarte al voltant del cicle del carboni, el canvi climàtic i algunes d’algunes de les seues conseqüències, com el blanquejament dels coralls que pot implicar la seua mort i la de tot l’ecosistema que sosté o la pèrdua de gel àrtic. Però sobretot van conéixer possibilitats de participar com a individus en la descarbonització de la biosfera i la tecnosfera a través de l’economia circular del carboni. També van conéixer el projecte “The Wave” que s’esforça cap a l’ambiciós però assolible objectiu de la regeneració oceànica dins d’una generació humana.

Ens unim a l’ona?

https://thewave.global/about/

https://fundacionoceanografic.org/

Biologia a les teues mans

Alumnat de les assignatures de “Biologia” i “Biologia i Geologia i Ciències Ambientals” de 2n i 1r de batxillerat han participat en la XX edició de “Biologia a les teues mans”.

Cada any la Facultat de Biologia organtiza estes jornades per estimular i difondre entre els joves l’estudi de la Biologia com a ciència i com a part integral de la seua cultura científica, i posar a la disposició del professorat i de l’alumnat de Biologia en el batxillerat els recursos de la Facultat de Ciències Biològiques.

Els “cowboys” de la biologia obrint les portes de la universitat per gaudir de les seues instal·lacions i treballar la classificació de la biodiversitat i extreure de DNA.

Per altra banda han rebut informació sobre l’oferta formativa, que es pot consultar en el següent link:

https://www.uv.es/uvweb/universitat/ca/estudis-grau/oferta-graus/oferta-graus-1285846094474.html

1a mostra CTEM “alaQciència” a l’IES Clara Campoamor.

Divendres va tindre lloc la primera mostra científica, tecnològica, d’enginyeria i matemàtica “alaQciència” al nostre centre.

120 alumnes del l’IES Clara Campoamor i del CEIP Bonavista presentaren 30 projectes davant de tota la nostra comunitat educativa de la que destaquem la visita de Toni Saura, alcalde d’Alaquàs i Marian Espert, regidora delegada genèrica de l’àrea d’Educació, infància, biblioteca, promoció i ús del valencià. Els projectes representen estudis molt diversos, amb punts de vista diferents, que ajuden a divuldar i gaudir de la ciència i la tecnologia, i sobretot, aprendre.

A més, vam tindre l’honor que el Museu d’Història Natural de la Universitat de València estiguera representat per la seua directora, Anna Garcia, directora, i del tècnic Jose Villanueva. Ells han volgut destacar la gran qualitat i treball de molts projectes, així com la massiva participació i la il·lusió que es percebia entre l’alumnat.

Volem donar l’enhorabona a l’alumnat i professorat per tot el treball que representen els projectes i la presentació en “alaQciència”.

En esta primera edició s’han volgut destacar els treballs; “Estudi sobre Artemia salina”, “Electroestàtica”, “Laberinto”, “Sabó cassolà” de l’IES Clara Campoamor i “Casa ecològica mediterrània”, “Nuestra aliada, la sostenibilidad”, “Sisé ciència” i “Cotxe lunar” del CEIP Bonavista.

L’IES Clara Campoamor guanya dos premis en el concurs de cristal·lografia

El passat divendres 3 de maig l’alumnat del “Taller d’aprofondiment en Biologia i Geologia” va participar en el concurs “Cristal·lografia a l’escola” organitzat pel Museu de les Ciències de València i la Universitat Jaume I de Castelló.

El bon treball dels darrers mesos de: Irene González, Sofia Montón, Bruno Jara, David Bravo, Israel Rincón, Adrián Ceballos, Rubén Moldovan, Andrea Collado, Ferran Martínez, Abrar Rais, Isabel Sánchez i Marta Sánchez, acompanyats pels professors Jose Alberola, Verónica Sanz, Àngel Tendero i Sabrina Valiente, es va veure reflectit en la defensa dels seus projectes davant del públic general, i dels membres del jurat que s’acumulaven per escoltar les explicacions dels nostres representants.

De fet, vam obtindre la recompensa de dos premis. Un al millor pòster científic, i un a la millor explicació davant el jurat. La qual cosa ens alegra ja que la ciència sense el treball de documentació i la posterior divulgació de les idees pot quedar-se en un simple joc al laboratori.

Els professorat vol trasmetre l’enorme satisfacció que produeix veure el nostre alumnat desenvolupar-se amb tanta seguretat en estes situacions, i animem a qualsevol alumne/a del centre a participar en este o altres concursos. Nosaltres ja tenim ganes d’afrontar un nous reptes!.

Concurs cristal·lització a l’escola 2024

El proper 3 de maig el grup d’alumnes del taller d’aprofundiment en Biologia i Geologia de 4t d’ESO representaran l’IES Clara Campoamor en el concurs de “cristal·lització a l’escola” que tindrà lloc al Museu de les Ciències de València.

Als següents links trobareu l’explicació dels quatre projectes. A més, els nostres representants necessiten likes per als seus vídeos!!!

DENTS DE LLET: Format per Irene González, Bruno Jara i Sofia Montón amb la tutorització d’Àngel Tendero.

ESTALACTITES ENIGMÀTIQUES: Format per David Bravo, Adrián Ceballos i Israel Rincón amb la tutorització de Jose Alberola.

MÉS D’UN: Format per Abrar Rais, Isabel Sánchez i Marta Sánchez amb la tutorització de Verónica Sanz.

EN BUSCA DE LA FÒRMULA SECRETA: Format per Andrea Collado, Ferran Matínez i Rubén Moldovan amb la tutorització de Sabrina Valiente.

Finalització màster de secundària

Hui 27 de març, Carlos, Alba, Paula, Carlos Francisco, Olga i Raquel, alumnat del màster de secundària de la Universitat de València, han finalitzat el seu període de pràctiques al nostre centre, i hem fet un esmorzaret per acomiadar-los.

Esperem que s’animen a seguir en la docència!

Visita al centre de transfusió de la Comunitat Valenciana

Alumnat de Biologia Humana i Salut, i Biologia i Geologia de l’IES ha visitat el centre de transfusió de la Comunitat Valenciana per comprendre els protocols de tractament de la sang des de l’extracció, la seua conservació, i posterior utilització en el tractament de diferents malalties, així com en les cirurgies que tots els hospitals fan a diari.

Este centreno és sols el banc de sang, sinó també el banc de sang de cordó umbilical, banc de llet materna, banc de cèl·lules i teixits i el registre de donants de medul·la òssia.

Hem comprés també la importància de la donació de sang.

Acontinuació, hi ha el link del centre de transfusió per a informar-se.

https://centro-transfusion.san.gva.es/ca/

“Esmorzar amb…” i inauguració “Tonalitats juràssiques”

Hui hem inaugurat l’exposició fotogràfica “Tonalitats juràssiques: Una mirada al fons marí” de Daniel Romero. Un estudi del juràssic superior a la comarca dels Serrans.

Esta exposició podrà gaudir-se durant un mes, així que convidem a tota la comunitat educativa de l’IES Clara Campoamor a visitar-la.

A més, hui també hem iniciat el cicle “Esmorzar amb…”. Es tracta de donar visions en primera persona de diferents professionals i professions al nostre alumnat, en tertúlies mentre esmorzem.

En esta primera ocasió ens ha visitat Maite Suñer, paleontòloga i directora del MUPAL (Museo Paleontológico de Alpuente), que ha explicat quins estudis cal fer, com es treballa en un jaciment, al laboratori, etc.

Des de l’IES Clara Campoamor estem molt agraïts de la predisposició mostrada pels nostres convidats i esperem

Avís de privacitat: Ús de cookies pròpies per a anàlisis de visites

Este lloc web utilitza cookies pròpies amb l'únic propòsit d'analitzar el trànsit i millorar l'experiència de l'usuari. Les cookies són xicotets arxius de text que s'emmagatzemen en el teu dispositiu quan visites el nostre lloc. No compartim esta informació amb tercers ni la utilitzem per a fins publicitaris.

Veure política de cookies