Dia Escolar de la No vIolència i la Pau 2024

Vila-real, 30 de gener 2024

Dilluns 30 de gener de 2024

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP),va ser fundat l'any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal, i és una iniciativa d'Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.

Es practica a escoles de tot el món, cada 30 de gener, coincidint amb l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi.

El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: "Amor universal, No-violència i Pau. L'Amor universal és millor que l'egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra".

Les escoles de tot el món celebren el DENIP amb diferents actes. Els objectius del Dia Escolar de la No-violència i la Pau són:

  • Sensibilitzar que la pau és molt més que l'absència de guerres i baralles.
  • Conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d'amor universal, de no-violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans.
  • Conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món.
    Saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.
  • Compartir una estona amb tot l'alumnat i mestres amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau.

Cada curs, a més de treballar les setmanes prèvies activitats relacionades amb aquesta assenyalada data, al llarg de tot el dia realitzem activitats relacionades.

Al llarg del matí, l'alumnat d'Educació Infantil i 1r cicle d'Educació Primària, han començat a muntar els murals. Sobre uns gran murals amb les paraules PAU, PAZ i PEACE confegides amb retalls de diari de notícies bèl·liques, han anat tapant-les amb el símbol de la pau.

Una vegada tapades les males notícies, l'alumnat del 2n i 3r cicle d'Educació Primària, també han tapat les notícies dolentes amb els símbols que han pintat.

I ja a la vesprada, tota l'escola, front als murals confegits de forma col·laborativa entre tots i totes, hem escoltat el manifest preparat per PRI6 i hem cantat el "Swing de la Pau".

Sabem que poca cosa podem fer des del centre per contribuir a la pau en el mon, però si hem aconseguit que pensem sols un instant en la gent que ho està passant malament enmig de la infinitat de conflictes arreu del mon, doncs ens donem per satisfets.

2024_01_denip_28